Stirlingmotor och svar kommentarer

Detta började som ett svar på en läsares kommentar men då jag när jag skrivit ett långt svar råkade jag trycka på fel knapp och allt försvann och jag fick börja om på nytt. Vilket resulterade i ett långt utlägg om allt möjligt och mina tankar runt mitt leverne. Så det som kommer nedan är lite svar på en kommentar och sedan andra tankar jag har samt funderingar runt en sterling motor som ett alternativ till off-grid vinterhalvåret.

Läsaren kommenterar:

”Hej, jag tycker det är synd att du ger en så onödigt negativ bild av att leva off-grid med el från ett solcellsystem!”

Mitt svar är att jag vill ge en rättvis bild så jag inte lurar in någon i något som de inte är beredd att göra. Naturligtvis går det att leva off-grid men alla kan inte tänka sig att sitta under LED belysningen och läsa en bok och kanske ha möjlighet att ladda mobilen. Förr hade vi inte el och det gick bra det med. Frågan är ju bara hur långt varje individ är beredd att gå för att bli off-grid. Är off-grid tanken viktigare än all bekvämlighet. Ja det kan ju bara den som går in i detta bestämma. Är det okej att vara off-grid  7 månader av året? Ja det kan ju bara den som ska göra det bestämma. Off-grid även 7 månader per år kan fortfarande ge de effekter du vill ha på ditt liv beroende på vad det är just du vill ha utav ditt liv.

Personligen så tycker jag att off-grid är att föredra men inte till vilket pris som helst. De som är helt off-grid och självförsörjande arbetar hårt året om. Jag har ett bra betalt arbete och har ingen tanke på att avsluta det arbetet helt förrän jag är helt skudfri och är helt off-grid och har en självförsörjning och sidoinkomster. Jag vill ha ett bra liv där jag har mycket tid över till sådant jag gillar att göra. Ett liv där off-grid tanken och självförsörjningen inte är viktigare än att jag har kul och tid till det jag vill. Livet är kort och jag vill skapa ett bra liv för mig och jag tycker att jag gjort det. Jag känner mig djupt ödmjuk inför att jag gett mig det jag behöver.

När jag gick in i detta så var min tanke att jag ville minska mina utgifter så jag skulle få mer pengar att leva av. De pengarna skulle gå till att göra mig mer off-grid och självförsörjande vilket skulle leda till mer pengar. Mer pengar skulle leda till mindre arbetstid på jobbet och att jag skulle kunna betala av alla mina lån och bli skuldfri. Jag skulle få en större frihet att styra över mitt liv.

Så vad har hänt:

Jag har minskat mina utgifter rejält. Jag är i dag minimalist och har bara det jag verkligen behöver i mitt personliga liv. Jag har investerat alla pengar jag tjänat på detta sett, in i mitt projekt. Tanken har hela tiden varit att det jag lägger pengar på ska senare ge avkastning tex. Växthuset ger mig mat och sidoinkomst vid försäljning/byte av varor. Hönshuset ger mig ägg och kött och sidoinkomster och bytes möjligheter. Jag har gått ned 2 arbetspass som ett resultat av mitt leverne. När landstinget tog bort arbetstidsförkortningen skulle vi få arbeta  6 timmarna till på 6 veckor som det blev. Jag sa att det struntar jag i, dra det på lönen. Stora fördelar Ja NU har jag kommit till en vändpunkt i livet där jag känner att byggandet inte är lika roligt, i alla fall inte de stora projekten. Hönshuset var ju som att bygga ett tiny house igen. Var inte så roligt men det var nödvändigt. Men jag har nu ändå bestämt mig för att nu ska jag ha en period där jag inte ska lägga alla pengar på att förbättra utan mer att underhålla och betala av lån och få tid till annat. När skulderna försvinner finns ju mer att leva av. I januari gör jag min sista betalning på topplånet på mitt stora hus.  Det blir 1100 kronor mer i månaden vilket kommer läggas på nästa lån som är ett CSN lån på ca 30 tusen när jag blir av med det lånet i år får jag loss ytterligare 900 kronor. I dag har jag 5-11 000 kronor över varje månad så om jag är hård mot mig själv så går det fort med att betala av skulder. Men jag vill leva också, men räknar med att vara helt skuldfri tills jag är 58 år, är strax 48 nu. Min plan är att gå in i pensions ålder med inga lån och ny bil så jag inte behöver köpa någon ny bil innan det är dags för färdtjänst. Om vi nu har bilar när jag är 65 år. Förövrigt kanske jag går i pension tidigare om livet tillåter det och om jag vill.

