Värma marken och kyla huset

Jag ska ha luftning ned i marken i mitt växthus som ska användas för att värma upp marken när den är kallare än luften som hamnar högst upp i taket. Jag låter en givare känna av mark temperaturen och temperaturen i taket och låter då en 12 volts fläkt dra ned den varma luften i rören som är perforerade och sakta återför värmen en gång till. Sen vinter och tidig vår kan luften i ett växthus bli ganska så varm och lätt komma upp i 15–20 °C.

På sommaren tänker jag utan att veta om det är så men jag tror det! Jag tänkte att på sommaren då huset blir varmt kanske jag kan använda mig av rören i marken som bör vara kallare än temperaturen i växthuset till att kyla mitt hus. Jag suger då upp kyla från rören i marken direkt in i huset så blir det som ett övertryck och håller värmen i växthuset utanför huset.

Däremot känns det som att jag skulle vilja ha ett rör på andra sidan också som luften kan försvinna ifrån…men det kanske är så att luften måste tryckas in i jorden?! Någon får gärna förklara för mig. Men om det blir rundgång från ena sidans tak, genom marken och upp på andra sidan så blir jorden och marken så småningom om samma temperatur vilket borde vara bra.

Om det är vinter och ingen odling är på gång kan jag ta värmen från en solig vinterdag in i huset genom att bara ha ett rör som suger luft från taknocken där det är varmast för att värma huset.

Jag tänker även ha luftsolfångare på hela södersidan som ger värme in i växthuset.

Vad som är fantastisk är att jag har fått tag i ca 130 meter galvaniserade rör som jag tänkte använda till detta system. Fick dem faktiskt gratis, är så glad.

Similar Posts:

    None Found

2 thoughts on “Värma marken och kyla huset

  1. Rapportera gärna hur det utlöper. Principen finns med i rekommendationerna på FB-gruppen OPTiHEM m m. Jag står bakom det och har inte hunnit göra växthus med denna princip. Enligt OPTiHEMs princip styrs en likströmsfläkt av temperatur och fuktinnehåll vid taket. Luften trycks genom en stenbädd i mitten av växthuset (under mittbädden) och upp mellan yttre bäddarna (alla i bra arbetshöjd) och väggarna (av kanalplast). Man behöver inte släppa ut överflödsvärme och fukt. Jag räknar med 2-3 månader längre odlingssäsong jämfört med vanligt växthus.

  2. Tack för den informationen, ska kolla in FB gruppen.
    Så rören ligger i en stenbädd och sedan kommer jorden och odlingarna eller menar du att värmen kommer emellan odlingarna?
    Kanalplast är jäääääte dyrt har jag sett, har du hittat billigt någonstans?
    Wow vilken bra information du har i FB gruppen det kommer hjälpa mig massor tackar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>