Vinter off-grid uppdatering av värme och solel 2012

 Vintern 2012

Så nu har december snart förflutit och jag har fått känna på hur en vinter kan te sig i mitt hus. Till en början hade jag strul med elverket och fick känna på den skörhet det innebär att inte ha den backupen till elsystemet när solen lyser med sin frånvaro. Visserligen så är det som dras av el i mitt hem inga livsnödvändigheter (dator, belysning, vattenpump mm). Så det går att leva utan dessa men är ändå något som jag uppskattar att ha. Jag fick begränsa mitt datoranvändande under en kort period vilket i sig inte var negativ då jag hitta på andra saker. Men min erfarenhet av detta har gjort att jag bestämt mig för att köpa ett till elverk till nästa vinter. När ett elverk är på service ska en backup finnas.

Solen

Här i Nyköping ser det ut så här med solen och de timmar som den kan lysa under vissa månader.

22 december är solen uppe 6 timmar och 15 minuter
den
22 januari är solen uppe 7 timmar och 27 minuter
den
22 februari har vi hela 9 timmar och 54 minuter.

22 Juni har vi 18 timmar och 24 minuter vilket är de mesta soltimmarna vi har under året.

Sedan betyder inte att solen lyser 6 timmar och 15 minuter den 22 december utan bara att det är de antalet timmar som solen är ovan horisonten, oftast har solen inte inte lyst dessa timmar. Solen befinner sig oftast bakom ett lager tjocka moln.

Vind

Frågan är om vindkraft kan vara ett alternativ till de solfattiga timmarna på vintern eller iallafall ett komplement. Detta ska jag titta mer ingående på till nästa vinter. Det är bra att ha flera backup system när man inte har samhället som en backup.

Gasolvärmeväxlaren

Värmeväxlaren har fått arbeta för att värma mig och huset. Vi har hat som mest -17 grader och det har den klarat av att värma utan problem. Känns dock otryggt att inte ha ett backup system om den skulle fallera. Nästa år blir det vedspis som huvudvärme och värmeväxlaren som komplement.

Nu har jag lite information om hur mycket det kostar att värma huset på detta sätt.

Den 17 oktober började jag använda värmeväxlaren. Denna månad gick det åt en P19 tub och en påbörjad PC10. Kostanden för oktober blev då ca. 623 kronor det blir ca. 42 kronor per dag i uppvärmning

November

Denna månad går det åt ca 1200:- det innebär en genomsnittlig dygnskostnad på 40 kr

December

Min beräkning är att det gått åt ca. 2255 kronor denna månad. Så vissa dagar har varit varmare och vissa kallare. Vi har haft allt från några plusgrader till minus 17 grader. 72 kronor per dygn är genomsnittet denna månad.Det har gått åt strax över 4 st P19 flaskor.

Så här mycket kostar det i Nyköping på gasolmacken

 Värmen

Värmen är som högst på loftet och lägst på golvet. På kvällen innan säng gående sänker jag temperaturen på värmeväxlaren så att det blir behaglig värme på loftet. När jag sedan går upp på morgonen är det svalt nere, runt 16-17,5 grader. Då höjer jag temperaturen. För att det ska bli snabbare varmt passar jag ibland på att värma vatten på gasolspisen till diskvattnet. Det höjer värmen snabbt och dessutom får jag disken gjord direkt på morgonen. Optimalt vore att ha en fläkt som drar luft från taket ned till golvet. Ska fixa det till sommaren. Men på vintern är minuset att jag  inte har så mycket el att använda till en fläkt. Men detta problem hoppas jag löst till nästa vinter. På sommaren vill jag istället dra ut varm luft och in kallare luft från norrsidan.

Torka frukt och örter

Jag har funderat på hur jag ska kunna torka frukt och liknande. Nu har jag plantor från vitlöks klyftor. Dessa ger ett gräs strå som smakar vitlök. Detta vill jag torka och använda i kryddburken. Men då blev frågan hur jag ska torka det. Jag ställde en burk på värmeväxlaren och några timmar senare var det klart. Men det blev nästan för varmt så det gäller att hålla koll. Tänkte att frukt kan jag hänga i snöre ovanför för torkning.