I dag lägger jag undan 14 000:- per månad till allt jag behöver som till lån, utgifter, mat , bensin nöjen mm Det är ordentligt tilltaget men jag vill leva bra. Har en lön som ligger på ca 19 500 rent. Stora brister på sjuksköterskor gör att jag arbetar extra ibland då jag känner för det. Ja jag jobbar ju bara 15 pass på 6 veckor så känner mig inte utarbetad precis. På 6 veckor har jag en 6 resp. 12 dagar ledighet, mycket lyxigt tycker jag. I år har medel lönen legat på 25 000 rent per månad. Jag har då kanske arbetat ca 3 dagar extra per månad. Det ger mig 11 000 kronor kvar av lönen till projekt och att minska lånen.

Tanken är att ha frihet att bestämma över mitt liv, att ha friheten att jobba den mängd jag vill. Kunna säga nej till extra pass osv. Den friheten har jag. Om jag kommer sluta arbeta tidigare beror helt på vad jag vill då. Jag trivs med mitt jobb så i dag har jag inga planer på att arbeta mindre men det viktiga är att om jag vill så ska jag kunna göra det.

Kommentar av läsare:

”Väljer man att försöka leva off-gid med ström enbart från solceller här i mellansverige så väljer man att leva ett väldigt aktivt och medvetet liv kring sin strömförbrukning kontra sin strömtillgång från solcellerna de olika årstiderna samt dess variation med vädret, om det ska fungera. Man kan då inte bara passivt förbruka ström utan koll som när man är ansluten till 230V-elnätet.

Annars blir det som du beskriver i videon att någon gång i oktober / november så är plötsligt batterierna helt urladdad och 230V-invertern stänger plötsligt av och ger ingen 230V-ström längre!

Och visst fasen spelar förlusterna en stor roll, de blir ju en del av den totala strömförbrukningen och när strömförbrukningen kontinuerligt är större än strömtillgången från solcellerna så hamnar man i det läget att batterierna blir helt urladdade och det tar stopp! ”

När jag gjorde videon för två dagar sedan så nollställde jag solregulatorn och det visade att jag fått in 2 AH per dag. Och nu när jag skriver, det är en molnig och blöt dag så får jag in 0.2 A. 2AH per dag vidhåller jag är för litet för ett drägligt liv. 2 AH är 24 watt, det kommer knappt driva min vatten pump. Om jag bara hade 12 volt och inga förluster så är 24 watt fortfarande för lite för den livsstil jag vill ha. Jag vill kunna använda min dator några timmar om dagen, ha LED belysning på och ladda min mobil. Resten kan jag vara utan. Men eftersom jag ändå tar el utifrån nu så använder jag kylskåpet och andra produkter. Jag har som du såg i räkneexemplet ovan i dag mycket pengar att leva på så att jag skulle hushålla med elen till den gräns att jag inte har det bra finns ingen orsak till. Det är som att leva snålt hela sitt liv för att sedan dö med 3 miljoner på banken!  Tanken med att leva off-grid får inte bli viktigare än att faktiskt ha det bra. Jag är övertygad om att jag kommer leva off-grid året om om några år men just nu så är jag off-grid  7 månader om året och det är okej för mig. När jag köpte min gård hade jag inget över efter att månaden var slut och betalade mycket pengar i el och värmekostnader. Detta år hade jag  11 000 kronor rent i handen varje månad och var off-grid  7 månader av 12. Jag är nöjd även om jag inte är i mål.

Finns sätt att gå off-grid snabbare men det kostar lite. Jag kan delge er alla om en sterlingmotor som verkar intressant men kostar endel initialt att köpa.

Här visar jag er vår konversation nedan:

HAN

Hej
Jag har just börjat sälja en produkt som löser de mesta med att leva Offgrid. 
mer info på www.inresol.se 
eller www.agera-energi.se 
Det är en stirling motor som drivs med pellets den genererar 5000W el och 15000W värme. Så det är allt du behöver för att leva offgrid.
Produkten är svensk och produktionen har nu startat i Gävle.

JAG

Kollat lite, det är mycket intressant. Hur skulle det kunna se ut för mig som bor i en liten off-grid stuga på hjul? Vad kostar det? Har jag förstått det rätt om jag ser det som en liten kamin med en platta som sätts på utsidan av huset?

HAN

Du kan sätta den i en låda på utsidan den är gjord för att stå tort. Storleken är 850 hög 950 lång på ager – energi.se produkter inresol hittar du en del info. Priset är 65000 till 85000 plus moms beroende på vilken sort du vill ha. I en liten som är offgrid passar mellan varianten bra den kostar 75000 plus moms

Jag delger er informationen men jag har faktiskt ingen aning om detta är en bra lösning eller inte. Tycker inte att jag får tillräcklig information på hemsidan eller så är det jag som inte fattar. Inget för mig just nu i alla fall tror jag. Men skulle jag någon gång köpa den skulle jag kunna ha den i växthuset utanför mitt hus.

