Arbetar för självförsörjning …höns, odling,kamin mm

Den här vintern har varit mild och jag har hunnit med massor av mindre projekt under vintern/våren ändå har jag en massa saker och kvar att göra, tur är väl det, annars blir det tråkigt. Gillar att arbeta på gården. Arbetet på gården har ett långsiktigt mål och det är självförsörjning med ökad trygghet och frihet att spendera min tid som jag behagar.

Längst ned kommer ett videoklipp om vad jag har gjort i dag men först vill jag visa en kamin som jag funderar på inför kommande vinter. Ja någon vinter kommer en kamin bli installerad :-) . Jag har verkligen saknat en kamin för ett element är inte min grej den är ful, står i vägen och gör att jag behöver ha el inkopplade från “the grid” (samhället). Det kommer ta ett tag innan jag kan vara off-grid hela året. I år kopplade jag på solelen den 17 februari och klarat mig enbart på det (förutom elementet  :-/ ).

Kamin som jag tittat på är denna Scan Andersen 4 Täljstenskamin

Andersen 4 med täljsten Den kan användas både till ved och briketter och finns i flera utföranden.  Andersen 4 har en solid gjutjärnskonstruktion med en avancerad och patenterad förbränningsteknik. Konvektionssidor och konvektionsmantel förstärker den effektiva värmecirkulationen medan täljstenen förlänger värmeackumuleringen. Kombinationen av täljsten och kamin är genial: Stenen lagrar värmen och kan avge den flera timmar efter att elden slocknat. Trots den höga värmeförmågan är det inte många braskaminer som är godkända att stå så nära väggar och möbler som Andersen. Vilket är bra eftersom jag inte har så stor yta. Den är dock dyr! Så vi får se.

Fakta:
Färg: Svart / grå
Sidobeklädnad: täljtsen
Topplatta: grå täljsen
Min – max: 2 – 6 kW
Rumstorlek : 20 – 65 m2
Avstånd till brännbart material – bak: 100 mm
Vikt täljsten : 178 kg
Eldstadsöppniing H x B: 308 x 228 mm
Rökstos diameter utv. / inv.: 130 / 120 mm
Verkningsgrad: 70 – 80 %
Höjd täljsten: 785 mm
Bredd täljsten: 515 mm
Djup:436 mm

Nu till vad jag gjort på gården i dag för att öka min självförsörjning och få ett mer effektivt leverne.

Kycklingarna tittas till, det blev bara 21 stycken av 48 stycken. Tror att det var för fuktigt i äggkläckaren och det gjorde att kycklingarna drunknade i ägget i de sista dagarna. Av de 21 stycken dog en kyckling utan någon speciell orsak, sådant händer. Jag satte en nyladdning med 48 ägg så om 21 dagar kommer det förhoppningsvis ca. 40 kycklingar.

Mitt underbara barnbarn inspekterar allt jag håller på med.

Mitt barnbarn inspekterar liten kyckling väldigt försiktigt och vördnadsfullt. Ödla höll han i igår och daggmask var läskigt så dem höll han sig långt ifrån :-)

Jag arbetar med det automatiska vattensystemet till hönsen. Får inte vattenkopparna att fungera så jag använder nipplar istället och det fungerar. I morgon så är det färdigt att provas på hönsen.

Jag har också flyttat sittpinnar i hönshuset för att kunna ta reda på deras bajs så det inte hamnar på golvet. Detta för att slippa städa så mycket och för att jag vill använda deras bajs i odlingarna. Inget går till spillo. Nu får jag plats att göra fler reden som det jag hade innan med försvinningsreden, det blir kanon.

Jag serverar dumpstrad mat till hönsen. Det blev banan, jordgubbar, gurka, äpple och sallad till dem av detta. Fin fin mat till  mina hönor. De kräsna vaktlarna tyckte faktiskt att jordgubbar var gott.

Jag pratar om omställning Nyköping som jag är med i för att göra något bra i samhället för att få ett mer hållbart samhälle. Vi mår alla bra att göra något för andra som har ett större syfte än det egna livet, en form av aktivism.

