Solpanelsystemet och batteriurladdning

Att ha ett solpanelsystem som är off-grid väcker ofta funderingar inom mig om vad som är vad och om systemet mår bra. Under vintern har batterierna gått ganska lågt mellan varven och jag undrar om de tagit stryk.

Jag ringer Göran på 24volt.eu som alltid svarar och är så tillmötesgående hela tiden.

I mitten av februari började soltimmarna ramla in och jag klarade av att inte behöva nödladda med elverket även om det fortfarande var snålt till slutet av februari. Nu har det varit sol i flera veckor och vi har i dag nästan 14 timmar då solen är uppe. Batterierna visar på fullt när det är 13,9V men Göran säger att det är underhållsladdning och att det kommer visa runt 14,4V när de är riktigt fulladdade. Han tror inte att de tagit stryk, AGM batterier är mycket stryktåliga.

Vad jag var nervös över var att när solen gått ned på kvällarna och när jag sedan går till sängs så visade solregulatorn på ca. 12.5V och jag använde bara min laptop, LED belysning, och vattenpump. Göran berättar att så här sjunker laddningen i batterierna när laddning från solen inte ligger på. Helt normalt att det sjunker till ca. 12.7V under de mörka timmarna. 12,5V är 75% av batterikapaciteten så det är ju bra när jag fick det förklarat. Dessutom så är ju batterierna inte helt fulladdade även om solregulatorn visar det på displayen. 14,4V är totalt fulladdade.

En annan orsak till att jag ringde honom är att jag vill förbereda mig för mitt inköp av fler solpaneler till vinter. Ta reda på vad det kommer att kosta mig.

Göran berättar att priserna är låga nu men att man inte vet vad som kommer hända från och med den 9 juni då det kommer att bli skyddstullar på solpaneler från Kina osv. Skyddstullarna beräknas hamna på allt från 2-49%. Han trodde inte att det skulle bli 49% men man vet inte. Ska fundera på om jag kan ha råd att inhandla lite paneler innan sommaren.

Men jag hade tänkt mig att köpa:

 • 6 st solpaneler á 90 W, det blir 2290:- x3 =6870:-
 • 1 st solregulator, samma som jag har, man behöver dubbla. Det blir 1350:-
 • Kablar till solpanelerna som kommer behöva dras ca. 13-20 meter blir mellan 1000:- till 1500:-

Summan blir 9220:- till 9720:- 

Då kommer jag ha ett solpanelsystem på 1080 watt.

Vill iallafall berätta att jag satte igång kylskåpet för 2 dagar sedan och det är inga problem för systemet. Ska bli intressant och se hur det blir till nästa vinter med det dubbla systemet. Jag kommer ha flera fördelar. I oktober flyttar jag till en tomt där jag inte har några träd som skymmer utan en hel åker framför. Bakom har jag träd så då kommer mina paneler stå med en vinkel av 90 grader mot solen. De panelerna jag köper kommer vara på marknivå så jag även kan rotera dem. Visserligen för hand men det blir bra och lätt att sopa av panelerna.

Här i framkant där gräset sticker upp kommer mina paneler att stå och huset kommer såt ungefär där jag fottarifrån, ca 15-20 meter från åker kanten. De två träden som skymtar i höger och vänster kanten blir ved till att värma huset. Så hit flyttar jag i Oktober. Det är där jag byggde mitt hus, den tomt jag äger. Har stora planer på att göra hela gården självförsörjande på mer än bara vatten och el. Men de planerna kommer i ett annat inlägg.

Similar Posts:

  None Found

4 thoughts on “Solpanelsystemet och batteriurladdning

 1. Verkar svårt för många med off-grid i Sverige att klara sin el mitt i vintern helt fossilfritt.
  Som t.ex. Kampetorp Ekoby, som beskriver de kör ett tillskott av el från fossildrivna elverk vintertid.
  http://kampetorp.se/omoss

  Jag köpte ett sådant paket om 2*90W solpaneler för att ha i “bakfickan” vid mitt fricampande på min plats i Östgötaskogen :-)
  Om jag inte kan ställa husvagnen där så jag får tillräckligt med ström på dess solpaneler, så kan jag ställa upp dessa solpaneler där solen kommer åt.
  Är bra pris på dem och ville inte riskera att missa om de nu skulle gå upp i pris pga EU-tullar.

  Så du är på väg tillbaka till din egna tomt i Sörmland?
  Verkar vara bra förutsättningar för solel där, med öppen åkermark så utanför.
  Hur ska du då göra med uthyrningen av det befintliga huset där?

  / Bosse

 2. Är inte helt lätt det där vad man ska prioritera pengarna på, kan jag tycka.
  Funderar själv på om jag haft någon form av tiny-house, om jag skulle lagt pengarna på solpaneler för att klara även de där sista två månaderna på vintern (som ändå är väldigt osäkra vädermässig) eller om jag istället hade lagt dom på att få en bättre vedeldad värmekälla? En bra vedeldad värmekälla som är snål på ved samt lätteldad är ju också bara så värdefull…
  Jag tror jag hade lagt pengarna på en bättre vedkaminspis och väntat ut några år på att det kommer bra prisvärda TEG-enheter (Thermo Electric Generator) eller något annat nytt som kan ge el från vedvärmen…
  Jag är även lite tveksam till hur mycket nytta lite täljsten på en vedkamin gör?
  Krävs ju rätt stor tyngd / massa för att lagra någon större mängd värme, och täljsten i kaminer är så dyrt så tveksamt om det är värt priset.
  Är svårt med tyngden för ett hus på hjul, annars är nog vanligt tegel prisvärt som värmelager som i typ kakelugnar eller än bättre (tycker jag) i rörspisar…
  Eller någon form av plåtvedkamin med stora utrymmen runt eldstaden och rökröret som man kunde fylla med vanlig sand som värmelager (men har inte sett någon sådan)…
  / Bosse

 3. Det gjorde du rätt i Bosse att köpa solpaneler nu.
  Ja jag är påväg tillbaka till min gamla tomt. Jag har sagt upp min hyresgäst och planerar istället att göra vinst på att använda det huset till verkstad och sälja saker jag producerar. Jag klarar mig iallafall ekonomiskt utan extra inkomst. Men vill ha det bra och betala av alla mina lån med tiden.

 4. Jag ska köpa Davids hemmabygge av en typ rocketstove pelletsmatad/vedeldad kamin med vatten slinga för varmvatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>