Väntar kycklingar

Jag har köpt mig en äggkläcknings maskin för att i sommar ha höns som ger mig ägg, en bra kompost jord och härligt kackel och ett och annat kuckeliku. Jag har hört att det går att använda ägg från affären så det är vad jag testar nu. Jag har valt ekologiska ägg då det är större chans att de har haft en tupp tillgänglig. Åsbo äggen ser ut att ha det riktigt bra, de äggen är vita. Sedan har jag två andra sorter en är bruna ägg och de andra vita. Denna går inte spåra till vilka höns de har. Verkar som att det är en upphandlare som hämtar från olika gårdar.

Det här är min äggkläcknings maskin den rymmer 10 ägg och jag handvänder dem var 8 timma.

Jag har läst en hel del om att ha höns och kycklingar men det är helt nytt för mig. Jätte spännande och roligt ska det bli. Hoppas verkligen att det blir något av dessa ägg. Jag är nu inne på 3dje dagen av de 21 dagar som det kommer att ta att kläcka små dunbollar.

Först på den 7:e dagen kommer jag kunna avgöra om det är ett befruktat ägg eller inte. Då ska jag genomlysa äggen. Är där och lyser nu också av ren nyfikenhet. Tyckte att jag såg ett mörkare parti i ett av äggen. Så den 31 Januari hoppas jag att få filma små kycklingar.

Jag funderar på hur jag vill ha inredningen och uppbyggnaden av mitt hönshus. Jag vill att det ska vara superlätt och smidigt med städning och matning samtidigt som det ska vara ett perfekt ställe för hönsen. Ni får gärna tycka till. Hittade lite roliga hönshus på nätet. Men ingen har passat mig helt och hållet så jag kommer plocka det jag gillar och sedan göra något eget.

Jag har inte riktigt bestämt hur många hönor jag ska ha men kanske 5-10 stycken. Så vi får se hur många det blir av mina 10 st ägg som nu är i ugnen men troligtvis så lägger jag i 10 st nya när dessa kläckts. Hälften kan ju bli tuppar.

Här ser ni det jag köpte för jag tror det var 1500:- sammanlagt med frakt. En värmeplats och en mat och vatten skål och kläckaren. Det ni ser bakom sakerna är ett misslyckat försök att bygga en egen äggkläckare.

En liten bit mot att bli självförsörjare.

Similar Posts:

  None Found

3 thoughts on “Väntar kycklingar

 1. Hej Helena!
  Första gången som jag skriver ett inlägg här på “Off-grid”. Tycker det är kul o. intressant att följa din resa. Nånstans innerst inne i “hjärnkontoret” är det nog den där “mysiga-kojan-känslan” från barndomen som smälter samman med dagens miljötänk – och som gör detta så spännande!

  Jag skrattade lite för mig själv när jag såg att du planerade att “bli med hönsgård”. Kul därför att – där jag tidigare var bosatt (i ett villa/radhusområde) så skaffade grannen precis detta som du nu är i full gång med. Det komiska med grannens hönseri var att de hade två stycken tuppar. Dessa tuppar var igång hela dygnet. Alltså inte ett typ “kuckeliku klockan är 7″ – utan det var kuckeliku hela dan :)
  Till slut tror jag att de tröttnade på allt galande. Eller så var det ngn granne eller två som klagade. Och förmodligen blev det hönssoppa av alltihop.

  Något problem med klagande grannar lär väl inte vara fallet hos dig eftersom du bor på landet – bara du själv står ut med det hela. Vi får väl hoppas att din/dina tuppar har bättre koll på dygnet :)

  Beträffande tips på bygge av hönsgård så har jag inga egna erfarenheter av detta men kanske ett studiebesök hos någon bonde kan ge dig bra uppslag.
  Det man väl måste tänka på är risken för sjukdomar. Kanske hönsfarmare även där kan ge råd. Annars tänker jag på att Länsstyrelsen och/eller Jordbruksverket säkert har något tryckt material med info i ämnet.

  Rent generellt tänker jag också på – det som du själv var inne på – att det måste vara lättskött. Buren bör väl ha någon typ av golvgaller. Sen tänker jag på invändig takhöjd. Det kan ju vara skönt att slippa gå krokig när man rengör t.ex.

  Ett citat från nedstående länk “Dränerande golv ska vara så konstruerat att det ger stöd åt de främre klorna på varje fot.”
  Här finns en hel del information i ämnet. On du nu inte redan läst detta förståss.
  http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:239795/FULLTEXT01.pdf

  Finns säkert en massa regler i detta ämne (vi bor ju i Sverige) men jag har själv ingen koll på detta. Enklast är kanske att ringa myndigheterna och ställa “frågor av nyfikenhet” :)

  Hursomhelst så blir det säkert goda ägg till frukosten!

  Lycka till

  //Lars

 2. Köpte du bara vanliga matägg från mataffären? Ligger inte de som kylvara? Hur kan något leva i dom?
  Eller missar jag något?

 3. En höna lägger ett ägg varje dag tills det är tillräckligt med ägg under henne. Det blir ca 14 ägg. De 14 dagarna ruvar hon inte. Den 14 dagen så börjar hon ruva dvs. det första ägget har legat kallt i 14 dagar. Det är befruktat men börjar inte bli något förrän honan börjar ruva dvs. ger ägget värme dyngnet om. Så bästa sättet att få äggen att bli kycklingar är att hålla äggen kalla till det är dags att hönan ska ruva. Så ja det är möjligt att ta ägg från affären men risken för att äggen är gamla eller obefruktade är stor. MEN det går att ta dem från affären. Jag valde i slutändan att ta ägg från en gårdsbutik som jag vet har tuppar. En tupp behöver befrukta honan en gång och alla de ägg från befruktningstillfället blir befruktade i tre veckor framöver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>