Denna nedan var en portabel. Vad tror ni om detta system?

http://www.inresol.se/the-genious-portable-multi-fuel-chp-stirling-generator/

Kommentar från läsare

”På din video visar din solladdregulator 11,8V batterispänning! Om det är utan någon stor strömförbrukning så är ju dina batterier helt urladdade, vilket om det fortgår en längre tid är rena batterimisshandeln för blybatterierna och kommer att fördärva dem! Jag vet du för länge sedan skrivit att Göran informerat dig om att batterierna ska inte vara urladdade mer än 50% någon längre tid, om man vill få vettig livslängd – 100% urladdade en längre tid är rena katastrofen för blybatteriers livslängd. Kan leda till att du kanske redan nästa år konstaterar att dina batterier är helt slut och inte fungerar längre, men beror så ifall inte på dåliga batterier utan på att du inte sköter laddningsnivån i dem!”

Svar: Göran sa att jag kunde gå ned till 11.1V men jag har ingen tanke om att göra det. Jag har AGM batterier. Här är ett utdrag från Batteriexpressen

Beskrivning AGM batterier:

*Är helt underhållsfria och du behöver aldrig kolla eller fylla på vattnet i dem.

*Har en mycket låg självurladdning (endast 2% per månad).

*Är tåliga mot förfrysning.

*Läcker inte ens ut syra om du så skulle såga batteriet mitt itu.

*Bildar inga oxiderande och illaluktande gaser vid laddning och som du därför kan placera var som helst.

*Återhämtar sig helt från djupurladdningar.

*Tål vibrationer och stötar tack vare att elektrolyten är bunden i en glasfibermatta som får blyplattorna att sitta som gjutna inuti batteriet.

Kommentar från läsare:

”I videon ser man t.ex. att du har 230V-invertern påslagen, fast du för närvarande inte förbrukar 230V från den (om jag förstod dig rätt där), och då står ju den med sina förluster och förbrukar ström dygnet runt ur batterierna utan någon nytta alls.”

Svar: Ja du har helt rätt att jag borde stänga av invertern, ska göra det.

Kommentar läsare:

”Men jag tror ändå att måttligt med LED-belysning samt laddning av mobiltelefon kan man klara även i sådant här höst- / vinterväder i ett off-grid-boende, men den övriga strömförbrukningen kräver stor anpassning / flexibilitet och noga uppföljning av sin tillgång på solel för stunden, för att inte stå där med urladdade blybatterier…”

Svar: Ja om man verkligen anpassar sig rejält så går allt. Man kan ladda datorn och mobilen hos vänner osv. men känns inte speciellt okej. Eller ladda i bilen men åker inte så långa sträckor men laddar ofta mobilen i bilen även om den blir långt ifrån fulladdad. Men för de flesta så är 24 watt per dag inte så de vill leva. Jag tror off-grid tanken i ett modernt samhälle måste ta till sig ny teknologi. Vindsnurra har jag inte och det skulle kanske vara det lilla som behövs för att kunna driva de sakerna jag har behov av. Kanske sterlingmotorn osv. Off-grid ska inte vara att lida utan snarare att njuta av livet, det går att komma dit. Det kommer att ta ett tag innan jag är där och fram till dess tar jag lite fulel 5 månader om året för att leva drägligt.

Similar Posts:

17 thoughts on “Stirlingmotor och svar kommentarer

 1. Hej Helena,

  väldigt intressant artikel :)

  Vad gäller ditt elsystem och ditt elberoende, så går det ju som du säger, att fippla med det hur mycket som helst, men behövs det verkligen om det funkar för dig just nu?

  Jag bor ju i husvagn på en camping och här ingår strömmen. Jag har en 10 amper säkring att använda och det är som mest 2.300 watt uteffekt. Vad jag har märkt nu efter knappt två månader i husvagnen är att jag har börjat tänka på hur mycket en strömförbrukare använder och hur mycket jag egentligen behöver använda just den. Bara för att få elen till att räcka till uppvärmningen :)

  Förutom det så blir man nästan hysteriskt effektiv på att snåla med vatten – som ett exempel så återanvänder jag vattnet jag kokar mina morgonägg i :)

 2. Du är rolig Helena, det är ju inte precis jag som predikat i flera år hur viktigt, smart och sunt det är att leva helt off-grid i ett tiny-house på hjul!
  Du skriver här ovan “Mitt svar är att jag vill ge en rättvis bild så jag inte lurar in någon i något som de inte är beredd att göra.” – i din video i förra inlägget säger du “Det funkar inte, det gör inte det.” som en slutsats om off-grid-elsystem vintertid men utan att du redovisar hur mycket ström du förbrukar eller hur mycket ström solcellerna ger dig, hur ger det en rättvis bild som hjälper andra som funderar på att försöka leva off-grid i Sverige?!

