Matförsörjning/återvinning och självförsörjning

Tankar om mat

äppelträd

Mitt ena nya äppelträd.

Matförsörjning är att se till att du har den mat du behöver för att må bra och se till att bibehålla en bra hälsa. Mat är i många hänseenden att se som hälsa utifall att vi äter rätt. Vad rätt är går att diskutera.

Matåtervinning är för mig att ta tillvara den mat som är på väg att bli dålig. Detta vare sig den är i kylskåpet eller i matbutiken. Det slängs otroligt mycket mat både i hemmet och i butikerna. Vad kan vi göra åt detta. Butikerna kan jag tycka skulle rea ut maten mycket billigt eller gratis precis innan det blir dåligt. Nu gör de inte det. Så jag återvinner mat från en butik och ger till de som behöver samt äter av det själv. Alla butiker har inte det här miljötänket. Min butik ger även till bönder och en organisation som hjälper gömda flyktingar. Det finns saker det går att göra för att återvinna mat. En annan återvinning är att kompostera maten så att det blir näringsrik jord som vi sedan kan så näringsrik mat. Något som jag anser är matåtervinning men i ett senare skede är att dumpstra växter. Dessa växter ger sedan föda vilket gör att jag konsumerar mindre mat från butikerna. Det blir inga transporter för den maten.

Självförsörjning av mat får vi genom att framförallt att odla och ha djur. I andra hand ta hand om matsvinnet. Jag skulle kunna leva av bara matsvinnet från butikerna, lite skrämmande kan jag tycka att det skulle gå.

I dagens avsnitt har jag dumpstrat mat och växter och gjort så att jag har framtida självförsörjning på äpplen och marmelad. Och har bröd för några veckor och banan till min smoothie ett bra tag framöver.

YouTube Preview Image

Similar Posts:

  None Found

4 thoughts on “Matförsörjning/återvinning och självförsörjning

 1. Helena, detta är väldigt intressant!

  Jag äter redan så mycket ekomat och kravodlat jag bara kan. Går det att välja mellan en ekologisk falukorv och den vanliga så tar jag alltid den ekologiska.

  Sen har jag en “principstege” som jag använder mig av när jag handlar mat. Den går ut på att i första hand välja närproducerat, exempelvis i min egen region. I andra hand välja svenskproducerat och sista hand mer eller mindre tvingas till att välja en produkt som är producerad utanför Sverige. Det är ytterst sällan jag känner mig tvingad att köpa utlänskt, jag låter hellre bli just den varan där och då.

  När jag sen kommer igång med mitt egna boende ska jag börja odla och hålla med egna höns. Jag har inga mål om hur mycket eller hur stort ännu och ingen tanke på i vilken grad jag ska bli självförsörjande, men det är alltid bättre att starta än att låta bli.

  /Andreas

 2. Jag vet inte Andreas men jag har inte sett det. Det enda jag vet är att han gödslar med koskit för det har jag sett och luktat :-)

 3. Gödslar han med koskit så är det ju bara bra. Vad jag tänkte på annars var att du skulle fundera på att ha upphöjda odlingsbäddar där din jord inte har kontakt med marken under, på det viset överförs inget knasigt från bondens åkrar till dina plantor!

  Om inte annat så ser det ut att vara mycket mindre ansträngande för ryggen att en odlingsbädd som är i bordshöjd :)

  /Andreas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>