Kontakt information

Helena Mattsson

Nyköping

Mobil nr. 0760-20 77 10

Mail; offthegrid1@gmail.com

42 thoughts on “Kontakt information

 1. Hej Helena
  Följer ditt bygge med stor spänning.Har till att börja med en fråga och ett tips.
  Frågan först hur hög får vagnen vara ? (regler)
  Jag har tittat mycket på nätet på dessa vagnar och tiny houses.Jag är imponerad på vad dessa små hus kan inrymma.Det som slår mig mest är vad ett litet fönster eller glugg på var sida om sängen på loftet gör i comfort space,som havsutskit från sängen mm det är lyx.Vid små gluggar behöver man inte dela eller ändra på takstolarna,så får taket lite mer liv.Bra även för att få luften att flytta sig på loftet.
  Detta var faktist första gången jag gort ett inlägg på nätet
  Det har jag gort för jag tycker detta bygge är intressant och kul
  MVH Weine

 2. Hej Weine,
  Vad roligt att du gillar mitt projekt. Det finns ingen begränsning hur hög den får vara. Begränsningen kommer av sig självt när du vill under en bro, så det är vad man får ta hänsyn till. Jag skulle också mycket gärna vilja ha ett takfönster, ja det är lyx:) vore helt underbart med himmel utsikt från sängen. Får jag råd så blir det ett takfönster.
  Känner mig hedrad av att du skrev då du i vanliga fall inte gör det. Jag hoppas och tror att jag har något att förmedla som är viktigt ur många aspekter. Jag har funnit en livsstil som jag tror på och som jag ska anamma.

 3. Vad jag kan googla fram så är 4,5 m en vanlig fri höjd på broar och annat så det kan vara smart att hålla sig under den för mobilitetens skull….

 4. hej gillar ditt hus på hjul har själv haft dem ideerna och hoppas i framtiden göra slag i saken,men nu till över vad jag funderat på vart ska man ta vägen med sitt hus på hjul jag menar om man inte själv har mark så blir det problem man kan ju inte ställa sig var som helst eller ska man så att säga hela tiden vara på resande fot.hur har du tänkt hoppas du förstår mina funderingar mvh jan o

 5. Jag ska bli permanent någonstans men första tiden skulle jag vilja vara rörlig för att känna på känslan. Det finns gratis ställplatser i de flesta städer. Där jag bor finns det en där jag får stå i tre dagar och de andra en dag, men man får alltid stå över en helg.
  Men permanent behöver jag bli pga jag vill fortsätta att bygga på saker och då måste jag ha lite mark det blir lättare att samla vatten, kan bygga liten jordkällare, jag kan samla saker till nästa projekt.
  Jag har hittat ett ställe som jag tror att det är kommunens, jag tror att jag skulle kunna stå där, vi får se. Men jag tänker fråga någon bonde annars om jag kan stå på hans mark. Men när jag är klar tänkte jag vara med i lokaltidningen i ett reportage och där fråga om det finns någon som vill hysa mig på någon del av deras mark.
  Min tanke är att spara pengar till att så småningom köpa mig en bit mark, kontant. Men till dess hoppas jag finna gratis platser.

 6. hej!

  Jag följer dit off-grid sida och gillar din drivkraft och din
  motivation till bra saker.
  jag såg en bild som nog är tagen nyss av ditt hus där jag funderade på
  om den står på hjulen.
  det bör den absolut inte göra en längre tid.
  det är inte bra för hjullager men framför allt är det däcken som far illa.
  jag rekommenderar dig att avlasta däcken helt eller delvis.
  helt är bäst.
  gummit deformeras och det uppstår lättare sprickor över tid.
  så undrar jag om din öringen spis gör dig nöjd.
  jag ska ha en till en liten bastu.

  ps. din telia mail funkade inte för mig

  allt gott
  /jerker

 7. Hej,
  vad roligt att du gillar mitt projekt. Det ser ut som att huset står på marken men det gör den inte. Hela huset vilar på pallar så däcken är i luften. Ska bli intressant och se hur jag ska få ned den :) . Öringespisen är vad jag ska använda, har inte köpt den ännu så en recension av den kan jag inte göra ännu. Hinner du före och köpa en får du berätta för mig hur den fungerar. Jag ska ändra mailen, jag har en annan nu. Tack för kommentaren :)

