Off-grid värme och el

Ja nu är jag off-grid, dvs. jag har ingen el dragen från samhället in i min stuga. Det betyder dock inte att jag har löst allt ännu på ett smidigt sätt. Det finns en hel del saker som behöver kompliteras eller förbättras.

Så här såg det ut förra vintern. Nu är panelerna betydligt mer vinklade. Men så var jag inte off-grid förra vintern.

Vi börjar med mitt solpanelsystem och det otroligt glomiga vädret som låter solen visa sig en kort stund ca. var 3dje dag på mina solpaneler á 540 WH. Detta är inte tillräckligt att fylla upp mina batterier på 800 AH. Huset står inte helt i söder och panelerna är inte helt i vinkel mot solen vilket i sin tur gör att jag får ca. 20 AH när solen lyser direkt mot dem utan moln och liknande, däremellan något lägre AH typ 14 AH. Glädjefullt är att när väl solen lyser fyller den på batterierna riktigt bra. Flytta huset kan jag inte men höjja panelerna ska jag göra.

Elverket däremot som ska kunna ge 20 AH ger ca. 10 AH och det betyder att om jag ska tanka ett batteri á 200 AH tar det 20 timmar att göra detta. Nu har jag en solregulator som är lite svår att vara säker på vad jag egentligen har. I dag lyste solen och regulatorn visade på full laddade batterier 13.7  V. Då jag skulle hemifrån så stängde jag av strömmen till huset så att inget skulle snåldra tex. invertern. När jag kommer hem visade regulatorn på 12.3, utan att jag faktiskt förbrukat något el. 12.1 V är halvladdade batterier så i den zonen vill jag inte vara. Ja än så länge förstår jag inte allt men lär mig. Kanske får jag några av era funderingar.

 

Jag fick dessa två kommentarer på förra inlägget:

Kommentar 1# Det där var verkligen att gå över ån efter vatten,

köra med elverk 230v till 230v batteriladdare, när elverket har 12v laddning, det blir trevliga bränsleförluster, men är man rik så…

Kommentar 2# De utgångar för 12V som finns på enklare elverk brukar vara dåligt reglerade och även rätt klena. Så jag tycker det är helt rätt att ladda batterierna med en extern laddare. Nu kan det ju funka helt okej på det där elverket, men som sagt brukar inte vara så bra.

Så mycket över ån efter vatten är det inte men det är ju lite effektivare att förbruka i närheten av elverkets maxeffekt när det ändå körs, så koppla över husets strömförsörjning till elverket tillfälligt och laga mat eller värm vatten eller gör något annat energikrävande under tiden som ändå elverket går.

Jag är som sagt inte mer kunnig inom detta område än det jag behövt lära mig för att hantera mitt system så alla kommentarer är varmt välkomna. Hade jag vetat att jag inte behövde en batteriladdare till elverket hade jag inte köpt en eftersom det var lite snålt om pengar då. Nu gjorde jag det iallafall för jag var akut behov av att ladda batterierna.

Är det så att jag bara behöver ha startkablar som går direkt från elverkets minus och plus pol till batterierna poler, ingen batteriladdare alls?

Koppla över husets ström-försörjning till elverket tillfälligt hur går det till praktiskt? Aha jag tror jag fattar. Jag har ett uttag som jag ska använda om jag tex . står vid någons hus som har husvagns uttag, men jag har en adapter till detta uttag som jag kan sätta in i elverket. Åh så dum jag känner mig nu jag såg inte kopplingen. Kunde radera detta och verka lite smartare men nä öppna kort. Har två kontakter på elverket för detta så jag kan använda batteriladdaren också om  jag vill eller koppla direkt som i kommentar 1.

Så vad tänker jag nu om allt detta. Ja systemet fungerar men det fungerar inte så bra som  jag vill. Jag tänker att jag ska köpa fler solpaneler så att det täcker mina behov och att elverket bara ska behöva startas vid extrema situationer eller då jag vill köra något som kräver lite mer kräm än från mina batterier. Det optimala vore att ha ett större batteripaket men detta är inte möjligt eftersom man inte kan lägga till ny till gamla.  Så jag tänker att jag ska köpa 6 st 90 w paneler till nästa vinter och då behöver jag också en ny solregulator som klarar 1080 w istället för nuvarande 540 w. Så får vi se hur långt det räcker. Kylskåpet bör få vara på till sista oktober för vinter skafferiet är inte tillräckligt kallt alla dagarna i oktober. Optimalt vore att all elkonsumtion kan täckas av mitt solsystem i framtiden.