YouTube Preview Image

Similar Posts:

  None Found

35 thoughts on “Arbetar för självförsörjning …höns, odling,kamin mm

 1. Jag har hållit koll på vedkaminer / vedspisar i flera år nu, med tanke på användning i liten stuga på 15-20kvm.
  Vad jag kunnat se så ligger de med rimligt bra kvalitet i den prisnivån på 12.000 – 14.000kr!
  Själv har jag fastnat för smalvedspisen Viking30, som har ett väldigt bra förbränningssystem, man kan laga lite enkel mat på, är smal och därmed utrymmessnål i liten bostad, är dubbelmantlad och därmed kan installeras med små brandskyddsavstånd snyggt inbyggd i köket t.ex., har konvektoruppvärmning så den uppvärmda luften cirkuleras runt fint, har uteluftsanslutning så man inte behöver onödigt kraftig ventilation i den lilla stugan, har stor asklåda för smidig tömning av askan samt finns med rökrör rakt upp på ovansidan för kompakt inbyggnad på litet utrymme. Viking30 har ett mindre fönster som man ser lite av elden genom, vilket är mysigt samt bra för förbränningen att det inte är så stort.
  Den kostar runt 14.000kr ny.
  http://vedspis.se/sv/spisar/vedspisar/viking+30/

  Detaljerad installationsanvisning och manual, med fakta som kan vara bra att lära sig oavsett vedkamin:
  http://vedspis.se/Produktblad/viking_installation.pdf

  Vad jag läst mig till är nyttan med täljsten i sådana små vedkaminer väldigt tveksam, då det behövs betydligt mer tyngd än så för att verkligen göra någon tydligt nytta (samt en del av täljstenen är ju som ben under Andersen 4 kaminen där den inte värms). Är mer ett säljargument samt många tilltalas av det utseendet.
  På en vedspis kan man ju lagra värme antingen i en större vattenbehållare man ställer ovanpå den eller köpa lösa täljstenar och lägga ovanpå kokplattan och låta värmas där (men blir nog för få kilo för att göra någon större nytta, även om de kan bli riktigt heta där).
  Men allt är ju en smaksak vad man tilltalas av…
  Den Andersen 4 Täljsten du funderar på ser ju också väldigt trevlig ut.

 2. Såg tidigare i någon diskussionstråd att Viking 30 konstruerades om ganska nyligen (2013?) för att få bättre drag genom rökgaskanalen i spisen, samt fick då även en större asklåda!
  Tidigare kunde den tydligen vara lite känslig för draget i skorstenen och vid vissa installationer hade man lite problem med att det ville ryka in.
  Rekommenderas ändå en minsta skorstenslängd på 3,5m, och helst då isolerad hela vägen för bra drag!
  Så är nog svårt att få tag på någon begagnad med nya konstruktionen, tror jag.
  Blir ju inte så hög skorsten i ett Tiny House, så man bör nog ha den nya konstruktionen där för att säkert få bra funktion med draget i vedspisen.

 3. Jo det är problemet med vedkamin / vedspis i så liten bostad.
  Men vet inte direkt om de du länkar till är bättre bara för att de är mindre!
  Problemet är hur man förbränner ved långsamt med låg effekt vid tillräckligt hög temperatur för ren effektiv förbränning, utan att man måste bosätta sig framför vedkamin och hela tiden i jämn takt mata in finhuggna små vedbitar!
  .
  Viking 30 har som “eldfast-sten-inklädnad” i eldstaden vermikulit som är väldigt värmetåligt samt är bra högtemperaturisolerande, vilket gör att förbränningen hålls varm även när man eldar försiktigt. Det är ju en viktig förutsättning för att kunna elda effektivt med låg effekt, men ändå använda lite större vedbitar!
  http://www.janref.se/category.html/skamolex-vermikulit
  .
  Dessutom är Viking 30 eldstaden inklädd med vermikulit-skivor som har små hål igenom sig som släpper in den sekundär förbränningsluft, som upphettas av värmen som når utsidan av vermikulit-skivorna och därmed för tillbaka en del av den värmen till förbränningen. Så Viking 30 bör därför gå att elda med förhållandesvis låg effekt. Till detta bidrar även dess rökgasväg som gör en U-sväng ned efter förbränningen, vilket medför att de heta rökgaserna inte direkt rusar ut i skorsten utan hålls kvar och bidrar till en het fin förbränning även vid lägre effekt. Är väl så ifall skorstensdraget som kan bli kritiskt vid för låg effekt, men man kan ju satselda ett vedinlägg i taget och sedan göra ett uppehåll. Står att Viking 30 avger värme under några timmar efter eldning.
  Skaffar man sig även några täljstens-block och placerar ovanpå kokplattan så förhindrar man ju lite den direkta heta värmeavgivningen från den, samt lagrar den i täljstenen istället, vilket både minskar den direkta uppvärmningen en del samt bör förbättra skorstensdraget vid eldning med låg effekt, samt avger värme under eldningsupphållet vid satsvis eldning
  .
  Men visst är det är problem att inte få det för varmt vid vedeldning i en liten bostad så. Ända sättet att klara det riktigt bra vore att ha en väl isolerad vattenmantlad liten vedkamin där all värmen bara värmde vattnet som man sedan lagrade i en välisolerad vattentank, från vilket man kunde släppa ut den precis så långsamt som behövdes till ett värmeelement för lagom värme – men det blir på tok för komplicerat, samt jag har inte sett någon mindre vattenmantlad vedkamin som inte även direktvärme rummet ganska mycket.
  .
  Så jo det är risk att det blir för varmt i en liten stuga med en Viking 30, men om någon annan kamin ska kunna fungera bättre så måste den ha en bra isolerad eldstad med typ vermikulit samt en rökgasväg som förhindrar att värmen från eldstaden direkt rusar ut i skorsten – gäller att verkligen få riktigt trovärdiga referenser om man ska lite på att någon viss vedkamin klarar av det.
  .
  Risken är stor att det blir för varmt från en Viking 30 i en liten bostad när det inte är kall vinter, men jag tror det går att hantera genom att satselda plus då kanske täljstens-block ovanpå kokplattan – men säker är jag inte. Är ändå den jag tror mest på för en liten bostad av de jag sett, men det borde ju finnas någon vedkamin som går att elda effektivt med en ännu lägre effekt kan man tycka…