  I ett tidigt skede försökte jag förklara för dig hur lite elström man får från ett solcellsystem under vintern, och nu har du provat själv och kunnat konstatera att jag hade rätt att off-grid bara på solceller kräver en minimalistisk livsstil under vintern vad det gäller elförbrukning, på en nivå som uppenbarligen inte passar dig.
  Men kan ju finnas andra som läser din blogg här som tycker de kan tänka sig att leva så…
  Så då kan det ju vara schysst att länka till min (eller andras) solelkalkylatorer där de själva kan räkna fram hur pass minimalistiskt man behöver leva med strömmen från ett solcellsystem under vintern för att det ska fungera, då ger man ju dem verkligen “en rättvis bild”, tycker jag!
  http://frittliv.autonomtech.se/HintsKnowhow/Calculator_PV_Systems/calculator_pv_power_need.php

  Och det är ju just när man har så lite elström till förfogande från sitt solcellsystem som förlusterna i omvandlingar samt att räkna alla små strömförbrukningar har stor betydelse, när strömmen inte vill räcka till så måste man ha kolla på alla onödiga små strömförbrukningar man kan avvara och då är t.ex. en kontinuerligt inkopplad stor 230V-inverter verkligen en sådan strömförbrukare (oavsett vad du påstår) man bör försöka avstå!
  Jag har ordentlig erfarenhet av detta nu då jag klarat mitt husvagnscampande 100% på solcellström sedan våren 2007 och jag campar året runt sedan flera år tillbaka, och klarar således även mitt fricampande på vintern på enbart solcellström, men kräver ju anpassning på olika sätt, samt då en noga koll på sin strömförbrukning…

  Jag tycker ett hybridsystem med solceller plus batterilagring samt 230V-elnät kan vara en bra kombination om man redan har elnätet anslutet. Så är ju inget fel att du gör så, även om du kör det som ett manuellt system som inte blir så effektivt. Men ur min synvinkel känns det ju lite synd att du nu har batterierna urladdade i ditt hybridsystem, för då kan du ju inte få ström från dem om du får ett längre elavbrott i 230V-elnätet, vilket ju är en av fördelarna med att sådant hybridsystem som jag tycker (samt det skadar batterierna).

  Att du de senaste dagarna bara fått 2Ah/dygn från dina 540W solpaneler är verkligen extremt lite för denna årstiden, men som jag skrev i min kommentar i ditt andra blogginlägg, vi har haft ett sällsynt extremt ljusfattigt mörkt molnigt väder under november och nu i december! Enligt min solelkalkylator så borde du i snitt få runt 20Ah/dygn nu i december, enligt väderstatistik, om du inte har något som skuggar bort den lågt stående solen från solcellerna.
  Men ska ju bli lite ljust molnigt idag och lite solsken på söndag, så vore ju skoj om du kollande hur många Ah/dygn du får då från dina solceller och skriver det i en kommentar här :-)

  Jag skriver denna och ett par till kommentarer här mest för jag tänker att det är en del andra som läser din blogg och är intresserade av off-grid-solelsystem, då det ju inte finns så många svenska off-grid tiny-house bloggar.
  Så skriver att par kommentarer till om några olika systemlösningar…

 3. Att fina dyra AGM-blybatterier tål djupurladdning och “Återhämtar sig helt från djupurladdningar.” innebär inte att de tål att stå djupurladdade under en längre tid! Det förutsätter snarare att de skyndsamt laddas upp igen.
  Vill man få lång livslängd så innebär det även att AGM-batterierna bara tål enstaka djupurladdningar… inte att man på vardaglig basis djupurladdar dem 100%…

 4. Jag tycker att ett hybridsystem mellan solceller plus batterilagring samt 230V-elnätet kan vara en bra praktisk lösning, men bäst blir det som ett helautomatiskt system tycker jag.

  Victron Energy (finns även i Sverige) har ett sådant system:
  http://www.victronenergy.se/upload/documents/Datasheet-EasySolar-EN.pdf

  Svensk beskrivning:
  http://www.victronenergy.se/upload/documents/Press-release_20140416_EasySolar_SE.pdf

  Det består av:
  - solladdregulator
  - 230V batteriladdare
  - 230V invertera
  - styrsystem för: nät- / generator-drift, solcell / batteridrift, samt hybriddrift “PowerAssist” där 230V-invertern kan gå in och stötta om strömmen från en 230V-generator inte räcker till för stunden.