Sååå nog sagt om min elkonsumtion, nu till värmen i stugan. Värmen från min gasol värmeväxlare är mycket fin och stabil. Det är som ett element, det går av och på efter vad jag ställt in den på att ge ut. Den täcker mitt värme behov. Det blir ca en grad varmare uppe än nere. Funderingar på en12 volts  fläkt men har inte bestämt mig då skillnaden i värme uppe och nere inte är så stor. Men en fläkt skulle göra att kaminen skulle drar lite mindre gasol. Men fläkten får då inte dra så mycket pga av elförbrukningen. Jag har funderat på data fläktar, vet inte om det kommer blanda luften tillräckligt eller om de ger för liten effekt.

MEN nu låter allt frid och fröjd på värme fronten men det är det inte tycker jag. Jag vill ha ett billigt off-grid boende. Gasol är inte billigt och jag anser inte att gasol är off-grid då jag är beroende av samhället för att jag ska få min gasol. Men jag har hela tiden haft en plan på att elda med ved i en kamin. Nu blev det inte gjort i somras och jag har inte lust att göra det nu. Men i sommar så kommer en kamin in i huset. Då tänker jag att när jag är hemma så eldar jag i kaminen och när jag sover eller är på jobbet arbetar min gasol värmeväxlare. Min P19 flaska räckte till 12 dagars värme i stugan. Påfyllning kostar 550 kronor så det innebär att en månads värme förbrukning i stugan med enbart gasol skulle gå på ca.1300 kronor beroende hur kallt det är ute. Det är i och för sig inte jätte dyrt om man tänker på att det är så smidigt och tar sådan liten plats. För de som inte har off-grid som mål kan det vara ett alternativ. På sommaren är det ju ingen förbrukning så utslaget på året så är det okej. Men det är inte ett alternativ för mig att  endast ha en värme källa att tillgå.

Så allt fungerar men förbättringar kommer till nästa vinter.

Glöm inte att läsa kommentarer!! Finns bra kunskap där.

Här kommer som vanligt ett videoklipp för er som vill höra mig berätta istället för att läsa.

YouTube Preview Image

Similar Posts:

20 thoughts on “Off-grid värme och el

 1. Gillar verkligen ditt mod att göra det du gör…tack för att du delar med dig .
  Det finns en fläkt som går av energin den får från sin värme källa, typ står på kaminen. Vet inte om den finns i sverige men i usa och canada.

 2. Tack själv Flinke. Ja den fläkten finns i sverige men vad jag behöver är en fläkt som trycker ned värmen från taket som gör att det är lika varmt var jag än är i huset. För nu värmer värmeväxlaren upp övervåningen först där vi inte är under dagen och sedan när vi ska gå och lägga oss behöver jag sänka värmen på kaminen så det inte är så varmt där vi sover. Skulle det vara jämnare överlag skulle kaminen då också behöva vara på mindre stunder och därmed dra mindre gasol.

 3. Ang Regulator, köp en som kan ta både Solceller & Vindkraft, & satsa på en Vindgenerator det finns Beg på blocket, & då har du ElKraft från 2 håll, vind när inte solen lyser samt din generator när varken vind el sol finns att tillgå.

  Sen kan du mycket väl stoppa in mera batterier, gör då det till 2.St BatteriPaket med en Switch som väljer pack 1 el 2 att köra på medan det andra laddas.

  Ang Vedkamin Leta efter en TäljStensKamin på blocket,
  gärna en modell med Järntopp så det går att laga mat på den i nödfall,
  Täljstenen lagrar värme & avger den sen under en tid, jag har en bekant som bor i ett 20.kvm äldre fritidshus, sen han satte in sin kamin så har han det varmt & gott på vintern & kan kan ta vara på Vedpinnar i skogen på sommaren så är det ju ännu bättre än att köpa ved.

  Ang din vinterkyl behöver du 2st 12v dator fläktar för att få cirkulation på kall luften, det räcker med mindre modell typ CPU-kylfläkt, har flera liggandes kan skicka ner några om du vill, ge mig en adress så kommer dom på posten. Utpost9.