 8. Hej,
  Jag följer ditt projekt med stor glädje och gillar verkligen ditt tänk och ditt driv!
  Jag sitter själv och klurar på planer på något liknande, och har lite funderinga angående avlopp.
  Svartvatten (urin, avföring, toalettpapper) har du beskrivit dina tankar om, men hittade inget rörande gråvattnet
  (Bad-, Disk- och Tvätt). Jag har googlat runt lite och husbilsägare gör lite som dom vill verkar det som. Tömmer både här och där.. och kommuner ger olika råd.. att man får/inte får släppa ut det i dagvattenbrunnar osv.
  Ett rullande hus har ju naturligt inte alltid tillgång till godkända tömningsplatser och hurvida det är OK att tömma i naturen kan man diskutera i evigheter.
  MEN, min stora fundering och fråga är hur det blir om man (som du beskrivit att du tänkt dig i framtiden) vill stanna mer permanent på en plats, förutsatt att det inte finns fast avlopp/filtreringsbedd osv?
  Jag är personligen kluven till om det känns OK att tömma tex. diskvatten med miljömärkt diskmedel, rätt ut på min “tomt” om och om igen.. eller om man ska försöka samla upp den och sedan åka å tömma det på godkänd plats..
  Det blir ju endel liter/år som jag såg du räknat på =) och kan man tex. bli polisanmäld för en sådan sak som “öppet avlopp”? Och i så fall dagsböter/vräkning/fängelse?

  Även om jag skulle använda mig av miljömärkta städ/disk och tvättmedel kommer ju endel “skit” åka med under åren,
  Och även om mycket medicinrester/kemikalier går obemärkt igenom kommunala reningsverk ändå, känns det lustigt att tömma gråvattnet utanför dörren..
  Vad tänker du runt frågan om gråvatten? Både när man “rullar” och när det är en mer permanent uppställningsplats??
  Tack för en mycket inspirerande sida!
  Väntar spänt på svar ;)

  Med Härliga Hälsningar
  Fredrik, 24år, Täby

 9. Jag tänkte svara på det här i ett inlägg när jag får tid. Jag brukar lösa problemen när de kommer men ha en tanke om hur det ska vara innan så jag behöver tänka till lite. Jag har massor av ideer men hur det ska se ut i slutändan vet jag inte helt ännu.

 10. Hej,verkar lättast att skriva här. Ta bort om det är off-topic.
  Jo, jag hoppas du ser detta som konstruktiv kritik och inte som gnällspikar från en surkärring.

  Din blogg är hemsk! ;-)
  Med det menar jag att den är så grylligt upplagd att jag inte hittar något (för du har ju massor här som verkar intressant!!!!) och blir bara irriterad för att jag inte kan läsa sånt som verkar hamna lite hipp som happ på min skärm. Om jag satt i skogen på mitt mobila bredband som är rätt slött därute nu hade jag gett upp och gått offline… ;-)
  Jag har ingen aning om hur den här wp-mallen ser ut på en “normalstor” skärm eller i en iphone och allt sånt där folk har, för själv har jag en minilaptop, 1024×600 på 10´, gillar att läsa bloggar och tänkte lägga upp den här på prenumeration – men jag vete tusan om jag ids!
  (Jag är kanske rent ut sagt oförskämd nu och då ber jag så mycket om ursäkt i förskott, för du kanske kan koda lite och har bestämt dig för den här designen… för smaken är som baken – delad) Men men….

  Mitt förslag är alltså att du (för att det är kul under trista dagar och dessutom kan bli ett slags jobb att få in pengar på med tiden) sätter dig ner och pluggar hur man själv gör hemsidor (det borde ju regna nåååån gång). Det går att läsa sig till via böcker och upplägg går att göra via papper och pennor. Det finns bra program att göra färdiga websidor med. Checka sidan i olika upplösningar och browsers för att veta att det funkar är också bra.

  Eftersom du har översättningsmöjligheter för så många språk så tror jag att du skulle tjäna på att strukturera och göra din blogg mer användarvänlig i slutänden. Att flytta över en bloggmall till en hemsida är ingen big bizniz och om du istället väljer att lära dig CSS (det kostar nån hunka att använda det via wordpress) så funkar det också jättebra men man ska försöka göra det på en klon och inte den ordinarie… Det var mitt tips. Ha det bäst!

  just ja – Du är en bra skribent och tar himla bra foton och beskriver praktiska problemlösningar så jag fattar hur du menar.

  ps, klart jag ska prenumerera på din gryll-blogg ändååå! :-)

 11. Haha ja jo det kanske har blivit en gryll blogg och jag borde verkligen göra något åt det men det går åt mååånga regniga dagar. Att sätta upp den här sidan med eget domän och allt var super svårt och det trots att jag har gjort hemsida på den tiden då man bara gjorde hela hemsidan med html kod. Ska dock fundera på det till vintern. Och det är lugnt jag såg det som konstruktiv kritik som dessutom var mitt i prick och ja jag vill verkligen att denna sida ska vara till nytta för andra och då borde den ju vara enkel.

