Solel

Mina batterier brukar ligga på 12.6 volt när solen går ned på kvällen och detta när jag har fulladdade batterier. Det verkar som att det är så batterierna reagerar när det inte är någon laddning från solen. Men så fort solen kommer upp på morgonen är det runt 13.4 V igen.

Men nu är det November och jag har svårare att få fulladdade batterier. Nu ligger batteriet på mellan 11.9-12.3 V när solen går ned. Vid 12.0 Volt sätter jag på Ful elen från the grid (samhället). Jag skulle kunna ladda batterierna när jag har fulel men har bestämt mig för att inte göra det. Vill använda så lite grid el som möjligt. Än så länge går det ju bra. Jag skulle tjäna en hel del på att stänga av kylskåpet men har inte planerat för hur jag ska göra i vinter. I vintras så hade jag ett gammaldags skafferi som kylskåp i huset. Det fungerade inte så bra. Skulle behöva ha fläkt och kanske ta upp ett hål till i väggen. Jag funderar på att göra något ute istället. Men är bara på funderings stadiet ännu så vi får se vad som händer.

17 Oktober var första dagen då jag började använda grid el. Förra året fick jag börja tidigare, tror det var runt den första oktober.

Tittade i tidningen Åter om ett hus i växthus, riktigt roligt att läsa om. Jag funderar ju en hel del runt mitt eget hus i växthus bygge. De är också på planeringsstadiet så det kan ske en hel del förändringar runt detta.

Här kommer ett videoklipp runt det senaste tankarna.

YouTube Preview Image

Similar Posts:

2 thoughts on “Solel

 1. Helena, intressant att följa med på dina solelsäventyr och jag gillar starkt din term “fulel” – den tror jag att kommer använda själv :)

  Har du funderat på en “Chest Fridge”? Alltså en kyl i en gammal frysbox. Som bekant så sjunker ju kyla medan värme stiger. En liten husvagnskyl med en vanlig dörröppning drar ju en del ström varje gång du öppnar kylen (och all kyla från kylen sipprar ut ur kylen ut på golvet, samtidigt som varm luft i toppen av kylen sipprar in och ersätter den kalla luften). En frysbox har ju en lucka i toppen och då stannar ju all kyla kvar inne i boxen.

  Googla på “Chest Fridge” och se själv vad jag pratar om. Det är hur som helst en super smart lösning.

  Btw har inte vi pratat om detta vid ett annat tillfälle?

  Hursomhelst, om du samtidigt extraisolerar kylboxen så blir den ännu mer snål med strömmen…

  Annars är det ju smart att unyttja den kallare utomhusluften, antingen utomhus eller via ett svalt skafferi (även det extraisolerat då)…

  /Andreas

 2. Kommer inte ihåg om vi pratat om det. Ja endel gräver ned kylskåpet eller frysen och använder som typ kylskåp under vintern. Jag har så mycket annat jag håller på med men det börjar bli dags att fundera över detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>