 4. Ang den “gamla” kommentaren #1 om att använda 12V direktutgång från elverk:
  Det är ett direkt felaktigt påstående, enligt den kunskap jag har:
  1. Tittar jag på ett elverks datablad (valde här Honda elverk EU20i, http://www.hondapower.se/?id=1210 ) så ger dess 12V utgång bara 8A dvs 12×8=96W jämfört med elverkets 230V där effekten är 1600W!
  2. Den största förlusten av energin från bensinen uppstår i elverkets förbränningsmotor, och den ger minst förluster när den belastas med 75% – 80% av sin max effekt!
  3. En modern 230V – 12V batteriladdare har väldigt små förluster.
  4. Skulle man mot all förmodan ha ett elverk som kan ge höga 12V strömmar så krävs väldigt grova (och därmed dyra) elkablar för att inte få för stora förluster mellan elverket och batteriladdningen (man vill ju ha elverket en bit bort så man inte riskerar att få in avgaser i sitt off-grid-boende).
  5. Blybatterierna är en väldigt dyr kostnad för ett off-grid-boende och de har en begränsad livslängd, så att direktladda dessa via 12V utan någon laddare som styr laddningen kan bli en mycket dyr erfarenhet!

  Så optimalt ur bränslesynpunkt är att belasta 230Volten från elverket upp mot 75% – 80% via en smart 230V batteriladdare, om man har en så stor batterikapacitet i Ah att den klarar så stor laddström.
  Man bör inte ladda sin batterier med högre ström än Ah/10 dvs 200Ah batteri laddas med max 20A 800Ah batterikapacitet laddas med max 80A för bästa livslängd.
  Har man ett s.k. inverterelverk arbetar det sannolikt tillräckligt bränsleeffektivt ned till 50% belastning.

 5. Ang. vinterkylskåpet:
  Jag tycker inte du ska ta upp ett ventilationshål där uppe också, då du kommer få väldigt svårt att hålla jämn kylskåpstemperatur mellan dag och natt, med ofta kyliga nätter. Sannolikt får du problem med minusgrader i kylskåpet då kalla vinternätter.
  Det bästa är om du via en termostat med växlande kontakter (typ http://www.kjell.com/sortiment/el/el-produkter/starkstrom/termostater/rumstermostat-6-30-grader-p67168 ) styr en liten 12V-fläkt som blåser in kall uteluft när det behövs för att hålla kylan på lagom nivå. Lite som Utpost9 också föreslår.

  Fläktens ventilationshål där den suger in luft och ventilationshålet där luften från kylskåpet släpps ut igen bör ligga på samma höjd, så inte självcirkulation riskerar kyla ned kylskåpet till minusgrader kalla vinternätter. Jag skulle gissa att du kan utnyttja det ventilationshål du redan har till både fläktinsug och utblås av överskottsluft, om du bara delar upp det med en tunn skiva / list i två halvor. Vill du inte riskera att det läcker in kyla i bostaden via någon otäthet i kylskåpet ska fläkten istället suga ut luften. Försöka ordna så fläkten blåser upp den kalla luften överst i kylskåpet, alternativt suger ut den varma luften överst i kylskåpet vi någon sorts kanal.

  På så sätt får du en termostatstyrd kyla även i vinterkylskåpet och med en strömsnål 12V datorfläkt kan det bli till en väldigt låg strömförbrukning.

  Har du några stora vattendunkar högt placerade i kylskåpet kan du på så sätt även lagra kyla från natten, som räcker till de dagar då det bara är varmare ute några timmar mitt på dagen, så du kan få längre säsong för ditt vinterkylskåp.

  Jag använder den termostaten till att styra en 12V ventilationsfläkt på sommaren i min lilla husvagn för att hålla nere temperaturen varma sommardagar, lite som en fusk-AC. Fungerar bra :-)

 6. Ang. elförsörjning i off-grid-boende:
  Jag har sedan i somras funderat igenom min solcellsel till min husvagn, då jag installerade ett 12V kompressorkylskåp i våras och min ström inte har räckt till.
  Jag var tidigare inne på, precis som du, att det optimala är mer batterikapacitet. Men min erfarenheter från i somras, samt kunskap från en vetenskaplig rapport jag läst om batterier i off-grid-system, har gjort att jag är mer för att öka solcellseffekten istället.
  Har man inte så man kan hålla sin batteribank laddad tillräckligt bra i dagsläget så kommer man inte klara att hålla en större batteribank laddad heller!
  Men precis som du konstaterat, så konstaterade jag i somras också att när solen lyser laddar solpanelerna på bra, men problemet är att solen lyser inte så ofta hela dagar. Så man behöver solcellseffekt så man klarar sin strömförsörjning / batteriladdning på det kortare solstunderna som är vanligast. Jag var ute och campade i somras med sol varje dag, men klarade inte elförsörjningen ändå just för solen lös bara några timmar varje dag, ofta på morgonen.
  Så nu har jag köpt på mig 4x50W solpaneler som jag håller på att installer på min husvagn nu, så jag kan börja campa igen. Med befintliga solceller behöver jag nu 4 veckor för att ladda tillbaka en helgs campande.

