Mitt Off-grid elsystem

Mitt solpanel elsystem

Mitt solpanelsystem består av 6 stycken 90 watts paneler som sitter på mitt hus på hjul tak. Från panelerna är de parallellt kopplade ned via en kabel till en solregulator. Solregulatorn  visar laddström, batterispänning, temperatur, lagrad och förbrukad energi. Solregulatorn ger mig information om hur många amperetimmar som kommer från solpanelerna och laddar mina batterier. Den ser också till att jag inte laddar ur mina batterier. Från solregulatorn går det plus och minus kablar till mina batterier som laddas. Jag har 4 st 200 amperetimmars AGM gel batterier. Batterierna är underhållsfria och tål att djupurladdas. Från Batterierna går det en plus och minus kabel till invertern. En inverter är en omvandlare som omvandlar 12 volt som finns i batterierna till 230 volt som finns i vanliga uttag.  Så strömmen som kommer från invertern har nu 230 volt så den kabeln går till en switch knapp som avgör om elen är avstäng eller påkopplad med batterier som källa eller om jag tar ström från en extern källa som tex ett elverk. Är det kopplat till vanliga uttag i huset går den till en brytarlåda och sedan ut till uttagen i huset.

Jag har även ett 12 volt el system. Det fungerar på samma sätt som 230 systemet men bara fram till batterierna. Från batterierna går det kablar direkt till husets cigarett uttag. Använder man ett 12 volt system förlorar man mindre energi. Omvandlingen i invertern tar energi från batterierna, det gör inte 12 volt systemet.

Jag tycker det är bra med detta hybrid systemet. Jag vill ha alternativ. Om jag har för lite energi i batterierna kan jag fortfarande använda 12 volt systemet. Så där har jag vattenpumpen som jag vill ska fungera även om jag har för lite energi i batterierna.

Solpanelerna

 

6 st solpaneler av monokristallint kisel, 90 watt styck (totalt 540 watt).Solpanelerna har härdat glas och anodiserad aluminiumram och kan antingen parallellkopplas för 12 volt, eller seriekopplas för 24 volt.

Solregulatorn

Solcellsregulator, 12/24 volt, 50 ampere.
Regulator med grafisk display som visar laddström, batterispänning, temperatur, lagrad och förbrukad energi, m.m. Max laddspänning (Charge off) är inställbar, liksom djupurladdningsskydd när förbrukare kopplas bort och återkopplas (Load off och Load on).
Egenförbrukning (Standby): 30 mA

Batterier

Partsmart Superpower AGM 220Ah, 12 volt. Passar bla. fordon, båtar, solceller, vindkraftverk, rullstolar, larm.

*Helt underhållsfritt, ingen vätskekontroll någonsin
*Tål djupurladdningar
*Avger inga gaser och kan placeras var som helst
*Kan inte läcka
*Kan monteras liggande
*Tålig mot vibrationer och stötar
*Bra cycklingstålighet och lång livslängd.
Lämplig till elektriska fordon såsom städmaskiner, truckar, solceller, båtar m.m.
Kapacitet 20h/5h, 220Ah/175Ah
lxbxh 522x242x220mm
Vikt: 64 kg

Inverter

3000W/1500W omvandlare. Den kör 230V utrustning via 12V batterier.

Kontinuerlig effekt 1500W

Max peak effekt 3000W, dvs den kan under kort tid vid uppstart av en apparat klara av 3000W. Men endast 1500W kontinuerlig drift. Tex. Så när ett kylskåp börjar kyla så drar den strax över 1000W men bara i någon sekund. Detta måste omvandlaren klara av. Den larmar vid överhettning och överbelastning.

Kostnaden för min solpanel elsystem

Köpte 6 st 90W solpaneler från 24volt.eu för sammanlagt 15 000 kr,  ser att de nu kostar bara 6000 kronor för 6 st 90 w solpaneler. Priserna sjunker rejält.

4 st AGM batterier på 200 Ah styck från 24volt för sammanlagt 15 000 kr. Nu kostar de 20 800 kronor så de har blivit dyrare.

1 st inverter på 3000 watt från Billerbro för 3000 kr, samma pris nu.

1 st Solregulator från 24volt för 1375 kr kostar nu 1175 kronor

Kablar, omkopplings dosor mm.vet jag inte vad det kostade.

Jag inhandlade dosor och rör och allt till husets 230v system som sedan drogs i huset av en vän. Det blev inte bra och elektrikern kom o drog om allt. Dessa prylar kostade säkert runt 9 000 kr i slutändan, inklusive väggkontakter och lysknappar mm.

Elektrikern gick på 12 500 kr, han drog om all el och drog 12 volt systemet.

Så summan blev betydligt högre än nödvändigt. Elektrikern skulle dragit alla rör och allt det elektriska så hade det blivit mycket billigare.

Slut summa ca. 55 875 kronor

Similar Posts:

  None Found

2 thoughts on “Mitt Off-grid elsystem

 1. Trevlig sammanställning!
  Och fint du fixat till här med din bloggwebbsida :-)

  Jag skulle sätta värde på om du har någon siffra på hur många Ah (från 12V-systemet till både 12V o 230V prylar) du lite grovt i snitt förbrukar per dygn, dels under den tid på året du kör elkylskåpet, dels de vintermånader du kör med uteluftkylt kylskåp. Har letat på din blogg här men hittar inga riktigt bra siffror.
  Eller om du bara använder 230V så går det hyfsat bra med antal Wh per dygn också som du förbrukar.
  Även om du har en grov uppfattning om hur stor del av dagen (procentuellt) med solljus som solpanelerna skuggas de mest kritiska månaderna Nov – Jan hos dig?
  Samt även om de skuggas övriga året också någon del av dagen, hur stor del procentuellt då också lite grovt?

  Skulle vara bra för mig med dessa siffror, för att testa med dem i den solelkalkylator jag håller på att utveckla nu, bara för mig själv för att se att jag verkar få vettiga siffror ur kalkylatorn:
  http://frittliv.autonomtech.se/HintsKnowhow/Calculator_PV_Systems/calculator_pv_power_need.php

  När jag letade här på din blogg efter siffror hamnade jag på bloggposten om regler kring bygglov, avloppsvatten och toa…
  Vi hade Bodagarmässa här i Norrköping för ett tag sedan och där fanns en representant från byggnadskontoret som jag frågade lite om just bygglov.
  Jag var intresserad kring regler för hur man “får” använda en husvagn på en egen avstyckad skogstomt, dels campa i, dels ha parkerad där mellan campingturer.
  Ska man campa där regelbunder krävs tydligen bygglov, enligt regelverket. Ska man bara ha den parkerad där mellan campingturer var det tydligen en gråzone det var svårt att säga något bestämt om.
  Men man kan ansöka om tillfälligt bygglov för att campa på en egen skogstomt, i max upp till 5år om jag förstod korrekt. Men kostar antagligen lika mycket som permanent bygglov.
  Skulle dock tydligen vara lättare att få ett temporärt bygglov beviljat. (Men får man det inte beviljat så är det ju liksom kört att bo / campa på den plats man hade tänkt, för då håller de ju kanske lite ögona på det.)
  Men enligt den personen jag pratade med hade de aldrig fått in någon ansökan om ett temporärt bygglov för en husvagn på en skogstomt / fritidshustomt vad hon kände till… (Får man ju tolka som man vill ;-) )
  Men alltid intressant att veta vad som är tänkt att gälla…

 2. Okej, ska fixa de siffrorna så gott jag kan när jag kommer hem från mitt hus på hjul bygge i Stjärnsund. Skulle jag glömma av mig så tryck på mig igen :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>