Förluster i ett 230 volt off-grid elsystem

Bosse har i kommentarer i förra inlägget lärt mig om de förluster som jag har i mitt elsystem eftersom jag valt att ha ett 230 volt system istället för att använda mig av 12 volt som batterierna är på. Omvandlingen i invertern tar energi i wh likväl som batterierna och solregulatorn. Jag ritar mig en bild av det så jag har lättare att lära och komma ihåg och förhoppningsvis har ni nytta av det.

Så här ser det ut på ett ungefär, olika beroende på vad man har för batterie, inverter och solregualtor.


Similar Posts:

  None Found

5 thoughts on “Förluster i ett 230 volt off-grid elsystem

 1. I stort har du förstått allt rätt!
  Du har dock missat att jag korrigerade mig i den andra kommentaren i ditt förra inlägg, till att förlusterna i batterierna i Wh är ca 20% (1/5) dvs batterierna har en verkningsgrad på ca 80% räknat i Wh.

  Med de siffrorna du tog fram i ditt förra inlägg blev verkningsgraden ca 75%, dvs 25% i förlust, för din 230V ström.

  Jag tror dock att du i snitt får räkna med en verkningsgrad någonstans i området 65% – 70% (en grov gissning av mig), dvs förluster på i snitt 30% – 35% för den 230V ström du använder (kanske troligast runt 35% förlust i snitt, när man vill räkna på sitt system).
  Dina siffror från igår gäller ju drift huvudsakligen solig dagtid då en stor del av strömmen går direkt från solpanelsregulatorn till 230V invertern. På natten får du större förluster då du måste “låna” all ström ur batterierna, samt mulna dagar kommer du “låna” en del ström ur batterierna, och då får du “betala” 20% i förlust i Wh för den lånade strömmen ur batterierna när den laddas tillbaka.

  Det innebär att på vintern får batterierna arbeta mer, då dagarna är kortare då solpanelen kan ge ström, och då kommer du få “betala” mer Wh i förlust för det mer “lånande” av ström ur batterierna på vintern.

  Det svåra här att det finns ingen exakt siffra på hur stora förluster du kommer ha i ditt 12V till 230V off-grid-solsystem, för det kommer variera ganska mycket med hur du förbrukar ström i ditt off-grid-hus, samt efter hur vädret och årstiden varierar hur solpanelerna levererar ström.

  Men borde väl finna mer detaljerad kunskap kring detta inom den samlade off-grid-rörelsen?! Även i Sverige finns ju många soldrivna off-grid-sommarhus ute i våra skärgårdar, där det inte finns något 230V-elnät framdraget.

 2. Den största off-grid-rörelsen i Sverige måste ju vara bland alla våra fritidsbåtar!
  Där finns säkert mer kunskap man kan söka fram!
  Jag vet att båtbranchen har väldigt mycket bra elprylar för 12V anläggningar samt 12V till 230V anläggningar samt kunskap om stora batteribanker.

 3. En liten sak till:
  Du har en väldigt fin liten mätare på 230V-sidan, som mäter hur många Wh (kWh) du förbrukar ut från din 230V inverter, men på 12V-sidan gör du bara själv grova beräkningar utifrån levererade Ah från solregulatorn / solpanelerna.

  Vad jag förstår räknar du om t.ex. 100Ah strömförbrukning till:
  100Ah x 12V = 1200Wh – problemet med detta är bara att du sällan har exakt 12V från batterierna. Du har själv noterat 13,8V, 12,8V samt 12,6V i batterispänning, i ditt förra inlägg här.

  Det är så, beroende på om batterierna laddas, laddas ur samt hur laddade det är och även hur stora strömmarna är, så har batterierna olika spänning!

  Så i princip är det omöjligt att själv utifrån Ah räkna fram förbrukad energi i Wh på 12V-sidan med någon större noggrannhet.
  Jag skulle rekommendera dig att istället för 12V använda 12,5V i dina beräkningar, så kommer du lite nämre verkligheten.

  Då blir din senaste mätning så här:
  In 21Ah x 12,5V = 263Wh
  Ut 230V uppmätt = 190Wh
  Förlust 263Wh – 190Wh = 73Wh
  Verkningsgrad 190Wh / 263Wh x 100% = 72%
  Förlust 100% – 72% = 28%

  Och vad jag förstår gäller dessa siffror då för en mätning på din solelanläggning under huvudsakligen solig dagtid, vilket ger lite mindre förluster än mätt på hela dygnet eller för perioder med mulet väder.

 4. Tackar, då förstår jag mer. Får ändra lite på mina beräkningar då.
  Det tråkiga är att jag är natt arbetare och sitter ofta uppe nattetid vilket inte gör att jag kan ta solen direkt utan att de laddas först. Men det gäller bara att förstå vad jag får göra av med och anpassa min förbrukning efter detta eller öka med några solpaneler till vintern. Jag har inte så stora krav egentligen. Vill bara kunna ha två laptopar på 8 timmar vardera och sedan LED belysning. Matlagning ska vara gasol eller vedspis och värme är gasol och vedspis. Kylskåp ska ju bara vara på när det finns utrymme för det. På vintern blir det isolerat skafferi.

 5. I dag använder jag inte 12V eftersom jag inte har något som går på 12 Volt. Men datorerna kommer snart att göra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>