 12. Hej tackar för en underbart informativ och inspirerande sida, som ja kommer följa med spänning, detta är den enda svenska sidan jag hittat ang off grid jätte kul.våran familj ska allt bli off-grid vi med i sinnsom tid

  mvh familjen andre

 13. Kul blogg med mycket nyttig info. Verkligen en guldgruva, men som någon sa tidigare så kunde den tjäna på att struktureras upp lite bättre. Det du bidrar med är ju faktiskt viktigt och en bra källa till info för många.

  Älskar det du gör och hörde ett radio program med dig för ganska länge sedan. Hittade åter din sida av en ‘slump’. Jag är själv väldigt nomadisk för tillfället och har levt i min ryggsäck senaste fem åren; mestadels utomlands. Om jag någon gång skall slå mig till ro igen får det bli off-grid, kanske i Sverige, kanske nåt annat land. Tills den dagen kommer samlar jag info och jag är glad att människor som du finns och kan sprida kunskap om off-grid leverne i Sverige också :)

  Frid & Kärlek

 14. Hejsan! har kollat igenom dina klipp om och om igen! Tänkt under en tid nu bygga ett hus på hjul.

  Men jag undrar hur det ligger till med vikten? på ditt hus.
  Kollat en massa boggiesläp, hittar för det mest över 1500 kg, och undrar vilket vikt för max last man ska välja? Tänker mest på att en husvagn chassi är för klen och man överskriver max vikten.

 15. Svårt det där att hitta bra kärra. Jag valde en biltransport kärra. I dag skulle jag säga att kärran är ditt absolut viktigaste val. Jag har skrivit någonstanns!!!! En firma som jag tycker är väldigt kompetent. Jag köpte ny drag krok från dem. Den ska tåla typ 3500 kg. Min kärra väger troligtvis 3500 kg.

 16. Hej,
  Jag gillar ditt projekt :) Jag har varit inne många år på förändring och sökt efter den bästa. Nu ärjag redo att börja bygga mitt hus. Vad betalade du för din biltrailer? De jag sett är så hiskeligt dyra.

  Vänligen,
  Sebastian.

 17. Ytterligare en fråga. Hur fick du upp vagnen på pallarna? Eftersom jag till att börja med har tänkt vara runt funderar jag på att lösa det på något mekaniskt sätt. Troligen pumphydraulik. Ifall du hört eller sett någon om nån som byggt något sådant system vore det kul att veta.

  Må gott,
  Sebbe.

 18. Jag bytte mitt husvagns underrede som jag köpte för några tusen mot en biltransportkärra utan papper. I vanliga fall så får man inte en biltransport kärra så billigt som jag men eftersom den var utan papper så hade det kostat honom endel att göra den körklar, så jag hade tur. Men om du ska lägga ut pengar på något så är det kärran. Jag önskar att jag haft en annan kärra. Se till att den är så låg som möjligt. Att däcken sitter längre bak än mina, att axlarna klarar din vikt, att dragkroken är typad för 3-4 tusen kg.

 19. Jag hade 2 domkrafter, höjde lite i ena änden och sedan gick jag till nästa, fram och tillbaka tills den var uppe på pallarna. Se till att den är i våg så kan du använda vattenpass.

 20. Hejsan!
  Jag får tacka för mycke intressant läsning. Jag sitter själv i tankar och fundering kring att bygga mig ett off grid boende.
  dock så är stugan jag ritat lite större den mäter ca 4x8m men där har jag då fått in badrum köksdel med mat plats kontorsdel soff och tv hörna samt ett sov loft. Efter som jag är rörmokare så har jag kollat extra på den delen som avlopp värme och vatten! De finns olika lösningar som jag kommit fram till och dom finns i olika pris klasser. tanken jag har är att va bofast i stugan göra min egen el pumpa upp mitt eget vatten och sen ha bdt mini reningsverk (bad disk tvätt) avlopp med infiltration ut i backen. Till toaletten har jag tittat på olika variationer allt från förbränningstoa till spån toa och allt där i mellan! Mycke information och dokument har de blivit men mycke intressant. de som saknas nu är mark och en del pengar för att börja!
  Men de kanske blir börja smått för att byga större sedan när ekonomin finns. Att leva ett “fritt” liv från sammhällets hutlösa priser för boende och levands kostnader och samtidigt värna om miljön är något jag gärna vill göra!
  Jag tittar in titt som tätt och kollar din sida och läser med stort intressse och mycke nöje!
  MVH Marcus

 21. Tack för ditt inlägg. Vore väldigt intressant att få veta mer precist hur du tänker med avlopp och rening. Jag är inte rörmokare och jag har den delen kvar i min stuga. Ska fixa det i sommar efter mitt eget huvud. Jag skulle börja bygget och ta av lönen och bygga lite i taget. Jag skulle köpa tomt och ställa en husvagn där och bygga och leva billigt.