 4. Glömde en detalj, en stor glaslucka är inte bra om man vill kunna elda med låg effekt, då glasluckan släpper ut värmestrålning från elden som kyls av det samt inte precis är isolerande så förbränningen hålls het vid försiktigt eldande!
  Även där är ju Viking 30 bra med en väldigt liten glasyta som kyler, men ändå får man det mysiga med att kunna se elden lite.
  Det gör också att jag tror på Viking 30!

 5. Tråkigt att gasol till min gasolvärmeväxlare är så dyr för den ger verkligen fin värme i stugan. Och gasol är ju inget jag kan göra själv så det är uteslutet som primär värmekälla. Men när kaminen brunnit ut och jag sover eller är borta så ska den få gå igång. Tack för länkarna.
  Det verkar som att det egentligen inte finns ett bra alternativ.
  I USA använder de Dickenson gasolvärmare, där verkar det vara billigt, månadskostnaden låg. Vet inte om gasolen är superbillig eller om brännaren är bra.
  http://thetinylife.com/heating-a-tiny-house/
  http://tiny-themovie.com/heating-tiny-house-wood-vs-propane/
  Det kostat ca. 1100 kr per månad enligt exemplet nedan med Dickenson….min kostar om jag kommer ihåg rätt ca.1300 kr en av de kallare månaderna….inte som denna vinter. Egentligen kanske inte så dyrt men inget bra bränsle om det är svårt att få tag i det i en kris.
  http://www.tumbleweedhouses.com/blogs/tumbleweed/16972740-off-grid-heating-propane-vs-wood-burning

 6. hej lugna dej lite med kaminen (igen). det var mej du skulle få en kamin lösning vi talade om för något år sedan som gick på pellets och hade inställbar värmeeffekt och som inte drog någon ström den var en prototyp som är väl testad i ca 3 år nu. jag är på gång att tillverka en uppföljare som är ännu effektivare och eventuellt kan leverera lite ström . planerar att bli egen företagare inom relativt nära framtid så jag har haft väldigt mycket att göra och går samtidigt mot självförsörjning även jag . mvh David

 7. den nya är även tänkt att få kokplatta och drifttid på ca 8 timmar .

 8. ja den är på gång för fler är intresserade av den lösningen jag har . jag har testat vedkamin i vagn och det är ingen höjdare det var därför jag utvecklade den här . men nu är det odlingar och byggnationer på våren som gäller men jag ska försöka vara färdig med modell nr 2 till slutet på sommaren / hösten . måste ringa runt till leverantörer och få fram ett vettigt pris på delar den .