Ja detta var en vinter uppdatering, ha det bra nu.

Similar Posts:

20 thoughts on “Vinter off-grid uppdatering av värme och solel 2012

 1. Det känns som du lägger ganska mycket pengar på ren uppvärmning. Vår villa på 110 m2 drar värme från en pelletspanna (varmvatten i kranarna + värme i elementen) för 2200 kr under december. Har du mycket värme som läcker ut eller är gasolen en dyr värmekälla?

 2. Intressant att läsa!
  Jag tycker också spontant att det känns som du förbrukar mycket gasol till uppvärmningen, utan att nu räknat på det eller analyserat det närmare.

  När det var runt -20°C och full snöstorm vid en vintercamping förra vintern räckte en P6-flaska ca 2,5dygn för mig, till uppvärmning och kylskåp i min lilla husvagn på 6,5kvm. Och då har mina husvagnsväggar och golv bara 25mm frigolitisolering samt 42mm i taket. Samt det blåste in kall uteluft runt gasolkylskåpet i läckande springor där, och jag har ovanligt mycket fönsteryta och mina hjulhus är helt oisolerade gjorda i tunn plast.
  Så jag gissar (en grov gissning) att jag hade gjort av med max 50kg gasol nu under december månad för uppvärmning om jag bott i husvagnen hela månaden, medan du gjort av med runt 80kg (drygt 4x19kg).
  Du har ju större vagn än min, men samtidigt betydligt bättre isolering (10cm frigolit?).

  Har du kollat så du inte har någon svag punkt i isolering där det läcker ut värme onödigt mycket? Är ytterdörren rimligt isolerad till exempel? Eller är det något ställe du inte hunnit färdigställa med isolering och så?

  Ska se om jag en annan dag orkar göra en lite grov beräkning av vad den gasolmängden på 80kg motsvarar i kWh elförbrukning för uppvärmning, så är det lättare att få en känsla för hur mycket det är… (återkommer så ifall här i ny kommentar)

  Om det här ändå är en rimlig förbrukning för uppvärmning för din off-grid-vagn, så kan man kanske dra slutsatsen för andra som går i tankarna att bygge en liknande att det kan vara ide att fundera över om bättre isolering ska övervägas för vårt klimat, är min fundering…

 3. Intressant läsning Helena.

  Med dina erfarenheter denna vinter så är det ganska så givet att jag bör isolera mitt hus-på-hjul med tjockare isolering!

  Annars ser det riktigt mysigt ut med all snö runt ditt hus :)

  /Andreas

 4. Jo jag har svaga punkter i taket. Jag ser det eftersom det droppar ned från taket. Jag kan inte fått det tätt mellan bjälkarna. Använde inte skumisolering i taket och inte heller någon plast eller papp eller liknande. Så taket är en svag punkt.Ytterdörren är mycket dåligt isolerad, det är en förrådsdörr. Orsaken till att det inte blev en bättre är för att höjden bara var 1.90 cm där jag hade den tidigare och då finns det bara förrådsdörrar. Nu skulle jag kunna byta men bra dörrar väger mycket.

  Ja det vore intressant med en sådan diskussion om isolering. När jag ser utrymmet i huset i dag hade jag helt klart kunnat avvara 10 cm till på isoleringen. Men samtidigt så blir det mer vikt till konstruktionen. Nu behöver man ju inte bygga ett hus på hjul dock, ett litet hus duger bra om man tänker stanna på en plats.

 5. Tjockare isolering ja kanske eller bättre dörr och se till att isoleringen inte glipar som jag tror den gör i taket. Men när jag har en vedspis spelar det inte så stor roll. Jag tycker värmen håller sig skapligt men bara gasol är ju inte ett alternativ.

