Antal Amperetimmar i februari 2013

I februari har jag dokumenterat hur många Ampertimmar som det kommit in i mitt off-grid elsystem. Februari är månaden då det vänder. Använde bara elverket en gång denna månad. Snålade dock med ström.

Så i Februari fick jag in 1019 AH, det gånger 12 volt är 12 228 Watt i februari

12 228 watt/28 dagar är ca. 437 watt per dag. Sedan är det förluster i systemet som gör att det inte riktigt blir 437 watt.

Men våra två datorer drar 50 watt per styck och per timma så efter 4 timmar är det uppslukat eller 8 timmar om sonen är hos pappa. Men då jag har LED belysning som drar nästan inget så har det nästan räckt förutom då elverket fick gå en gång i februari.

Den första Februari så hade Nyköping 8 timmars solljus och sista februari, den 28:e hade vi 10 timmars och 28 minuters solljus. Så vi får snabbt fler timmar att inhämta AH in i batterierna. Vi får ca. 5 minuter mer solljus per dag.

Jag håller på att mäta hur det ser ut för mars nu. Resultatet av det få ni i april. Ska bli intressant att få veta när solljuset är tillräckligt för att starta kylskåpet igen. Jag stängde av det i mitten av oktober.

Planerar för att dubbla mitt solpanelsystem till 1080 watt, dvs 12 solpaneler a 90 watt till vintern. Jag hoppas då att jag kan ha kylskåpet på till i november. Jag tänker som så att jag fortsätter att öka på mitt solpanel elsystem till den dagen det räcker för mina behov.

 

Similar Posts:

  None Found

8 thoughts on “Antal Amperetimmar i februari 2013

 1. kommer ytan att räcka till, har du plats på taket för 12 solceller?

 2. Intressant att följa ditt off-grid-liv baserat på solelström!
  Ser ju ändå hyfsat ut för februari…

  De där solfattigaste 2,5 – 3 vintermånaderna är lite svårt att veta hur man ska fixa off-grid-elströmmen här i Sverige, tycker jag.
  I en egen off-grid-stuga skulle jag helst velat haft något som då gjorde ström ur den vedvärme man ändå behöver då… typ någon TEG (Termo Electric Generator) enhet eller en lite stirlingmotordriven generator.
  Båda typer är tydligen under bra utveckliung nu, men TEG är nog billigast…

  Har läst på flera ställen på Internet (i off-grid-sammanhang) att en frysbox använd som kylskåp drar väldigt mycket mindre ström än ett kylskåp. Dels pga att när man öppnar locket rinner inte den kalla luften ut, dels för att de är betydligt bättre isolerade. Men samtidigt är nog kylkompressorn starkare och drar betydligt mer startström… Vissa påstår att en sådan lösning bara skulle dra 1/10-del så mycket ström, men det tror jag inte stämmer – men kanske 1/2 – 1/3 del… Sedan är det ju mycket osmidigare att komma åt kylvarorna uppifrån samt tydligen blir det problem med att det samlas kondens i botten på frysboxen när använd som kylskåp…

 3. Nej ytan på taket räcker inte till så jag kommer ha panelerna strax ovan mark framför huset. Ska se till att jag rotera dem manuellt efter solen.

 4. Det är helt okej med sol för februari eftersom jag bara behövt elverket en gång. Så jag är nöjd.

  Ja TEG en verkar perfekt. När den kommer ut så är off-grid lätt att vara även i kalla sverige.

  Jag ska hitta på någon bättre lösning på skafferikylskåpet jag hade i vinter. Fungerade skapligt men inte så bra som jag velat.

 5. Som jag föreslagit tidigare, så tror jag att ett sådant uteluftkylt kylskåp för den kalla årstiden ska ha sin kyla styrd / reglerad med hjälp av en termostatstyrd liten strömsnål fläkt, som fläkter in så mycke / lite kall uteluft som behövs för att hålla önskad kylskåpskyla. Är viktigt då att in- / utblås genom ytterväggen sitter på samma höjd, så inte kall uteluft kommer in av egenkonvektion.
  Ideen med ett sådant kylskåp tycker jag är jättesmart.
  Och hade funktionen gått att kombinera ihop med det vanliga kylskåpet hade det varit nästan perfekt, då kylkompressorn kunde gå in och stötta med kyla de enstaka dagar som det blir för varmt mitt på dagen under övergångsperioderna till / från den kalla årstiden.
  Finns många tankar och funderingar kring detta…

 6. Jag har helt klart funderat på att använda kylskåpet i kombination som du skriver. Jag ska testa det i vinter som kommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>