Leva livet medvetet

 Att skapa det liv som du känner är ditt

Fick ett sms av en som läser min sida som saknade mina inlägg han eftersökte hur det är att leva som  jag gör och kanske lite mer personligt. Saken är den att nu när jag i princip är klar (klar blir jag aldrig) så har jag inte så mycket att säga om att bygga ett litet hus på hjul. Jag tycker att jag skrivit hur det är att leva i mitt hus. Jag blir lite hemma tam och ser inte alls att det jag gör är något speciellt. Processen som jag hade i början med tankar om vad andra skulle tycka och tänka. Rädslor för att misslyckas och stå med bara en kärra med ett skal på som inget hände på var svår. Misslyckande är det som var min största rädsla för att lyckas ta de beslut jag behövde. Människor stod som i rad med tankar om att jag inte skulle lyckas, tankar om att det där kan du inte eller ren tystnad istället. När jag tänker tillbaka på detta inser jag att det var verkligen ett stort steg att ta för mig och troligtvis för dig som funderar på att göra något liknande.

Det finns mycket att fundera över om man ska bo smått som du behöver ta beslut om och sedan är det ju alltid pengar som har stor betydelse. Vill jag offra en tid med dåligt med pengar för att jag lägger allt överflöd på mitt lilla hus? Är det värt att göra jobbet för att få det jag vill? För att ta beslutet köpte jag två whitebordtavlor. På den ena tavlan skrev jag upp alla delar i mitt liv, jag gjorde en livskarta. En karta som kartlägger alla delar av mitt liv så som familjen, hälsan, ekonomin osv. Där skrev jag upp vad jag ville med varje del av mitt liv och såg mönster om hur de olika delarna påverkade mitt liv. Funderade vidare över hur jag kunde ändra i dessa bitar så att jag fick det liv som jag ville ha.

Det jag såg med denna livskarta var att jag var inte nöjd med min ekonomi, jag ville ha större frihet att kunna göra mer än att överleva. Jag ville ha mer fritid att göra det jag ville göra, jag är en riktig projektare. Gillar att sätta tankar in i fysiskt form. Så jag såg att jag saknade tid och pengar (såg flera saker men detta var det centrala). Så då funderade jag över HUR ska jag få mer tid och pengar. Insåg att ekorrhjulet var en stor del av att jag inte hade tid och pengar. Det handlar om vårt konsumtionssamhället  Vi lånar till det vi vill ha till hus, bil, möbler, mobil och dator mm. När vi lånar så lånar vi av våra framtida löner. Detta går bara att göra till en viss gräns, dvs. tills det inte finns något utrymme i ekonomin. Det vill säga tills du är djupt inne i ekorrhjulet. När man är där finns det små möjligheter att skapa mer tid eller större ekonomi. Men det går.

Så här såg mitt rum ut med mina whiteboard tavlor. den vänstra tavlan är min plan för vad jag vill med mitt liv och tavlan ovanför datorn är hur jag ska göra det dvs. bygga mitt lilla hus. Känns som länge sedan jag var i denna fasen av mitt liv.

Så om konsumtion är ett problem så är minimalism lösningen på problemet. Du slutar att konsumera mer än det som du verkligen behöver och det är i princip sådant som du använder dagligen. Jag tog låda för låda och testade vad jag verkligen använde, gjorde mig av med sådant som bara tog plats. Jag sålde, gav bort och slängde. Minimalism är ett sätt att leva som gör att du får mer plats för det som är viktigt för dig. Det som inte används tas bort. Det är också nödvändigt om du vill leva på en mindre yta. Vill du inte bo i en liten stuga så kanske du kan byta ned från den lägenheten du har till en mindre som ger dig mer pengar i plånboken. Med de pengarna kan du ge dig större frihet eller fritid eller just det du drömmer om.

Boendet är en viktig del att se över om du vill leva billigare. Mindre är alltid bättre i detta avseende. Mindre lägenhet/hus är billigare i hyra och billigare att värma upp. I ett mindre hus/lägenhet går det inte att hysa in alldeles för mycket prylar vilket spar pengar. Viktigt att göra medvetna val för hur man vill ha det. Att inte göra ett val och bara stanna kvar i det som är är också ett val.

Jag hade i flera år innan jag började titta på min livskarta och meningen med mitt liv tittat på alternativa boenden och försökt finna något som jag kände att jag kunde och ville göra. En tomt däremot kostar pengar. Nu äger jag redan en tomt med ett hus. Men det var för stort för mig och var svår uppvärmt. Det kostade för mycket att göra om till det jag ville. Så när jag fann dessa små gulliga hus på hjul blev jag exalterad. Tanken om att alltid kunna ta med sig sitt hus dit man vill bo var en häftig tanke. Det skulle göra att jag inte behövde äga en tomt utan ev. bara hyra eller arrendera. Slippa lån.