 6. Ja det här med isolering är intressant.
  Först val om man vill ha fullt miljövänligt typ lin-isolering / cellulosaisolering eller mer högisolerande typ skummad plast av något slag.
  Själv lutar jag i dagsläget åt skummad plast och riktigt bra isolerat, för lågt energibehov för uppvärmningen (typ lite halft åt passivhus till). Blir ju då även lättare att klara uppvärmningen via vedeldning+värmeförråd längre stunder som man är borta från boendet.

  Jag hittade nyligen företaget Polyterm som tillverka stora sandwichelement med polyuretanskumsisolering, men även kan skumma på plats. PUR-skumisolering är en av de bättre isolerande materialen man kan ha.
  http://www.polyterm.se/fabrik.html

  Superisoleringsförmåga PUR-skum: 500mm mineralull blir teoretiskt 250mm polyuretan, men av vår erfarenhet räcker det i praktiken med 160mm polyuretan för att uppnå samma isolervärde. (Pga att det är så lufttätt så det blir inga luftrörelser alls inne i PUR-isoleringen.)

  Deras sandwichväggelement är både lätta och bra isolerande (men kostar säkert en hel del, tyvärr). Bortsett från ev. högt pris så verkar ju dessa bra för off-grid-hus-på-hjul-bygge.
  PUR-skumisolering är även väldigt diffusionstät mot vattenånga, så minimerar risken för mögel- och fuktproblem i väggar med sådan isolering, vilket annars kan vara ett problem om man vill ha det väldigt välisolerat.

  Lite funderingar från mig bara, kommer säkert mer framöver…
  Funderar lite kring ett litet ickemobilt hus på runt 15kvm som skulle vara off-grid…
  Skaffar så ifall först egen tomt i skogen och planerar sedan runt det…

 7. Fast nu läste jag om fördelarna på Polyterms hemsida och såg att de säger att det är kostnadaseffektivt, så kanske inte är så dyrt ändå…
  ——————————————–
  Vad är fördelarna att bygga med sandwichelement som har polyuretanskum som isolering?
  •Låg vikt
  •Styrka
  •Stabilitet
  •Lätt att hantera, installera och arbeta med.
  •Enastående Isoleringsegenskaper
  •Kostnadseffektiva och energisnåla

 8. Håller med att det är lite tunnt beskrivet på deras hemsida!
  PUR-cellplast tillverkas ju även av lite otrevligt ohälsosamma kemikalier, så gäller ju att inte något hälsovådligt kan avges från den färdiga produkten…

  Jag tror den cellplast du valt ändå ligger ganska nära i isolerförmåga som PUR-cellplasten, i och med att den också är helt vindtät så ingen luft kan röra sig genom isoleringen.
  Fördelen med PUR-cellplast är att den är hårdare/hållbarare så den kan bli en del av byggnaden på ett annat sätt. Men bygger man traditionellt med träreglar så drar man ju inte nytta av den fördelen.

  Hittade några länkar för oss som gillar att läsa på lite teoretiskt.

  - Isolerteori: http://www.stenull.paroc.se/produktdat/pdf_down/Isolerteori_WB09.pdf

  - Värmeisoleringens betydelse: http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/139939.pdf

  - Högprestandaisolering: http://www.sbuf.se/ProjectArea/Documents/ProjectDocuments/711DBF18-F83A-4F42-95DC-7C0BD0ADFE96%5CFinalReport%5CSBUF%2012315%20Slutrapport%20Inventerning%20och%20utv%E4rdering%20av%20h%F6gpresterande%20isolering.pdf

  Tänkte jag skulle ta mig igenom dem…

 9. Admin skrev December 31st, 2012 at 5:28 am: “Jo jag har svaga punkter i taket. Jag ser det eftersom det droppar ned från taket.”