  Man behöver batterikapacitet så man klara det antal helt solfattiga mörkt mulna dagar på rad utan solel som man minst tycker man måste klara vid 50% urladdningsgrad ur batterierna. De flesta mulna dagar ger ju ändå runt 8% av max solel från solcellerna.

  EU har tagit fram en jättebra webbsida där man kan få framräknat vad ens solceller i snitt kommer att ge under de olika månaderna:
  “PV potential estimation utility – Performance of Grid-connected PV”:
  http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

  “Analyssajt. Enkel att använda, du klickar in var du bor på kartan, skriver in hur många kiloWatt solceller du vill ha, vilken Azimuth (= riktning mot söder) du har (0 är detsamma som rakt mot söder, 90 rakt väster, -90 rakt öster, 180 rakt mot norr) och vilken lutning Slope du vill ha på solcellerna (0 är horisontellt, 90 är vertikalt). Då räknar sidan ut vad du bör kunna få där du bor i snitt per månad.
  Som decimaltecken används “.”, dvs 400W skrivs in som 0.400
  (Man behöver bara fylla i 1. “Installed peak PV power kWp”, 2. “Slope [0;90]” och 3. “Azimuth”, alla andra alternativ låter man bara vara som de är.)

  Där kan du få en hyfsad uppfattning om vad dina solceller bör ge samt få fram vad en eventuell utökning av solcellseffekten kommer att ge.
  Du kan även se vad olika riktning / vädersteck samt lutning av solpanelerna gör för någon skillnad.

  Resultatet “Ed” ger solcellselen per månad i kWh. Multiplicera det med 1000 så får du det i Wh samt dela det i sin tur med 12,5Volt så får du antal Ah per månad.
  Dvs Ed = 0.29kWh ger 0.29 x 1000 = 290Wh. 290Wh / 12,5V = 23,2Ah per månad.

  På våra norra breddgrader är det lite problem med solcellsström runt de 3 mörkaste vintermånaderna, då man får väldigt lite.
  Vindel vore då säkert ett bra komplement i princip, men Johan Ehrenberg (ETC, http://egenel.etc.se/ ) har visat att det är svårt med effektiviteten från små vindkraftverk. De måste upp väldigt högt för att få tillräckligt ostörd vind, speciellt i skogstrakter, vilket gör det väldigt svårt i praktiken att få vettiga strömmängder i förhållande till kostnaden för dessa.
  Är nog bättre att minimera sin strömförbrukning under dessa månader, lite som du gör med ditt vinterkylskåp. Kanske ta med laptoppdatorn till jobbet och ladda den där, om det är möjligt, också kan vara en tanke?
  Sedan som du säger är solcellerna billiga nu – jag köpte mina nya 200W (4x50W) nu precis från 24volt.eu för strax under 3000kr.

 7. Vintertid är en helt vertikal placering av solceller väldigt effektiv, då dels solen står så lågt att den nästan lyser rakt på sådana solceller, dels att man får minimalt med snö på solcellerna.
  Så för vinterbruk kan placering av solcellerna på vertikala ytterväggar vara en tanke, om det bara inte är något i omgivningen som ger skugga vid så låg placering vid låg vintersol (vilket är ganska stor risk).
  Så en del av den extra solcellseffekt man behöver just för de mörka vintermånaderna kan ju om det funkar placeras på vertikala ytterväggar.
  En liten tanke bara…

 8. Ooops, ser när jag läste igenom nu att i min kommentar om elförsörjningen ovan har jag skrivit fel i det om EU-solcellsströmberäknaren – värdena från Ed skall vara per dag istället och inget annat!!!

 9. Tack för all information. Jag var också orsäker på att ladda från elverket, hade tänkt att ringa och fråga Göran på 24volt.eu men nu behöver jag inte det. Men jag har en fundering och det är jag har ett 230V uttag i elverket och det uttaget använder jag till att ladda mina batterier. Jag skulle vilja ladda batterierna samtidigt som jag har en sladd från elverket för att när elverket ändå går ta vara på den ström som den genererar i hemmet. Då laddar batterierna utan att jag samtidigt tar ström från dem. Men jag har bara ett uttag på elverket. Kan jag sätta en skarvsladd i elverket eller går det att dra en sladd från elverket till uttaget som gör att huset går på en extern källa och sedan sätta sladden från batteriladdaren till ett uttag i huset för att ladda batterierna?