 9. jag hoppas det . men vill inte lova något heller , men jag börjar bli klar med ganska mycket nu . jag ska köpa svetsgas så kan jag i princip köra igång men det står ju annat på tapeten med som kräver svetsning . ska ju bygga en plattform på tillbyggnaden av huset som ska få solpaneler som är möjliga att vinkla och ett vindkraftverk och byta ut väggen i tillbyggnaden mot glas och ha som växthus . ja du hör ju ,,, :)

 10. Haha ja det låter som en själv…tusen projekt samtidigt. Men roligt är det ju. Dokumenterar du någonstans så man kan se?

 11. nej tyvär har jag ingenstans att lägga upp vad jag hålls med men det ska bli av det med är det tänkt . har införskaffat mej en digitalkamera iaf än så länge vi har börjat tänka lite större med som kollektiv som vi alla går i tänket med självförsörjning . planen är ju att bli egen företagare helst så fort som möjligt då jag börjar ha mer pengar än tid som det är just nu . 1000 saker minst sagt , utöver heltidsjobb med som tar aldeles för mycket tid , planerat skuldfri innan 35 är ett mål som nog är uppnåligt . kaminen är en ganska hög prio så fort vårens arbete är klart , min flickvän vill gärna hinna umgås ibland med haha

 12. hej tänkte bara meddela om kaminen efter mera tester nu jag har hållit på med så har jag kommit fram till hur slutprodukten kommer se ut . den blir som en liten micropelletspanna som inte drar någon ström , till den kan man koppla direkt värmning av varmvatten för dusch (allt man behöver är ordinarie vattenpump) och möjlighet att även koppla på element ( för självcirkulation) om man vill, till ett mått av 30-40 cm i diameter cirkulär (sett uppifrån ) och höjd utan skorsten möjligen ca 110 cm, ska försöka få den så liten och effektiv som möjligt

 13. behöver ju även en själv snart så man kan koppla bort sig och amortera mera :) . tänkte även tipsa om en dator som drar otroligt lite energi och som man kan koppla in sig på 12v till usb 5 volt omvandlare för 99kr på netonnet, raspberry pi 2 model b heter datorn och kostar 399kr i grundutförande , sedan en tv (t.ex som bildskärm) på 12v finns oxå på netonnet 24 tum för 1500 kr . denna setup för media är det jag ska ha + mobilt bredband med huawei b593s router som även den går på 12v (använder redan med tele2 100 gb mån) funkar klockrent :) mvh david

 14. Wow det låter ju kanon!! :-D Ja vi behöver värmen till oktober iallafall :-D
  Det här kan kanske vara lösningen som ännu inte finns till alla oss som bor smått. Du kommer bli mycket upptagen med byggande tror jag hehe. För jag kommer naturligtvis skriva om detta :-D

 15. Jag var tvungen att få en förklaring så sökte på det. Det verkar otroligt däremot är jag inte beredd att göra mig av med min dator ännu. Men kan verkligen vara något för många.

 16. ja det verkar vara den felande biten för många som bor smått vad jag har läst mej fram till på forum och( funderat många många timmar) :) . den blir ju ganska manuell eller ja, man får ställa in värmeeffekten via en min/max skala och snegla lite på en tempmätare. jag vet exakt hur den ska se ut och byggas just nu efter 4-5 års funderande och de små tester jag gjort med enkla medel nu sist gjorde mej positivt överraskad på effekten :) hade långt ifrån kommit upp i full effekt och ändå var duschvattentestet så det småbrände i handen när jag kände på det . inatt har jag knappt sovit för jag har funderat så hårt på den haha . ja jag vart väldigt imponerad över denna lilla dator och att den tydligen ska klara sig på 700 milliampere ! . ska kanske testa den setupen nu vid lön , får se hur det blir prioriterat ,den elektriska gamla varmvattenberedaren svider ju i ögonen att se med så den börjar bli prio att få bort med :) ja din hemsida fick mej ju att börja tänka i dom här banorna på riktigt, så jag tänkte ju att du skulle ha en först sen ( efter mej själv då förstås :) ) när den börjar byggas .