  Detta system har även en separat 230V utgång som bara tar ström från elnätet / generatorn, till t.ex. elvärme eller värmepump eller tvättmaskin, så dessa elförbrukare inte snabbt laddar ur batteriet vid ett strömavbrott.
  Samt styrsystemet ser till att man har batterierna laddade så de kan ta över driften vid ett strömavbrott, vilket det gör hypersnabbt på bara 20ms så en dator hinner aldrig märka något.

 5. Även ett hybridsystem mellan solceller och litet vindkraftverk kan vara riktigt intressant om man bor i ett vindutsatt läge.

  Windforce (svenskt företag) skriver lite om det här:
  http://www.windforce.se/egenel.php

  Men är, som Johan “egen-el” Ehrenberg konstaterat på sin elkulle utanför Katrineholm, ofta inte så bra / lönsamt med små vindkraftverk, då de kräver ett ganska vindutsatt läge för att verkligen leverera den utlovade elströmmen. Typ vid kusten, på trädfritt slättland eller på en bergshöjd där träd inte stoppar blåsten. I skogstrakter måste man ha en mast till elverket som sträcker sig högt upp över omgivande träd (även i lite större gläntor eller åkermarksytor), för att få tillräckligt med elström från ett litet elverk, och det blir en ohanterligt hög mast!

  Jag har även läst om en person med en off-grid-sommarstuga som funderade på småskaligt elverk och som gick seriöst till väga och lånade in vindhastighetsmätare. Hon konstaterade snabbt att det inte kunde bli någon el att tala om med en rimligt hög mast där i skogsbygden där hennes stuga låg.

  Även med vindelverk kan man ju drabbas av extrema vädersituationer (som solel nu med det extremt ljusfattiga) med i stort vindstilla en månad eller så…

 6. Jo den Stirling-elgeneratorn låter ju i princip väldigt bra (utan att analyserat den närmre), som den du skriver om Helena…
  Stirlingmotorn är en väldigt trevlig motortyp som normalt sett är väldigt tystgående, men i konsumentprodukter inte brukar få så hög verkningsgrad. Så kräver ju verkligen att man kan ta tillvara spillvärmen till uppvärmning (som denna stirlinggenerator är utformad för), och därmed passar den ju som ett hybridsystem ihop med solcellström.
  http://www.inresol.se/the-genious-portable-multi-fuel-chp-stirling-generator/

  Det svåra är ju att vet hur slitstarkt ett sådant stirlinggeneratorsystem är, samt om det kommer finnas reservdelar och service för det lång tid framöver, samt hur mycket underhåll det kräver.
  Samt i mitt tycke är det en på tok för hög kostnad för en elgenerator till off-grid, men beror ju givetvis på ens individuella ekonomiska status…

  Är man sedan off-grid-intresserad ur ett survivalisttänk, som jag uppfattar dig Helena, så känns det ju inte så vettigt att göra sig beroende av vedpellets som denna stirlinggenerator drivs av, kan jag tycka. Är ju inget man kan fixa själv hemma på tomten eller ute i skogen.

  Jag tror även att man bör ha en isolerad varmvattentank att kunna lagra värme i till uppvärmningen, för att verkligen dra nytta av all pellets man matar en sådan stirlingelgenerator med, vilket ju inte precis passar så bra för ett tiny-hous på hjul…

 7. Det som jag personligen tycker låter som det bästa hybridsystemet för ett tiny-house (om man inte bor i ett vindutsatt läge) är solceller ihop med en termoelektrisk generator (TEG) som får sin värme från den vedkamin man värmer sitt lilla hus med.
  I ett vindutsatt läge är nog solceller plus tystgående liten vindsnurra bästa hybridsystemet.

  Men ett hybridsystem med solceller och en termoelektrisk generator kräver i dagsläget att man är lagd lite åt det elströmsnåla hållet under vintertid.

  De termoelektriska generatorerna (TEG) är för närvarande under ganska snabb utveckling, så inom 5-10 år finns det säkert betydligt bättre sådana enheter, men har hänt mycket redan de senaste fem åren.

  En TEG-enhet har inga rörliga delar alls som slits samt är i övrigt robust och slitstark. Är bara överhettning de är känsliga för.
  Finns ju små sådana idag att köpa i vedbutiker som en hopbyggd enhet med fläkt, som automatiskt fläktar ut värmen från en vedkamin.