  Jag slår alltså om från batteridrift till drift från elverket med en switch i huset.

 10. Ja okej det där verkar ju bra, jag ser inte riktigt hur jag ska göra det praktiskt men jag köper det jag behöver så brukar jag se lösningen. Behöver ändå lära mig detta för jag funderar på 12v fläktar i taket för att röra om luften i stugan så den blir jämn. Annars är det varmast uppe och kallast nere.

 11. Ja solpanelerna är billiga så min tanke är att fylla på till dess att jag har det jag behöver. Skadar aldrig att köpa på sig solpaneler.

 12. Jag har ju mina paneler på taket och de är fastsatta i taket med ankar krokar eller vad de heter så de sitter bra. Men jag är orolig för att om det stormar och vinden tar tag i panelerna att något kan gå sönder. Vet inte om detta är obefogat men vindar kan ju ta tag i saker ordentligt. Två paneler skulle jag kunna sätta på väggen nu och sedan när jag flyttat huset skulle jag få plats med 4 till. Men nu skulle huset bredvid min stuga skugga. Men som sagt jag ska flytta huset till nästa sommar bara jag finner en bättre plats.

 13. Klart du kan ansluta både huset och laddaren direkt till elverket med lämpligt grenuttag. Kör då de stora förbrukarna som t.ex. micro och vattenkokare när elverket ändå är igång och du drar elen direkt från elverket istället för via batterier och inverter.

 14. När det gäller husvagnar gör man ingen skillnad på att ansluta husvagnen till ett 230V-uttag på en campingplats eller på att ansluta det till ett elverks 230V-uttag!
  Så du måste kunna ansluta ditt off-grid-hus till elverkets 230V på precis samma sätt som du gjorde när du anslöt det till 230V på campingplatsen förut.
  I husvagnar har man sin 230V-batteriladdare ansluten till ett 230V-uttag inne i husvagnen, när man utvändigt anslutit husvagnen till 230V (från elverk eller från elstolpe på camping).

 15. Då har jag fixat elverket som strulat och nu har jag det kopplat in till husets elsystem.Så nu laddar jag batterierna med batteriladdaren från uttag i huset. Så vinsten blir att jag inte samtidigt som jag laddar tar av denna energin. Så under några timmar nu skulle jag kunna använda en massa stora energi förbrukare….men jag har inget att slösa! :-) lever energi snålt.

 16. Hej!

  Vet inte om någon har tagit upp det (lite mycket text att läsa just nu) men jag såg att du funderade på datafläktar för att flytta värme. Jag håller på att experimentera med det just nu. Så här långt kan jag konstatera att dom små fläktarna är nog lite för klena för att göra någon skillnad. Dom större (som jag har)kan vara intressanta men verkar behöva lite “styrning” som t.ex. en luftkanal för att det ska bli bra. Jag vill precis som du flytta ner den varma luften mot golvet men också i längdriktningen då mitt boende är tämligen avlångt.
  Är bara i början på testerna/experimenten och kan nog inte yttra mig mer i saken för tillfället än att det troligtvis kommer att fungera om jag bara gör rätt och vad det är kommer att visa sig. Återkopplar sinom tid.

  Mvh

 17. Eventuellt kopierar jag din ide, Helena, med uteluftskylt kylskåp för vinterhalvåret till min husvagn, till nästa vintersäsong. Hoppas det är OK?!
  Mitt 12V kompressorkylskåp är ju den största elförbrukaren, så skulle vara bra att slippa den elförbrukningen under vintersäsongens camping, då ju bristen på solel är som störst.
  Helst skulle man ju byggt in funktionen i befintligt kylskåp, men vill inte göra så stora ingrepp i det, så får bli någons sorts separat kylboxliknande istället. Campar ju inte så många dagar i sträck på vintern, så behöver ju inte så mycket kylförvaring.

 18. Kopiera mig är tanken med hela bloggen. Att finna ideer och kanske förbättra mm. Dessutom så är mina ideer oftast gamla ideer som man gjorde förr som fallit i glömska hos många då vi har det så bra materiellt i dag. Jag har ännu inte skaffat fläkt….jag märkte att när jag öppnade ventilationen helt så kom luften in som den skulle och nu när det är nollgradigt ute har jag dragit igen den lite igen. Tror det kommer att funka men gör det inte det så kommer jag pröva med fläkt.

  Ja det vore kanon om man kunde kombinera kylskåpet så som du skrev Bosse, det vore det optimala. Går gör det men mer eller mindre besvärligt :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>