Bygglov krävs för permanent bosättning

STOREBROR BESTÄMMER

För några veckor sedan så var jag upp till kommunens bygg kontor. Jag ville veta vad som krävs om jag bestämmer mig för att stå en längre tid eller för alltid på en plats. Vad gäller med bygglov, vatten och avlopp och kompostering av avföring?

Det tog några veckor innan de återkom med ett besked, det här var inte en vanlig fråga de får.

När jag pratade med dem första gången började de med att säga att om du redan byggt huset är det ett svartbygge!! Men jag höjde rösten något för att påkalla det absurda i detta påstående. Mitt hus är byggt som en mobilt boende. Ett mobilt boende, typ en husvagn behöver inte bygglov förrän man faktiskt har för avsikt att stanna och permanenta sig någonstans. Han insåg att “ja då kanske du slipper svartbygge avgiften” säger han.

BYGGLOV/UPPSTÄLLNINGSTILLSTÅND

Jag frågade om jag kunde få ett tillfälligt tillstånd att stå på en tomt fram tills jag funnit en tomt som jag vill köpa och på på permanent. Det går inte utan ett bygglov krävs även om det är för några månader. Det betyder att varje gång som jag vill flytta mitt hus så ska jag betala 3-5 tusen i bygglov!! Absurt tycker jag. Inte konstigt att det inte är så många som begär bygglov då de bor i sin husvagn längre tider

AVLOPP

Först säger han att jag behöver skaffa ett avlopp med markbädd och allt men som tur var så ändrar han sig i den frågan. Om man bär vattnet i dunk till byggnaden så rör det sig om så små mängder så då behöver man inte ha avlopp. Jag tolkar det som att jag alltså inte måste ha ett avlopp utan kan sprida det i naturen?! Om jag däremot hade rinnande vatten från en brunn in i stugan krävdes ett vanligt markbädd system för dusch och disk.

TORRTOA

Om detta så sa han att han inte hade så stora kunskaper utan att jag skulle prata med en annan men att att kompostera detta inte borde vara ett problem. Jag har skrivit tidigare om eventuella sätt att kompostera avföring. Det viktiga är att det ska stå i ca. 6 månader innan det komposteras och vätskan från detta får inte komma ned i marken.

SAMMANFATTNING

 • Så ett bygglov krävs för att få stå en längre tid på en mark
 • Avlopp krävs inte om du inte har rinnande vatten
 • Kompostering av avföring nödvändigt.

Similar Posts:

7 thoughts on “Bygglov krävs för permanent bosättning

 1. Ja, det är konstiga regler, vad jag lästa så gäller det allt som ska stå mer än 6 månader.
  Så teoretiskt sätt att lösa detta på, är att dra ut på en sväng med vagnen?…

 2. När jag sätter igång med mitt projekt så är jag ambivalent till dessa frågor!

  Ska jag göra det lagligt genom söka de tillstånd som behövs, eller ska jag göra en rebelvariant och skita i att söka tillstånd!

  Alla dessa regler, suck…

  /Andreas

 3. Jag tänker att så länge som man syns från vägen och grannar tycker och tänker bör man vara vit. När jag hittar min tomt i skogen så vet jag inte…..

 4. Här ser vi tydligt byråkratin i ett nötskal. Byråkraterna är vänsterhjärnhalvorrobotar. Om något står på ett papper så skall det följas även om det skapar ett helvete för många människor.

  Blanda in staten så lite som möjligt i era liv för den stället för det mesta till med problem.

  Exempel på hur staten förstör för familjer i Sverige: http://www.redicecreations.com/radio/2012/04/RIR-120415.php

 5. Hur gick det med bygglovet? Har försökt hitta svaret bland dina inlägg men jag kanske missade det.. Jag har tänkt köpa en tom tomt i framtiden och bygga ett tinyhouse på, men överallt läser jag om att man måste bygga med en viss storlek oavsett om det står på hjul eller inte. Så man är ju väkdigt nyfiken på hur det gick för dig?

 6. Det var inget problem med bygglov men det kan ju bero på att det fanns andra hus på tomten, det vet jag inte. De ville bara ha en karta där jag ritat ut vart huset ska stå. Naturligtvis började de med att det var ett svartbygge men fick förklara att det var ett hus på hjul osv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>