  Här finna lite om TEG beskrivet:
  http://tecteg.com/thermoelectric-generator-power-products-for-sale/

  Du Helan bör ju kunna tilltalas av den ena videon längst ned på den webbsidan, som visar en TEG-enhet ihop med en Rocket Stove ;-)

 8. Här finns ett dokument som beskriver förväntad livslängd samt serviceintervall / servicekostnad för den här Genious Stirlingelgeneratorn:
  http://www.inresol.se/pdf/Genious%20operation%20lifetime.pdf

  Håller det som pratas om där så låter det ju bra.
  Men man skulle ju gärna vilja ha någon oberoende som utvärderat det, typ testinstitut och / eller några referensanläggningar som körts i drift länge…
  Och det är något i presentation på webbsidan som ger mig ett lite undrande intryck, men jag kan inte riktigt sätta fingret på det… kan ju vara att jag och den personen bara uttrycker oss på olika sätt, men vet ej…
  Dock har de ännu inga återförsäljare angivna på webbsidan och jag hittar inga angivna referenser till system i drift, vilket ihop känns lite illavarslande för mig…

  Vill man sälja sådan är ny lite mer avancerad teknik så är ju riktiga referensanläggningar samt samarbete med universitet eller liknande som kan ge utvärderingsresultat jätteviktiga, tycker jag, och inget av det finns angivet på deras webbsida!

 9. Jag har nu sett och tagit del av ditt videosvar…
  Synd du inte även kunde lyfta fram att jag skrev att jag höll med om och tycker det även kan vara ett bra sätt att göra som du gör, att leva med solel och 230V-nätel som ett hybridsystem!

  Men som sagt, jag kommenterade främst för andra som läser din blogg, så de kanske kunde få en lite bredare bild om de själva går i off-grid-tankar och tiny-house-tankar… Kanske kan de sätta mer värde på och förstå bättre vad jag framför… Vi är ju alla olika och har olika behov i livet, gör olika saker samt prioriterar olika, vilket är en del av charmen med att möta många olika människor, tycker jag :-)

  Jag tror många andra kan förstå att om man fricampar i en husvagn med utflykter året runt med all ström från enbart solceller år efter år, så kan man få en massa kunskap och erfarenhet hur det fungerar med solcellsel, fast det inte är samma situation som vid ett permanentboende! Speciellt om man har en så noggrann koll på och uppföljning av laddningen / strömmen i batterierna som jag har!
  Och då är det inget större problem att överföra den kunskapen på situationen vid ett permanentboende – jag är utbildad i sådant och har praktiserat den typen av förmåga under ett långt yrkesliv!
  Jag har av proffs i branschen fått väldigt fina kommentarer om min solelkalkylator samt en del annat, vilket är det som betyder något för mig…

  Utöver det här avstår jag att kommentera mer om detta!
  Ger ju inte mig personligen något precis…
  Men jag önskar dig ändå lycka till med ditt fortsatta tiny-house-liv samt mer eller mindre off-grid-leverne Helena…

 10. Jag fick inte upplevelsen att du tyckte det var bra med ett hybridsystem då du anser att det är för många förluster i systemet.Men det låter bra att det inte var så. Jag är iallafall nöjd att det funkar 7 av 12 månader. De andra månaderna kommer jag finna en lösning på med tiden, tills dess får det vara okej.

  Men om vi nu skulle göra något konkret utifrån dina beräkningar under åren på vilket sätt skulle jag kunna leva off-grid året om i min stuga med mitt system?

  Hur skulle mitt liv se ut utifrån förra årets siffror av soltimmar från november till sista februari?

  Hur minimalistiskt behöver jag leva?

  Blir det ett drägligt liv?

  Utifrån de hypotetiska beräkningarna kan läsaren själv bestämma om off-grid är något för dem.

  Naturligtvis kan man räkna in så som du sa att man laddar sin mobil i bilen eller kanske som jag sa hos en vän. Men jag skulle vilja ta bort det från ekvationen eftersom du kanske inte har bil och lite oetiskt tycker jag det är att ladda hos en vän och känns inte som något jag skulle vilja hålla på med livet ut.

  Jag skulle själv vilja veta om det verkligen går att leva drägligt med mitt system de kalla solfattiga månaderna.

  Vad är ett drägligt liv?
  Ja det är ju olika för alla men för mig så är det:
  Värme, ljus, nöje i form av en dator och en smartphone för internet och samtal. Personligen har jag två internet för att jag använder datorn som underhållning, tittar på streamade serier osv. Jag har en videokamera som behöver laddas om jag ska kunna ladda upp youtubeklipp, det drar el och uppladdningen kan ta timmar och då kan jag inte använda min dator till annat så nöjes titten hamnar utanför dessa uppladdningar.