 17. Ja det tycker jag också att det verkar vara just den biten som inget riktigt bra alternativ har kommit upp. Ja jag själv har ju inget bra alternativ ännu efter några år är det just det som ännu inte tagit plats i hemmet. Jag har sparat en bit av köket just för ett alternativ bara inte vetat vilket alternativ det skulle bli. Högra delen av köket ska ju byggas om i sommar. Jag har en gasolbrännare som värmer vatten som jag aldrig fått upp och nu ser det ut som att jag aldrig behöver sätta upp den :-D . Du låter lite som mig att när man väl börjat tänka på något kan man inte släppa det förrän man kommit på hur man vill ha det :-D . Ser verkligen fram emot att slippa det fula el elementet som jag haft i vinter. Verkligen emot hela det konceptet!! Det tar verkligen tid att bli helt oberoende av samhällets elnät när man haft det hela livet och man vill ju byta till bra alternativ. Tack uppskattar verkligen att jag ska få en först efter dig :-D

 18. en sån gasolvarmvattenberedare är väldigt smidig och bekväm , men drar massor av gasol . har en sån själv som startar automatiskt när man vrider på varmvattenkranen men den är inte längre ett alternativ :) därför ska denna micro pelletspanna kunna ersätta uppvärmning och duschvatten . och gå på kontinuerlig drift med låga kostnader för pellets . den ska ha 2 gängade 1″ rör sticka ut från själva tanken så man kan koppla in hembyggda saker på kul . (t.ex solvattenvärmare eller ett element av valfri storlek ) , som går på självcirkulation om man vill :) ja jag måste gå och fundera länge länge för att få ut det yttersta av en idé :) . ja angående samhället så känner jag mer och mer för att vara hemma där det tar sin tid, för där ute går det aldeles för fort . kortsiktigt tänk , snabba lösningar som ger bakslag .. ja det tar tid att komma ifrån samhällets vanvett :) och kostsamt ! men väldigt roligt på köpet :)

 19. min t.ex kommer stå i växthuset för att förlänga odlingssäsongerna och så drar jag ett element in i huset och kopplar på varmvattenledningen till den :)

 20. JJJJJJJjjjaaaaaaaa men det kan ju jag med göra….guuuu vad bra ide´det spar plats i huset och jag kan odla längre och får ett jätte fint uterum :-D You make my day!! ;-D

 21. Ja solvattenvämare är roligt. Ja helt klart värt varenda krona att så småning om styra sitt lev mer i sin egen riktning.

 22. ja den ide´n med att ha den ute i växthuset underlättar på så många sätt , t.ex skorstensgenomföringen blir simpel . (byt ut en ruta mot en plåt) och kör bara :) och just med solvattenvärme är ju sommartid och gratis varmvatten till duschen då om man får det att fungera bra . , angående datorn jag tipsa om nu sist , jag har köpt och installerat den lite , den är fantastisk skulle jag vilja säga , allt jag behöver för att ha fri tillgång till internet och kolla filmer och allt man gör , surfar runt felfritt . det jag vill komma till är att hela setupen för att få en fungerande dator endast drar 25W i 12v med allt ! så ganska lätt att bli självförsörjande på media via sol och vindkraft :) energiteknik , fantastiskt kul

 23. medans en vanlig hyffsat energieffektiv bärbar dator (mediaspelare) drar bortåt 75-90 w och har en skärm på säg max 17:4 tum så kör jag på en på 24 tum med mycket lägre effekt , ja nu har jag grottat in mej på det oxå haha

 24. HAHAhahaha grattis jag vet precis hur det är att grotta in sig. Jag längtar nu till vila och det ska jag strax få för det blir vandring och camping på Gotskasandön….inge internet eller telefon bara yoga meditation och vandring….det blir en utmaning att varva ned. :-D SEDAN kommer jag tillbaka i fullt blås hehehe

 25. låter väldigt skönt . ska ta mej lite vila med snart . har varit väldigt intensivt med inlärning , tester, byggen och odlingar nu ett tag så jag ska nog ta och göra detsamma . hade så återkommer jag . får tillbaka på skatten nu så jag tror jag ska bygga pelletspannan då ;) spännande!

 26. hej nu har jag hållit på en stund och kommit fram till att det är bättre att bygga den med ved drift . blir väldigt enkelt att bygga och så kan man elda vilket skräp som helst och få varmvatten . men till värme funkar pellets rocket stove bättre än att värma vatten , håller på och grejar men ha det bra så länge så uppdaterar jag

 27. hinner inte med kaminen i år heller troligen , har samlat lite skrot men behöver några fler detaljer till innan jag kan bygga något slutgiltigt (3 st värmepaket till b.l.a). dock provkört lite smått med helt ok resultat för direktvärme av varmvatten ,

 28. Okej det var tråkigt får bli eldrift ett år till då. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge…eller något sådant :-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>