Uppdatering elsystem

Fick en fråga i dag om elsystem så jag gjorde en uppdatering av det och då får vi se om ni tycker jag lyckats svara på detta ämne ordentligt. El är som de flesta vet inte min starka sida. Elsystemet fungerar perfekt och underhållsfritt. Här i videoklippet berättar jag om mitt hybrid system.

YouTube Preview Image

Similar Posts:

  None Found

3 thoughts on “Uppdatering elsystem

 1. Hej, jag tycker det är synd att du ger en så onödigt negativ bild av att leva off-grid med el från ett solcellsystem!
  Väljer man att försöka leva off-gid med ström enbart från solceller här i mellansverige så väljer man att leva ett väldigt aktivt och medvetet liv kring sin strömförbrukning kontra sin strömtillgång från solcellerna de olika årstiderna samt dess variation med vädret, om det ska fungera. Man kan då inte bara passivt förbruka ström utan koll som när man är ansluten till 230V-elnätet.
  Annars blir det som du beskriver i videon att någon gång i oktober / november så är plötsligt batterierna helt urladdad och 230V-invertern stänger plötsligt av och ger ingen 230V-ström längre!

  Och visst fasen spelar förlusterna en stor roll, de blir ju en del av den totala strömförbrukningen och när strömförbrukningen kontinuerligt är större än strömtillgången från solcellerna så hamnar man i det läget att batterierna blir helt urladdade och det tar stopp! Är helt jämförbart med hushållsekonomin, förbrukar man mer pengar än man har i inkomst så blir det tomt i plånboken / på banken och det tar stopp!

  Vill man försöka leva off-grid med ström enbart från solceller här i Sverige så kan man inte räkna med att ha el till ett kylskåp hela vinterhalvåret, utan några månader räcker inte strömmen till, hur många beror på hur mycket solceller man har samt på vädret. Så då får man istället utnyttja kylan utomhus och kyla maten med, vilket du Helena var inne på från början men du gjorde inte ett tillräckligt bra system för att det skulle fungera tillräckligt smidigt. Och ett tag på hösten samt våren kan man inte förvara frysvaror för strömmen räcker inte till en liten frys under vinterhalvåret, utan man får då utnyttja frysgrader utomhus de perioder man har sådant väder.

  Ett antal månader under vinterhalvåret kan man inte heller använda dator / TV / mikro m.fl. strömkrävande saker ohejdat, utan måste hela tiden hålla koll på strömtillgången och anpassa sin strömförbrukning efter det. Laptopen kan man då passa på att ladda i bilen om man kör bil, eller på jobbet eller så. Krävs stor flexibilitet och idérikedom för ett året-runt off-grid-liv med ström bara från solceller.

  Är ju samma som om man vill bli självförsörjande på mat, man kan inte bara pilla ned några frön i jorden och sedan bli störtförvånad någon månad senare att man nästan bara fick ogräs eller att nästan allt torkade bort en torrsommar – det är ett väldigt aktivt liv man väljer om man vill försöka leva så. Man måste engagera sig aktivt i odlandet, man kommer ändå få missväxt, man kommer drabbas av sjukdom hos hönsen om har sådana, m.fl. bakslag man måste kunna hantera och flexibelt anpassa sig efter. Off-grid / självförsörjande är helt klart en mer krävande livsstil, men som samtidigt kan ge stor tillfredställelse och hög livskvalitet, om man trivs med sådant engagemang som krävs.
  Gäller ju både mat-, värme, och elförsörjning samt byggnadsskötsel m.m.

  På din video visar din solladdregulator 11,8V batterispänning! Om det är utan någon stor strömförbrukning så är ju dina batterier helt urladdade, vilket om det fortgår en längre tid är rena batterimisshandeln för blybatterierna och kommer att fördärva dem! Jag vet du för länge sedan skrivit att Göran informerat dig om att batterierna ska inte vara urladdade mer än 50% någon längre tid, om man vill få vettig livslängd – 100% urladdade en längre tid är rena katastrofen för blybatteriers livslängd. Kan leda till att du kanske redan nästa år konstaterar att dina batterier är helt slut och inte fungerar längre, men beror så ifall inte på dåliga batterier utan på att du inte sköter laddningsnivån i dem!

  I videon ser man t.ex. att du har 230V-invertern påslagen, fast du för närvarande inte förbrukar 230V från den (om jag förstod dig rätt där), och då står ju den med sina förluster och förbrukar ström dygnet runt ur batterierna utan någon nytta alls.
  Så vill du försöka rädda dina batterier kan du börja med att stänga av 230V-invertern nu, samt om det är något annat som förbrukar 12V ström, så du ger solceller en chans att ladda upp batterierna trots att vi har så mulet väder nu.

  Senhösten i år har varit extremt ljusfattigt med extremt dåligt med solel från solceller! Jag har fått all min el i min husvagn från solceller sedan våren 2007 och aldrig varit med om tidigare att vanliga molniga dagar är så mörka att jag får noll strömladdning till batterierna mitt på dagen, som det varit väldigt många dagar nu under november och december! SMHI har ju även rapporterat flera rekord i få soltimmar för denna novembermånad! Så är lite som man kan få missväxt i sina odlingar, denna senhösten är det “missväxt” för elströmmen från solceller.

  Men ändå är mina batterierna i husvagnen 100% fulladdade nu, men jag har ju då fått anpassa mig och campat färre dagar än jag velat nu under senhösten!
  Är inte lika lätt när man bor kontinuerligt off-grid med ström bara från solceller.
  Men jag tror ändå att måttligt med LED-belysning samt laddning av mobiltelefon kan man klara även i sådant här höst- / vinterväder i ett off-grid-boende, men den övriga strömförbrukningen kräver stor anpassning / flexibilitet och noga uppföljning av sin tillgång på solel för stunden, för att inte stå där med urladdade blybatterier…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>