  Det behöver inte alls vara ett tecken på dålig isolering i taket.
  Snö är en väldigt bra isolering, speciellt kall fluffig snö!
  Så har man inte en stor välventilerad kallvind (som kan orsaka andra problem) så smälter det ofta på taket.
  Har man t.ex. runt 1,5dm fluffig snö på taket och 1dm isolering inne under taket så är det lätt hänt att snön isolerar så bra att man hamnar på plusgrader på takets ytteryta!
  Säg att snötäcket på taket isolerar lika bra som isoleringen innanför taket och man har +20°C inne och -20°C ute, då blir det ju runt 0°C på takytan (grovt räknat, bortsett från hur en ventilerande spalt under taket kyler lite).

 10. vad roligt att jag hittat hit! ska med nöje och spänning följa din blogg nu:) själv köpte jag en stuga i augusti som liknar din med loft. jag bor inte permanent men så mycket jag kan ändå vilket har inneburit en hel del under hösten och vintern. lever utan vintervatten vilket ändå funkar bättre än förväntat.. delar många tankar som du skriver om, alltid kul att få vidare inspiration!

 11. Bra sida precis sådant jag själv är intresserad av att göra, skapa eget hus och leva off-grid. Tackar som skriver och delar med dig.

 12. Såg en för mig ny modern fin liten vedkamin som verkar perfekt för små mobila hus eller liten stuga, The Kimberly wood stove:
  http://www.youtube.com/watch?v=ri6SY9zqiao
  http://unforgettablefirellc.com/
  http://www.navagear.com/2012/01/06/kimberly-wood-stove-available-now/
  http://www.google.se/search?q=Kimberly+wood+stove&hl=sv&tbo=u&biw=1261&bih=744&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=wp0DUabBDuzZ4QTOxYHgCg&ved=0CDYQsAQ

  Har bara läst denna infon i länkarna ovan, så vet inte mer än så. Men det jag kan om förbränning och om vedkaminer så låter det väldigt bra. Har en stor plan kokplatta högst upp också, om inte annat så för lite nödmatlagning eller för gott kaffe / te när det är kyligt.

 13. Här en sida till med betydligt mer info om the Kimberly wood stove:
  http://www.mykimberlystove.com/

  Tyvärr verkar den lite dyr…
  Ursäkta att jag är lite tjatig, men det här är den första vedkamin jag sett som verkar anpassad för ett litet hus med måttligt uppvärmningsbehov.
  Samt den har en miljövänlig förbränning som kan köras på så låg effekt att ett vedinlägg kan räcka till över åtta timmars brinntid, så vedvärme hela natten blir möjlig!

  Sedan har de tänkt ut ett system kring den här vedkaminen där man kan komplettera med en ugn, varmvattengenerering och då en TEG-enhet (Thermal-Electric-Generator) som kan ge upp till 2,7A ström vid 14,7V, perfekt för ett 12V-system vintertid.

 14. Hej Helena :)

  Jag följer med glädje dina mejl och andra aktiviteter!
  Inte för att jag har möjligheten att leva som du gör.
  Vi bor i en liten sommarstugastuga som behöver renoveras, och det önskar jag kunna göra så platseffektivt som möjligt.
  En period så har vi funderat på att bygga en gäststuga, eftersom det är så svårt att få plats med natt gäster.
  Men en liten husvagn skulle ju kunna fylla samma behov, och då med bonusen att vi skulle kunna åka på semester med den också :)

  Jag tror att du, innan du satsade på att bygga din stuga, även funderade på att köpa en husvagn, och vägde för och nackdelar med husvagn mot ministuga.

  Jag skulle vilja veta hur du resonerade då. Vad som fick dig att satsa på att bygga eget. Om det är något du ångrar eller skulle gjort annorlunda.

  /David

 15. David Jag har nog aldrig sett husvagn som ett alternativ till ett permanent boende. Kan absolut tänka mig att bo i husvagn men inte permanent. Skulle kunna bott i husvagn för att spara pengar eller liknande.
  Men frågan varför jag inte valde husvagn istället har jag fått. Orsaken varför jag inte vill ha en husvagn är att det är trångt och inte planerat efter mina behov. Jag kan inte ändra på saker som i ett trä hus. En husvagn ger inte känslan av ett hem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>