Så jag hyrde ut min stuga så det betalar mina lån och ger mig en liten vinst som betalar min hyra på en annans tomt. Det gör att min hyresgäst betalar av mina lån och samtidigt min hyra. Smidigt och bra. Men här har jag stött på ett problem. Jag har inte hittat en tomt att stå på som jag gillar. Jag vill ju bo enskilt läge i skogen. Svårt att hitta ett sådant ställe då jag inte känner några bönder. Men med handen på hjärtat kan jag också erkänna att jag varit ganska så lat med att leta efter denna platsen. Mina tankar nu går till att flytta tillbaka till min tomt som ligger både vackert och med ett mycket bra läge för mina solpaneler. Gör jag det så står jag åter igen med en tomt och lån. Men jag har flera tankar runt detta. Jag ska fortsätta att bo i mitt hus på hjul då det är ett mycket bättre alternativ än mitt hus på tomten. Tänker att min hyresgäst kan få bo kvar men att jag också utnyttjar marken. Vill hyresgästen inte det så tänker jag använda huset på ett sådant sätt att det betalar sig iallafall. Kan hyra ut till turister eller kanske skapa ett litet kollektiv. Jag har många ideer vi får se vad som händer. Har råd att ha det stående tomt men det känns som slöseri med yta och jag gillar att ha pengar och fritid.

När jag kommer till en bättre tomt, min eller en annan, kan jag börja odla mina grönsaker, kanske bygga ett aquaponic system med fiskar, ha höns och kaniner. Att vara självförsörjande är nämligen en annan viktig del i mitt liv. Denna del förstärks av att jag är en survivalist. Betyder att jag gillar att känna att jag hanterar min försörjning av allt jag behöver i mitt liv på egen hand. Självförsörjande på mat, el, vatten och liknande. Innebär inte att jag inte gillar samhället bara att jag tror att samhället inte alltid kommer att stötta upp mig i alla situationer i mitt liv.

Allt som har haft en stor betydelse för mig för att göra detta har jag markerat med fet stil i texten, många av dem har länkar till en djupare förklaring som jag skrivit om tidigare. Har ni missat detta så kolla in dem.

Dessa fetstilade orden beskriver mig mycket väl som person. Jag är en person som hela tiden söker efter att förfina mitt liv så att jag verkligen lever mitt liv och inte det som kulturen och samhället har skapat. Jag är mycket driven då det gäller att förverkliga mina tankar och ideer och brukar säga att jag verkligen känner mig levande när jag brinner för det jag gör. För då är jag uppe i en kreativitet som stoppar tid och rum. Jag älskar att vara i detta flow (allt flyter och går min väg). Det är så jag vill leva mitt liv.  Mina tankar, mitt medvetande, är skapande i rätt miljö. Min dröm är att vakna upp varje morgon när jag vaknar utvilad av mig själv. Därefter få göra det som jag älskar att göra just då. Att låta mitt medvetande skapa fritt utifrån var jag är i livet just nu. Att dela detta liv med likasinnade på en liten plätt vore fantastiskt. Att leva ett enkelt men rikt liv. Att försöka leva livet lite mer medvetet för varje dag.

 

 

Similar Posts:

8 thoughts on “Leva livet medvetet

 1. Jag har länge haft tankar om att kanske bo i husvagn året runt, och ja har ringt till den enda campingen i närheten (Gustavsvik, bor i Örebro) och det finns ingen säsongs/månadshyra bara dygnshyra = 9000:- i månaden att stå med husvagn där.

  Så det är ju helt uteslutet.
  Och att hitta en gård från en bonde att stå på så man får vatten, el och avlopp året om är väl också helt omöjligt så ja har inte ens orkat försökt kolla upp det.

  Jag trodde det skulle vara billigt att bo i husvagn, men det skulle bli dubbelt så dyrt som jag har det nu med hyra+el på ca 4700:-

 2. Leon, Gustavsvik i Örebro är ju lite av en lyxcamping med (ö)känt höga priser! Är ingen plats för någon som vill bo billigt.
  Jag skulle aldrig ens campa en natt där med min husvagn, med deras dygnspriser…

 3. Bosse, vad finns det för val då? Jag har ju arbetet centralt i staden, så att flytta till annan stad och förlora jobbet känns inte som en bra idé, med tanke på hur svårt det är att få nytt jobb. Jag har dock bott i många städer med åren, så flytta har jag inget problem med, bara det att när jag nu har jobb så vill jag gärna behålla det så länge som möjligt.

