Off-grid leverne

Livet off-grid har sina med och motgångar innan man insett vad det innebär och sedan åtgärdat det som ännu inte fungerar optimalt. Jag har nu i över en veckas tid haft problem med elverket. Det slutade att starta vilket inte har varit bra eftersom det i princip inte varit någon sol på länge. Har själv inte lidit av elbristen men sonen vill ha datorn på hela tiden han är hemma. Så i förrgår sa batterierna att nu är det slut nallat ur batterierna. Sonen tog flykten till pappas el. Ja se dagens ungdom. Jag passade på att umgås med min dotter, gick på bio.

Det är verkligen inte mycket som jag behöver ström till om jag ska hård dra det så klarar jag mig bara 12 volts vattenpumpen får el och det får den alltid då invertern bara klagar om elbristen när jag tar av 230 volt systemet och inte 12 volt systemet. Den drar bara ström då jag vrider på kranen så det är lite ström. Utöver detta är allt sådant jag kan klara mig utan men gärna vill ha. Min LED belysning drar mycket lite men går bra att ersätta med ljus vilket är mycket trevligt såhär vintertid. Dessutom ökar det värmen i huset med 1-2 grader. Datorn gillar jag och använder mycket men de dagar jag arbetar använder jag aldrig datorn hemma. Eftersom jag jobbar natt så har jag datorn med mig och använder den tillräckligt där då mina patienter oftast sover gott en stor del av natten. Ladda mobilen kan jag göra i bilen, på gymmet hos kompisen osv. Mobilen fungerar också som en dator då jag har en iphone. Men uppenbart är att mitt solpanel system inte räcker vintertid. Ska dubbla systemets solpaneler till nästa vinter och se hur det räcker.

Men nu har jag fått tillbaka elverket, det var skit i förgasaren. Nu startar det lika fint som vanligt. Nu har jag dragit en sladd från elverket in i det externa uttaget så nu går hela huset på elverket och batterierna får laddas i lugn och ro. I framtiden ska elverket bara vara för nödfall och inte för drift.

Nu till en helt annan ska. Vill låta er veta att min affär med survivalist överlevnadsarmband har en tävling så här innan jul där ni kan vinna ett armband gratis.

survivalist överlevnadsarmband shop

survivalist.nu

TÄVLING
Vad sägs om att få ett valfritt armband från Survivalist överlevnadsarmband så här före jul?

Allt du behöver göra för att delta i den här tävlingen är att gå till denna adress  https://www.facebook.com/Survivalist.nu och dela det här inlägget på din WALL och GILLA Survivalist överlevnadsarmbands. Krävs att du har facebook.

Om ni som deltar är riktigt aktiva slänger jag med en handgranat som knäppe. Missa inte den här otroliga möjligheten. Dela inlägget på din wall och gilla Survivalist överlevnadsarmbands Facebookgrupp.Tävlingen startar NU! Armbanden hittar du på  http://survivalist.nu/Tävlingen pågår till den 12 december så ni hinner få armbandet till jul om det är en julklapp.

Beställ gärna julklappar till din släkt på http://survivalist.nu/

Similar Posts:

10 thoughts on “Off-grid leverne

 1. Det här är 6:e hösten jag har min husvagn med solceller på och jag har aldrig någon tidigare höst fått så lite solel som den här hösten!
  Så är ju lite tråkigt för dig Helena att det här blir din första riktiga höst du går off-grid!
  Även mulna dagar brukar man ju ofta få runt 8-10% av den solel man får en motsvarande klar helsolig dag från sina solpaneler, men den här hösten har det varit väldigt många dagar när jag tittat till min husvagn där det varit absolut noll i ström från solcellerna!

 2. Hej Helena. Vi hade också problem med vårt elverk Kurre. Anna kollade på nätet och fick reda på att bensin åldras, vilket förgasarmotorer inte klarar av. Därför började vi hela tiden köpa bensin i små doser. Var 3:e vecka tömde vi Kurres bränslesystem, och hällde den bensinen i bilen. Därpå fick Kurre nyinköpt bensin. Det var lite bestyr med detta bensinbyte, men Kurre har aldrig därefter haft motorkrångel.
  Vi valde perioder på 3 veckor, eftersom vi har så varmt på somrarna. Vår tanke var att värmen är skadlig för bensinen. Dessutom förvarade vi den mörkt./Jan

 3. Ett enkelt sätt att hantera dessa problem är att göra en anslutning för extern tank eller dunk. Anslut sedan dunken utan att passera tanken, som på en båtmotor. Det går ju att sätta ett filter innan motorn med. Det som är viktigt är att slangen som går ned i dunken har en sil och inte är i botten, utan straxt ovan. Använd en för bensin godkänd båttank eller dunk av plast, från tex Biltema, så slipper du färgflagor. Vill du känna dig exklusiv skaffar du rostfria “jeep dunkar”. Då är omsättningsfrågan en liten fråga. All dunkhantering kräver en god “drivmedelshygien”.

