Spara, investera eller låna!

Jag amorterar av lån. Det är vad jag anser är pensions försäkring. Jag har till och med slutat att pensionsspara. Jag lägger alla pengar jag kan på att betala av lån så att jag äger det jag har invisterat i tex. min tomt. Jag betalar av de mest fördelaktiga lånen först men i realiteten blir det det de minsta lånet för och sedan det näst minsta osv. För varje lån jag blir av med kan jag ju amortera den summan jag betalde på det lånet utöver det  jag redan kan amortera. I dag är det topplånet som jag förväntar mig att betala av inom ett halvår. Då finns det ytterligare 1195 kronor mer att amortera per månad på något annat lån. Då är min boendekostnad nere på 1495 kronor i månaden. DET är inte illa för att bo på landet med super bra möjligheter till att bo och äta billigt. Efter detta är det CSN lånen som är mest fördelaktiga att betala av först för mig. Sedan är det bara bottenlånet på min fastighet. Jag skulle lätt kunna bli av med huslånet på 10 år när jag betalat av CSN lånen om ca 2 år. Så på 12 år (58 år då) så äger jag min fastighet och allt som ingår. Min akademiska utbildning som jag avslutade 2003 är avbetald om 2 år.

Mina utgifter med alla lånen avbetalda i dag skulle vara ca. 1520 kronor per månad (försäkringar, internet, mobil). Utöver detta är det mat (det mesta från eget odlat och djurhållning, snart),  uppvärmning (ved 5 månader/år), bensin (de månader som är kalla annars cykel), kläder. Så några tusen på detta typ 4-5 tusen så jag får ha det bra. På min lön efter skatt har jag då 12 000 kronor kvar till att njuuuuuuuta eller göra något vettigt för. Skulle jag bli arbetslös eller sjuk skulle jag klara mig bra iallafall!!!

Såååååå LÅNA Neeeej det är det är det som är ekorrhjulet! Men undantag finns från denna regel. Äga sin bostad tex. för det är din pension dvs. äga boendet (hus) och ingen hyra.

Samtidigt som jag betalar av lånen så minskar jag mina utgifter vilket är positivt för att kunna amortera mera eller investera i något som ger mig lägre utgifter. Tex. kan ett växthus vara en investering då det ger mig mat samt mat som är bra för mig. Är klart tveksam till köpemat. Det kommer alldeles för många rapporter om att de inte innehåller det de ska osv.

SPARA

Jag sparar i den bemärkelsen att jag ser till att inte stå utan pengar men mitt sparande är att AMORTERA. Om jag inte har något lån då är spara eller investera i saker som gör att jag får det bättre om det blir sämre tider. Eller saker som inte tappar värde som går att sälja eller byta vid behov. Jag tror inte på att spara en massa pengar på banken.

LÅNA

Nästan helt emot att låna. Det finns tillfällen då det kan vara smart att låna. Ett lån som gör att jag får en lägre kostnad. Tex så när jag köpte min fastighet så fanns det bara eluppvärmning. Det gick åt 3500 kronor i månaden för uppvärmning på vintern. Ett lån på 4500 kronor till en luftvärmepump minskade den kostnaden rejält och jag betalade av luftvärme pumpen mycket snabbt. Jag investerade 15 tusen i skorstenen så jag kunde elda istället för att använda el elementen. Dessa lån var en vinst. MEN naturligtvis hade det varit bäst att jag hade tagit av sparpengar. MEN på den tiden hade jag en lön som bara räckte till att överleva (levde i ekorrhjulet). Lite smarta lån KAN vara en form av spara metod. Låna till bostad är okej men inga miljonbelopp. Bara låna till det behov som finns och som faktiskt är en vinst i slutändan. Dvs. du ska äga ditt hus eller din bostad inom en rimlig framtid. Ditt boende ska inte äta upp för stor del av din lön. Ditt boende ska vara billigare än att hyra och inte sjunka för mycket i en lågkonjunktur. Du ska också klara dig bra om du separerar eller din partner blir arbetslös eller sjuk. Ni ska båda kunna bli sjuk och klara situationen.

Bästa rådet till mina barn är att låna till ett hus och betala av snabbt (först spara till topplånet). Spara till all konsumtion. Inte låna till soffa, säng osv. Utan lån så finns det mycket kvar av lönen. Bättre att använda lönen till konsumtion istället för att använda lönen till redan konsumerade varor och tjänster.

Similar Posts:

    None Found

4 thoughts on “Spara, investera eller låna!

  1. Mycket intressant läsning och tankar. Jag resonerar i stort sett likadant. Ända skillnaden är att jag inte har ett fastighetslån och har ju inga planer på att skaffa mig ett.

    Att betala av de lägsta skulderna först för att suggesivt lägga mer och mer på de stora/den största är även det smart. Det är så jag har gjort de senaste tre åren.

    /Andreas

  2. jag undrar varför du inte bor i ditt stora hus. för dom 100-150.000 kr som du har lagt på ditt hus på hjul så hade ditt studie lån varit klart nu. jag har så många frågor. tex i en video säger du att du är en survivalist och att du byggde huset på hjul för att kunna ta det med om samhellet kolappsa, men om samhellet kolappsa borde inte bergnings firman som du använder också ha kolappsat. och om du vill flytta huset på egen hand varför har du inte en husvagn, man kan få en skaplig husvagn för 150.000 kr . om du nu ska bygga växthus och en massa andra saker som gör att du inte kan flytta ditt hus på jul varför byggde du inte bara en friggebid i stället. jag har så många frågor. jag stavar inte rätt alla gånger men det får jag leva med.

  3. Det stora huset är större än mitt behov och är ett fritidshus som är besvärligt att värma på vintern. Jag gillar inte att städa så mindre prylar och mindre utrymme är bra. Jag kunde ha satsat på det stora huset men tanken var att ställa mitt huse på hjul på arrende tomt eller köpe tomt MEN det var inte ekonomiskt fördelaktigt att sälja huset, var bättre att hyra ut. Jag hittade ingen tomt eller arrende tomt som var tillräckligt billig eller hade bättre läge än min tomt. Så när jag hade varit borta 2 år från min tomt hade jag tjänat ihop så pass mycket att jag nu kunde på på min tomt till en “hyra” av 2500 kronor och inom ett halvår är det bara 1500:-. Jag tror att jag säger att jag KAN ta mitt hus och dra det någonannanstans, inte att jag ska. Men låt säga att der verkligen händer något som gör det obeboeligt i södermanland då kommer jag flytta det. Min tanke är att skaffa en traktor med tiden. Husvagn är inte något som jag anser är ett året runt boende. Jag vill bo i hus. Det finns många andra lösningar och med facit i hand hade jag nog renoverat en vanlig manskapsbod och bott i och betalat av alla skulder och sedan byggt mig något roligt att bo i. Som survivalist eller som självförörjare som jag vill bli kan jag inte flacka runt för nöjes skull. Jag ska odla och det tar tid att bygga upp naturens skafferi. Jag kommer troligtvis inte flytta Hjulia igen. MEN om jag flyttar någon gång så kommer hon med mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>