  En sak jag gjorde för en ca 7-8 år sedan var att ställa mig i bostadskön i alla kommuner jag kunde hitta i södra sverige som var gratis, så om jag vill så kan ja till ex nu flytta till Gotland osv med relativt bra köpoäng. Fast det hjälper mig ju inte att bo billigt, bara en sak ja kom att tänka på just nu.

  Att hitta en bonde som har en gårdsplätt över är heller ingen höjdar idé, för han kan ju välja att jag inte får bo kvar längre och då står man där igen utan plats att stå på.

  Någon borde öppna en alternativ camping kring Örebro tycker jag, med säsongsplatser.

 4. Leon, jag är husvagnscampare och ville bara hjälpa dig med en referens för campingpriserna på Gustavsvik i Örebro!
  Jag vet ju inte varför du vill bo billigt och kan inte hjälpa dig med det.
  Det finns en annan campingplats, Ånnaboda, en bit väster om Örebro, upp i Kilsbergen:
  http://www.caravanclub.se/annaboda-campinginfo
  Men det blir kanske för långt att pendla…
  Om inte annat får man ju pendlingskostnader istället för kostnader för högt markpris hos en citycentralt placerad camping.

  Finns ju andra alternativ, som att hyra rum, vara inneboende, dela lägenhet / hus, etc., för billigare boende…
  Det finns ju, åtminstone delvis, en anledning varför olika boenden kostar och det är ju svårt att komma undan!
  Lättast är nog om man delar på basresurser med andra, som typ dela lägenhet / hus så man kan dela på kostnaderna för basresurser som kök, toa, dusch, tvätt, värmesystem, markpris, vatten/avlopp m.m. liknande resurser alla behöver tillgång till.
  Är ju det du får betala för på en campingplats också!
  Och centralt läge (= dyr mark) + hög standard + många extra resurser, som på Gustavsvik i Örebro, ger då högre kostnader man får ta sin del av.
  Man kan ju köpa en egen liten obebyggd tomt och ha husvagn på, men kräver då bygglov för att ställa upp husvagnen, vatten/avlopp, sophämtning, elström, etc, vilket allt är väldigt dyrt att anlägga eller koppla in sig på!
  Så vad jag kan se finns det inget lätt sätt att dra sig undan många av dessa kostnader. Liten äldre hyreslägenhet eller delad lägenhet är nog det lättaste sättet. Liten lägenhet kan ofta vara svår att få tag på (är populärt), så att vara några stycken som delar på basresurser är nog den lättaste/snabbaste vägen för lägre boendekostnad… (därmed inte sagt att det är lätt / bekymmersfritt att dela på ett boende)

 5. Helena,
  det är väldigt intressant och inspirerande att läsa hur du tänkt, hur du planerat, hur du genomfört samt hur du fortsätter att planera och fundera på framtiden kring ditt lilla off-grid-hus!
  Att du verkligen tänker ut hur du vill ha det, hur du vill driva ditt liv samt att du steg för steg genomför det också!

  Du är lite av en föregångare, lite som Pella Larsdotter Thiel beskriver i artikeln “Dark mountain project: Förändringens ekologi”:
  http://www.supermiljobloggen.se/2013/02/pella-larsdotter-thiel-dark-mountain.html
  , de som tillslut är de som bidrar till stora förändringar…

  Jag är själv intresserad av typ tiny-house, men då av den stationära varianten byggd på en tomt, ej flyttbar (beroende på mina förutsättningar och intressen)… och mitt intresse är på ökande :-)
  Samt jag har alltid varit intresserad av solenergi, vedvärme och energisnålt boende och allt som är miljövänligt.
  Driver ju min husvagn på solel t.ex… samt campar mest i nära omgivningar… har haft gammalt 1800-tals hus som kunde klara sig på vedvärme vi längre strömavbrott i smällkalla vintern, m.m.

  Jag sätter verkligen värde på att du delar med dig så här till oss andra!
  Tack för det :-)
  Hälsar / Bosse

 6. Hej!

  Jag råkade ramla in på din blogg och blir fantastiskt taggad. Har gått i samma tankar och förstår mycket av det du beskriver i det här inlägget. Är så fint när man ramlar in i någon på internet man kan känna igen sig i. Jag gillar din tanke på kollektivt självförsörjande boende, tycker jag är mycket intressant och något jag också tänkt mycket på de sista två åren. Jag vet inte vad jag riktigt ville med den här kommentaren, kanske bara lite pepp och “heja du gör ett bra jobb” :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>