 4. Mm det är lite tråkigt Bosse men å andra sidan vet jag nu hur det kan se ut när det är som sämst och nästa år ska jag vara förberedd på det värsta.

 5. *** Tankar kring hållbar off-grid el vintertid ***
  Det är ju runt 3 månader på vintern då det är lite hopplöst med solelen (mitt november till mitt februari)!
  Även om man köper överdrivet mycket solpaneleffekt blir det ju svårt att klara sig då enbart på solel i ett litet off-grid-hus, är min tro.

  Man skulle behöva ett annat alternativ då.
  En TermoElektrisk Generator (TEG) ihop med vedeldning hade ju varit perfekt, lite som en riktigt stor BiolLite campstove:
  http://biolitestove.com/campstove/camp-overview/features/
  Nu är det ju svårt att få stora eleffekter ur en TEG, så man hade ju fått kombinera det med ett elsnålt levnadssätt, där ju det uteluftkylda kylskåpet är ett sådant smart sätt.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_generator

  Har sökt efter lite alternativa sätt till solel och vindel att generera el hållbart… Gengasdriven bilmotor kopplad till elgenerator är ett förslag som dyker upp. Men dels är gengas extremt giftigt, dels kräver det mycket kunskap och en hel del passning. Så känns inte så bra.
  Någon har förslag på liten ångmaskin med elgenerator driven av vedeldad eldstad (den man har för uppvärmningen vintertid), vilket ju låter hyfsat vettigt. Den kan ju då ha ett slutet vattensystem där avloppsångan får kondensera till vatten i typ slutna värmeelement.

  En modern variant hade varit en liten ångturbin ihop med en höghastighetsgenerator, vilket borde bli så gott som ljudlöst.
  Ett litet problem med vattnet i ångmaskinerna är att det fryser och kan då spränga sönder systemet om bostaden skulle bli utkyld. Annars känns det nog som den bästa lösningen jag ser nu.

  Att både TEG och ångmaskin har lång verkningsgrad gör inte så mycket, för de använder ju båda det som ändå sker, att den högtemperaturvärme vi har i eldstaden sänks ned till bostadens 20-gradig värme och att det att gå från högtemperaturvärme till lågtemperaturvärme kan utnyttjas för att generera el och resten blir bara den värme vi ändå ska ha till uppvärmningen.

  Några andra förslag ser jag inte just nu…
  Skulle möjligen vara el från bränslecell driven av metanol, som ju kan produceras hållbart, men ändå skapar beroende av ett tekniskt samhällssystem. Och bränsleceller är dyra och använder sällsynta metaller som börjar bli lite av en bristvara…

 6. Är strongt av dig att kämpa med att hitta lösningar på off-grid-el och verkligen vilja fixa detta, tycker jag!
  Borde ju finnas en hel del folk i Sverige som vill försöka leva off-grid i stugor och små hus, så intresset hur man fixar el off-grid vintertid i Nordiskt klimat borde finnas hos en hel del människor.
  Har sökt på Internet men hittar nästan inget.

  Du är ju lite av pionjär på detta med mobilt off-grid-boende i Sverige (även om jag sett det finns några andra, bl.a. kring Skattungbyn), men det borde som sagt finnas en hel del folk med liknande intresse i små stugor och liknande (samt även en del som jag med husvagnsfritidsboende).
  Konstigt det inte verkar finnas något forum för kunskaputbyte kring detta.
  http://www.alternativ.nu finns ju men om just detta med off-grid-el vintertid hittar jag väldigt lite där. Var mest detta med gengasdriven bilmotor kopplad till generator eller vindkraftverk.

  Vet ju att det är andra som är påväg mot off-grid-boende som följer din blogg här, så borde ju kunna få ihop en liten diskussion om detta!
  Du kanske kan lägga upp en bloggpost som just ställer frågan kring detta med off-grid-el vintertid och be om synpunkter och en diskussion om det.
  / Bosse

 7. Tack Bosse, men jag vill verkligen tacka tillbaka till alla mina läsare som har varit en stor hjälp o mitt arbete. Vi besitter alla kunskaper inom olika områden och kan hjälpa varandra. Ja ett forum om off-grid skulle ju vara bra. Det finns uppenbarligen ett intresse. Ska ta mig en funderare på om jag ska vara den som öppnar en sådan. Alternativ.nu är som du säger annars ett mycket bra forum som sträcker sig inom många områden och så även lite off-grid tankar. Ja off-grid kan man ju vara både med och utan hjul men litet är nästan ett måste för att värma och klara den elektriska biten.

  Ja en sådan diskussion vore mycket intressant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>