  Jag vill ha möjlighet att ha cirkulerande vatten men det är inte ett måste men skulle vara bra dvs. en vattenpump.
  Kylskåp inte nödvändigt, finns ute i marken.
  Värme är inget som behöver dra el, kamin får man räkna med att ha. I husvagn blir man kanske tvungen till gasol.

  Vad kan andra se som drägligt?
  Jag vet vad endel som besökt mig anser vara viktigt. De anser TV, Dusch och kökskran med rinnande vatten med hett vatten och spoltoalett/kompost toalett med fläkt.

  Off-grid betyder ej uppkopplad till nätet då det gäller el eller vatten. Elverk räknas som off-grid även om jag anser att både elverket och gasol är en produkt som inte är att föredra framför tex. solceller i första hand. Gasol för matlagning drar super lite gasol så om jag lagrade 2 P19 flaskor skulle jag säkert kunna laga mat i 5-10 år utan att räknat på det, å andra sidan lagar jag nog mindre mat än de flesta. Elverk för att ladda batterier känns som en lösning som ska undvikas för kostnaden och att de inte är hållbart för miljön och plånboken och att det kanske inte alltid kommer finnas möjlighet att köpa bensin. Elverket känns mer för olika maskiner som man vill köra tillfälligt när man bygger eller en flismaskin mm.

  Vad anser ni läsare om ni bodde i en stuga som min. Vad är det minsta ni skulle kunna leva med livet ut när det gäller elkonsumtion. Vad behöver du för att känna att du har ett drägligt liv?

 11. Jag gjorde för mig själv en sådan analys, innan jag nu kom in och tänkte posta den här och ser din nya kommentar med trevliga funderingar. Så jag har ej tagit hänsyn till dina tankar där, då jag inte hade läst dem.
  —————————————
  Blev så nyfiken på hur man teoretiskt skulle kunna klara ett rent off-grid-liv på enbart den solcellsinstallation du har i ditt tiny-house Helena, så gjorde en liten analys för mig själv. Kan ju lika gärna posta den här om någon av dina bloggläsare skulle vara intresserad.

  Jag utgår från din siffra om 4hr datoranvändning/dygn.
  Alla Ah är räknade vid 12,5Volt och för ett dygn.

  —————
  Tidigare i min husvagn:
  Laptop 4hr 35W = 11Ah (2hr TV via USB-stick + 2hr Internetsurfande)

  Nu i husvagnen:
  DigitalTV: 2hr 9W = 1,5Ah (Har senaste året nästan aldrig haft med TVn.)
  Internet: Nokia WindowsPhone mobil 2hr 3W = 0,5Ah (drar troligen bara 2W)
  Summa: 2Ah
  Sparar 9Ah/dygn mot Laptopen.

  Jag har en Nokia Lumia 635 WindosPhone lågprismobil med 4,5tum skärm, vilken är bekvämare samt vilsammare för ögonen att läsa dagstidningar och bloggar på Internet med, än det är på min Laptop eller stationära dator.
  En WindowsPhone-mobil drar betydligt mindre ström än motsvarande Android-mobil, enligt tester.
  Kan även göra lite enklare bildredigeringar på den samt lagra ganska mycket data på ett mikroSD-kort i den.
  Samt jag köpte en speciell 9tum digitalTV + DVD-spelare som bara dra 10W vid DVD-uppspelning och ca 9W vid TV-tittande, direkt från 12Volt.

  I husvagnen använder jag två olika 230V-inverters, för att spara ström:
  Liten WAECO 110W som är effektiv med en låg omvandlingsförlust på bara 0,1A, vilket vid 10hr/dygn blir bara 1Ah!
  Laddar batterierna till min digitalkamera med denna lilla 110W-invertern.
  En högeffektiv 350W ren sinusinverter med omvandlingsförlust på 0,5A.
  (Förvarar den hemma, då den var ganska dyr!)
  Har någon av dem påslagna bara när jag behöver 230V!
  Har man en stor 1500W 230V-inverter konstant inkopplad får man räkna med minst 10Ah/dygn i omvandlingsförluster.
  —————

  Möjligt alternativ med strömsnål Laptop:
  ASUS Transformer Book T100 (riktpris 2990kr) är en Laptop och surfplatta i ett med fullvärdigt Windows 8.1.
  Den förbrukar vid Internetsurfande bara 3W!
  (Batteri 31Whr 11hr surfande = 31 / 11 = 2,8W)
  http://www.asus.com/se/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_Transformer_Book_T100TA/overview/

  Eller den lite nyare och bättre:
  ASUS Transformer Book T200 (riktpris 3990kr) är också en Laptop och surfplatta i ett med multituchskärm och fullvärdigt Windows 8.1.
  Den förbrukar bara 4W vid surfande!
  (Batteri 38Whr 10hr surfande = 38 / 10 = 3,8W)
  http://www.asus.com/se/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_Transformer_Book_T200TA/overview/

  Dessa har ju inte samma prestanda som en Laptop som förbrukar 50-60W, men något måste man nog vara beredd att kompromissa om man vill ha ett off-grid-liv baserat enbart på solceller (OBS, inte riktat mot dig Helena utan allmänt till någon som skulle vilja prova ett off-grid-liv!).

