Bygg ritningar och brainstorming

Här framför alla husen är tanken att mitt växthus ska byggas. 5 träd behöver fällas.

Här är utsikten mot söder, lilla huset ska flyttas och alla träden ska bort.

Jag är helt inne i processen att brainstorma med er här och på facebook off-grid sidan och på alternativ.nu. Slog upp brainstorming på wikipedia som väl beskriver vad jag är ute efter. Det vill säga

Brainstorming, lånord från engelskan, är en metod som syftar till att lösa problem eller hitta på nya idéer. Den genomförs vanligen genom att en grupp på fem till tjugo personer samlas för att arbeta kring ett problem eller en uppgift. En grundtanke är att tanken ska få löpa fritt utan att bli avbruten.

Koncept:

 • Idéer får inte kritiseras innan de är färdiga.
 • Spontanitet uppmuntras. Utgångspunkten är att alla idéer är bra idéer. En idé som inte verkar bra kan utvecklas till en lysande idé.
 • Kvantiteten av idéer är viktig, då det ofta genererar kvalitet.
 • Alla deltagare utvecklar och förbättrar varandras idéer.

Detta är vad jag får ut av era tankar. Internet är fantastiskt på det sättet att folk som är intresserad av samma saker kan samlas och prata om det även om vi inte känner varandra.

Iallafall så har jag nu gjort lite ritningar efter de tankar jag fått. Jag lägger ut dem nedan för era åsikter. Men redan nu känner jag att jag kanske skulle göra huset mindre och kanske inte ha alla tre sektioner dvs söder sidan och mitten partiet men kanske ta bort Norr partiet?! Jag tänker att det går att odla uppåt också så kanske ytan är för stor. Norr sektionen går ju att bygga dit senare vid behov. Eller om tredje sektionen tas bort skulle jag inte ha detta tak. Kanske båda taken då ska luta mot söder.

Här kommer ritningarna

Östra kortsidan av växthuset är 12 meter med en öppning för att föra in mitt hus på hjul. Högsta höjden är 5 meter. Funderingen nu är om jag ska ta bort högra sektionen som vetter mot norr. Huset skymmer solen på halva delen. Tanken var dock att jag kunde ha kompostering där samt ett hönshus med hönsgård utanför växthuset.

Västra sidan som bara blir fönster. Det är kortsidan, skrev fel på bilden.

Långsidan ser likadan ut både på norrsidan och södra sidan.

Teknisk beskrivning

Åsikter tas tacksamt emot.

Frågeställningar som jag ställer mig just nu är:

 • Har jag för stor yta?
 • Ska växthuset utformas annorlunda,  tänker på husets placering som ger ett mörkare parti i växthuset.
 • Ska jag ha plintar eller en ram av betong runt huset?
 • Gamla fönster hur bra är det? Är dubbelglasade fönster bättre än enkelglasade osv?
 • Vad isolerar man grunden med om man har mur och med vad och hur om man har plint?
 • Är ritningarna tillräckligt bra för att lämna in för bygglovsansökan?

 

 

Similar Posts:

  None Found

7 thoughts on “Bygg ritningar och brainstorming

 1. Hej igen. Eftersom innerväggarna, mellan lågdel och högdel, inte ska vara täckta inne i växthuset så tycker jag det verkar onädigt att sätta stolparna så tätt där. Man borde kunna glesa ut dom reglarna till varannan. Det ska ju vara så öppet som möjligt inne i växthuset. Ska försöka posta en skiss på hur jag menar.

 2. Jag förstår och jag gillar din lösning bättre än min. Jag gillade inte heller att ha så många stolpar i mitten men visste inte riktigt hur jag skulle slippa dem. Jag funderar på hur stadigt det blir. Jag har ju inga skivor som håller ihop sidorna. Jag vet när jag byggde mitt hus så blev den stadig först när plywoodskivorna kom upp. Har du någon tanke runt stabiliteten? Jag menar fönstren kommer ju inte stabilisera så mycket???

 3. Börjar inse vilket enormt bygge du ger dig på. Mängden virke är enorm. Regelverket kommer behöva stora mängder reglar. Hur ska du finansiera den mängden?

  http://www.svartmagi.org/internet/cad4.png

  Bilden där visar en möjlig lösning av regelstomme för högdelen långsidan.
  Jag är verkligen ingen arkitekt eller expert på hållfasthet men det ser möjligt ut.

 4. Jag kommer att bygga när det finns pengar och när det inte finns väntar jag. Men min livsstil som jag har nu när jag lever off-grid ger mig få utgifter så jag har pengar över varje månad. Dessutom har jag arbetat extra för att kunna göra projekt. Dessutom har jag sidoinkomster. Jag lägger gärna pengar på sådant som kommer ge mig ett liv där jag är självförsörjande på det mesta. Mitt liv kommer när växthuset är klart och alla växter frodar och jag har höns, kaniner mm vara allt det jag önskar. Jag kommer kunna välja hur mycket jag vill arbeta. Jag kommer med tiden inte alls vara så speciellt beroende av pengar.
  Räknade lite löst på reglarna, det blir ca.881 meter a 11 kronor som blir 9691 kronor. Det tjänar jag ihop på 2-3 månader. Men grunden lär kosta endel. Tänker att jag kanske kan göra klar grunden i höst/vinter/vår och sedan resa reglarna sommaren 2014 och börja sätta in fönster.
  MEN jag kanske kommer välja att göra växthuset mindre för att även jag tror att jag kanske tagit i så det knakar. Svårt att veta hur stor jag behöver. Men jag läste växthus skiften som jag länkade till i ett inlägg, fick endel bra tips som jag ska titta på och göra nya ritningar. Försöker se helheten som jag vill att det ska se ut när jag är klar men det är så mycket att tänka på. Grunden är ett stort arbete bara det. Men KUL ska det bli.

 5. Låter helt perfekt. Ska bli enormt spännande att följa ditt projekt. Sånna här projekt lockar mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>