Aktivist

“Du kan påverka ditt liv och världen, att ha ett högre syfte”

Aktivisten

En aktivism blir oftast den som har en stark känsla av att något inte är som det ska i samhället. Denna känsla leder till att man vill göra något åt det, skapa debatt, informera eller något annat. Det kan handla om att förändra inom politiken, det sociala, ekonomin, vården eller skolan eller annat. Ofta handlar det om att möta människor i makt. Det kan handla om att samla ihop en större massa av liktänkande för att göra en större inverkan på andra.

En del är aktivister i liten skala, alla kan göra en skillnad på den nivån de själv känner att vill gå ut med. Det  finns människor i små grupper eller ensamma som gör ett pionjärs arbete. De visar folk genom att själv vara en förebild för det de brinner för i sin själ. Aktivisten är hängiven sin sak.

Aktivism för en off-griddare kan vara att gå off-grid och beskriva och lära andra om att det finns andra sätt att leva, att vara en förebild. För off-griddaren kan det vara ekonomin, moder jord, politiskt eller annat som är den drivande kraften.

Civil olydnad är en metod för samhällsförändring. Det är en form av aktivism som går ut på att öppet och utan våld bryta mot en lag eller vägra att följa vissa myndighetsbeslut samt att vara beredd att ta konsekvenserna av handlingen.

Vad skulle aktivism kunna vara för dig?

Olika typer av aktivister

Miljöaktivist

Greenpeace-aktivister protesterar mot en tredje landningsbana på Heathrow.

Sopdykare/dumpsterdiver

Dumpsterdiving, sopdykning

Frida Sundkvist var en av de aktivister som fanns på Willys.

Vatten åt alla aktivist

Första Water (USA 2008) foto © Amy Hart

Gruppen “Pappor för rättvisa” klär ut sig till superhjältar, och demonstrerar för frånskilda mäns rätt att träffa sina barn

NYHETER-14s09-bat-25_368

VAD ÄR DU FÖR AKTIVIST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>