  Laptop 50W 4hr = 16Ah
  Laptop/surfplatta 3W 4hr = 1Ah
  Laptop/surfplatta 4W 4hr = 1,3Ah
  Sparar minst 14Ah/dygn!

  LED-belysningar 12V totalt 1A ger hyfsat mycket ljus.
  (I min husvagn drar all LED-belysning mindre än 0,5A, inklusive 2st ljusstarka bra läsbelysningar.)
  Säg 1A 6hr/dygn = 6Ah/dygn.

  Vattenpump 5A totalt 15 minuter/dygn = 1,25Ah/dygn

  Mobilladdning och annat 1Ah/dygn, via högeffektiv 12V USB-laddare med försumbar omvandlingsförlust.
  Annat, typ omvandlingsförluster i 230V inverter 1Ah/dygn i snitt, för kamerabatteriladdning etc.

  Officiell mångårig solcellströmstatistik från mätstationer för december i Norrköpingstrakten ger 20Ah/dygn i normalväder från 540W oskuggade solcellspaneler i 45graders lutning mot söder. (November + halva december nu 2014 har varit mycket sämre än normalväder!)
  Jag rekommenderar att man då endast räknar med att använda 11,5Ah/dygn av dessa 20Ah/dygn statistiskt tillgängliga, för att ha marginaler mot vädervariationer.

  Så gör en strömbalansberäkning för ett dygn:
  11,5Ah att använda per dygn
  -1,3Ah (strömsnål Laptop a 4hr)
  -6,0Ah (LED-belysning)
  -1,25Ah (vattenpump)
  -1,0Ah (mobilladdning)
  -1,0Ah (annat)
  ——————
  +0,95Ah summerat, över att kunna använda på något ytterligare

  Med 4x200Ah = 800Ah batterikapacitet och man laddar ur max 70% för att vara skonsam mot batterierna så har man 560Ah ström man kan låna ur batterierna.
  Med 11,5Ah/dygn strömförbrukning klarar man sig då 560Ah / 11,5Ah = 49dygn utan någon ström alls från solcellerna!
  Om man då skulle få halva sin strömförbrukning per dygn i snitt pga ovanligt mulet väder, så klarar man sig hela 98dygn på det!!!
  Så de soliga dagarna eller solglimtarna kan komma ganska glest och man klarar sig bra ändå!
  T.o.m. en sådan här urkass ljusfattig novembermånad vi haft nu borde man klara med dessa siffror, genom att låna ström ur batterierna, hur otroligt det än kan låta! Men fortsätter det flera månader blir det kris på ström!

  Här räknar jag med att kylskåpskylan får utetemperaturen stå för den här årstiden.
  Så ser bättre ut än vad jag själv trodde… :-)

  OBS! Jag vet inte hur säkra siffrorna är för de strömsnåla laptoppen, men är ur data från tillverkarens webbsida. Låter väldigt snålt…

  Och visst skulle det bli ett lite minimalistiskt strömsnålt liv så här års off-grid enbart från solceller, men verkar ändå kunna gå att få ihop ett hyfsat fungerande liv… Nu är det decembers siffror jag räknat på och det är den solcellströmfattigaste månaden på året här i Norrköpingstrakten.

 12. Hej Rickard, mina uppdateringar sker när jag är motiverad och jag har något jag tycker är intressant att berätta. Känns som att jag har berättat det jag har att säga om att leva off-grid. Nu kan bloggen användas som en databank. Får jag frågor eller önskemål om något de vill veta kan jag göra inlägg om det. Så nu är det upp till er att ha åsikter om vad ni vill veta. Det jag håller på med i dag är att bli självförsörjande på mat. Håller på med odlingar och höns och vaktlar och hur man kan tjäna lite extra pengar på detta. Varför jag inte skriver om det så mycket här är för att jag inte bestämt mig för om det är rätt målgrupp här eller om jag vill det. Så du får avgöra själv om du vill vara kvar. Om något inte ger dig det du vill ha utav livet så skulle jag kapa av den biten. Ingen mening att göra eller ha saker i sitt liv som inte känns bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>