 22. Hej

  Jag skickade dig ett mail för en tid sedan där jag frågade vad du kan säga om Wonder Wash nu när du använt den i några år, vilket betyg ger du den? Har ställning och handtag gått sönder eller håller de fortfarande?
  Jag fick aldrig något svar, därför ställer jag frågan här också. Jag är intresserad av att köpa en om den känns ok att använda i långa loppet. Klarar den av att tvätta lakan och jeans utan att det går för trögt?

  Mvh
  Karin

 23. Min vev börjar ge vika nu vilket jag förstod att det så småningom skulle göra. Den fungerar bra men är som sagt i ett klent material. Det går att tvätta påslakan men det blir en i taget. Gör en egen av en tunna och sedan i trä. Svaret är NEJ inte värt pengarna om det går sönder så fort, men bra så länge den fungerar.

  Det känns inte tungt att veva med flera plagg men det är bättre för tvätt effekten att ha mindre med plagg.

 24. hur är lagligheten på “huset på hjul” som fordon i sverige? Vilka bilar fåår man dra det på osv? Har ni nå fakta på det? Tänker definetivt bygga ett hus på hjul :)

 25. Din vagn som du har byggt huset på, vad är det för modell/Märke? Storlek osv? jag är nyfiken och vill bygga ett tiny house on wheels :) kung webbsida det här :)

 26. Huset är lagligt så när som att jag faktiskt “råkat# överskrida bredden med någon centimeter.
  En del landrovers som får dra 3500 kg går bra att dra huset med…finns fler märken men jag kommer inte flytta huset så ofta så jag tänker inte köpa en stor bil för de tillfällena. Då låter jag en bonde ta den med traktorn eller bärgarna med sin bil.

 27. Kärran är en biltransportkärra, har inga papper på den så jag har ingen information att ge dig där. Kärran var ca 220cm bred men svettsades till ca 250 cm, den var 4,5 meter men svetsades till 5,5 m.

 28. Hej jag bara undrar om du har någonstans på din blogg om
  dina kostnader per månad nu, det skulle vara intressant att veta
  hur mycket man skulle kunna gå ner i arbetstid av att bo lite
  mindre och ekonomiskare.

  Med vänliga hälsningar
  Mikael Johansson
  Burseryd

 29. Underbart!!!
  Jag och min man vill gärna joina nästa gång det blir husbygge!!

  Mvh,
  Crissy

 30. Hej,

  Informativ sida och vädligt intressant läsning. Eftresom jag inte har någon egentlig kunskap hur det ligger till med maxhastighet bygda “ekipage” i Sverige som verkar vara 30 km? Det verkar som exempelvis Tumbleweed house ekipagen får gå snabbare än 30 km då i USA förstås. Finns det möjlighet till något sådant i Sverige är tillåtet eller är det 30 km som gäller?
  Mvh
  Henrik

 31. Du kan säkert åka i 80 km med då måste du få ekipaget godkännt av bilprovningen och reglerna är många och de lär inte veta reglerna. Någon måste bli först för att testa dem.Du kan dock troligtvis komma runt det genom att ha ditt hus på en kärra och sätta fast huset så att du kan lasta av huset. Då kan du köra ditt hus men kalla det last. Varje år när du besiktar huset behöver du bara ta av huset och åka och besikta släpet. Men då måste du kolla reglerna för last. Men det lär vara lättare att göra så. Jag vet att min bror skulle ha en mellanvägg i sin vagn som var täckt. Alltså en helt vanlig täckt kärra. Han var då tvungen att ha hållbarhetsberäkningar och ritningar mm…..vilket känns som ett fruktansvärt slit. Men jag hoppas någon kör igenom ett hus så får vi se vad som händer. Men jag gillar inte att folk ska bestämma över mitt ekipage…däremot vill jag ju att det ska vara säkert.

 32. Hej,

  Såg din video hur din bevattning from en 1000l-tank skulle fungera. Använder du den idag och isåfall fungerar det bra? Jag har en nedgrävd stor tank som tar regnvatten. Dock står ju detta vatten still väldigt mycket och det lär ju växa både det ena och det andra i det här vattnet. En och annan död råtta får man kanske räkna med löser upp sig i det där vattnet med tiden dessutom. Tror du att det fortfarande är okej att låta krukor suga upp detta vatten? Jag blev lite osäker och har inte vågat bevattna något vi äter ännu. Bevattna uppifrån är ju helt uteslutet men kanske fungerar det bättre om växterna själva får suga upp vattnet underifrån?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>