Beräkningar på ett off-grid elsystem med solpaneler

Jag fortsätter att lära mig och gör förbättringar och förändringar på befintliga beräkningar utirfån den fantastiska feedbacken jag får av er som besöker min sida. Tanken med min hemsida var att dela med mig av mina erfarenheter under bygget. Jag hade ingen tanke om att jag själv skulle få så mycket tillbaka. Tack alla goa läsare både för att ni läser och ger feedback.

Nu tänkte jag lägga ut 5 bilder om beräkningar och förluster i elsystemet. En del har ni sett tidigare och en del av dem har jag förändrat något och 2 st. är helt nya. Jag vill samla dem så det blir lättare att få en överblick över hela systemet. Jag hoppas att bilderna är ganska självförklarande, annars får ni fråga. Som vanligt glöm inte att kolla kommentarerna för där finns det mycket kunskap att inhämta.

FÖRLUSTER I OFF-GRID EL SYSTEMET DAG OCH NATTETID

Här ser ni hur förbrukningen blir på dagen när jag har soligt ute och tar 10 Ampere till mina elektriska apparater. Sedan ser ni hur det blir när jag tar ut 10 Ampere på natten då jag inte har någon laddning.

BERÄKNING VID ELFÖRBRUKNING I ETT OFF-GRID HYBRID ELSYSTEM MED UTTAG VIA BÅDE 12V OCH 230V SYSTEM

Jag har uppmärksammat att min solregulator visar ganska stora skillnader i spänningen det kan ligga på 13.8V vid start och 12.6V vid stopp. Detta har förbryllat mig eftersom jag ibland har tyckt att summan borde gått jämnt upp. Men som jag har fått lära mig nu så beror spänningen på flera faktorer som om batterierna laddar, laddas ur eller hur strömmarna är.

Beräkning av mitt system som har både uttag från 230 v systemet och 12 v direkt från batterierna har jag fått lära mig att det blir närmre sanningen att räkna med 12.5 volts förbrukning (se tidigare beräkning på 12 volt i bilden lite längre ned med rubriken 15/3)  istället för 12 volt. I dag använder jag inte någon apparatur på 12volt så jag kommer fortsätta att räkna som tidigare tills jag skaffar en 12volts sladd till våra datorer.

 

FÖRLUSTER I OFF-GRID ELSYSTEMET

Den här bilden har jag visat tidigare men hade då skrivit fel på batteri förlusten men nu är den rätt. Sedan beror ju alla beräkningar på en massa faktorer som kan göra att det i verkligheten ser lite annorlunda ut. Men det viktiga är att förstå och kunna räkna ut på ett ungefär.

BERÄKNING AV IN OCH UT Wh UNDER ETT DYGN DEN 15/3 2012

Här kan ni se hur jag räknat med 12 volt i formeln istället för 12.5v i näst översta bilden. Skillnaden är som sagt att jag nu har räknat på uttag av bara 230volt i systemet, inte på att jag även har ett 12volt system. Förlusten i systemet blir högre om allt går via ett 230 volt system än kombinerat 230v och 12 volt system och om jag hade haft ett rent 12 v system så hade inte förlusten funnits där alls (ingen förvandling av energin innebär ingen förlust).

BERÄKNING AV ETT RENT 230V OFF-GRID EL SYSTEM

I den här beräkningen hade jag inte lärt mig om förluster och hur stora de var så det var en uppskattning av förlusterna vilket stämmer ganska väl.

Det var allt för den här gången. Vi får se om jag kommer med nya förbättringar av redan befintliga ritningar av systemet.

Bosse som kommenterar och hjälper mig mycket här har en hemsida som innehåller en massa bra information, kolla in den.

 

Similar Posts:

  None Found

6 thoughts on “Beräkningar på ett off-grid elsystem med solpaneler

 1. Har bara skummat igenom lite snabbt..
  Du skriver “Först förlorar jag 20% när jag lägger in el i batterierna på dagen och sedan förlorar jag ytterligare 20% när jag ska ta ut dem på natten.” – det blev dubbelt så mycket som förlusten är vid batterianvändningen.

  Riktigt så dåligt är det inte, du förlorar “bara” ca 20% sammanlagt i den totala cykeln att ladda in och sedan ta ut strömmen ur batterierna!

 2. får se om detta fungerar nu. jo bosses uträkning är fel man kan inte räkna förlist i ditt system på de sättet det går inte. du fick in 260 wh och tog ut 190wh. det enda du kan räkna ut ar att du har tagit 28% mindre än du ha fått in det är ingen förlust. varför har du biligt så insöad på förloster. fattar du hur mucket förlust du ha bara för att du inte ändrar dina paneler rakt mot solen där kan vi prata förlust.

 3. Nu en sista bit jag tänkt förklara för dig (som swedk11 på ett väldigt otydligt sätt bröt in om här innan mig):

  Först kommentar till swedk11 där han i videon säger att laddningsförlusten i batterierna är 15% – laddningsförlusten brukar anges till mellan 10% – 15% räknat på Ah(!!!), men du räknar Wh och eftersom batteriespänningen är högre vid laddning än urladdning blir laddningsförlusten mätt i Wh ca 20% (är svårt att hitta en noggrann siffra).
  Tudor skriver: “OBS! Ah-verkningsgraden för blybatterier är ca 90%,
  d v s normalt anses batteriet fulladdat när 115% ladats in.”
  http://www.marinshopen.se/Portals/0/pdf/tudorsjo.pdf sid 12.

  .

  En svårighet i dina mätningar här är att du har en bra mätning av kWh (Wh) ut ifrån din 230V inverter men på 12V-sidan får du ett mätvärde från din solladdregulator som (om jag förstått rätt) visar antal Ah den levererat ut ifrån sig.

  Svårigheten här är att det är inte samma som antal Ah som leveras ut till dina strömförbrukande apparater i ditt off-grid-hus, som 12V apparater eller 230V invertern! Detta eftersom du har batterierna där emellan, som du både kan ha laddat in ström i eller lånat ström ut från.
  (När jag hittills kommenterat din beräkningar / siffror har jag sett på värdena och uppskattat att du lite grovt mätt när batterierna varit fulladdade, för att inte blanda in allt direkt så det bara blir kaos av det.)

  Så ska du göra sådana här mätningar måste du börja med en avläsning av antalet Ah från solladdregulatorn när du vet att batterierna är helt fulladdade samt när du ska göra nästa avläsning av antalet Ah från solladdregulatorn måste det också ske när du vet att batterierna igen är helt fulladdade, annars vet du inte om dina 12V apparater och din 230V inverter lånat ett antal Ah ur batterierna för sin drift, som så ifall gör att dina beräkningar (uppskattningar) blir fel!

  Du kan jämföra med om du ska räkna ut bensinförbrukningen i din bil. Du måste då börja med att fylla upp tanken helt, sedan kör du en längre tid och tankar ett antal gånger och noterar tankad bensinmängd. När du tillslut vill räkna fram din medelförbrukning måste du som sista åtgärd fylla upp din tank helt full igen för att få med vad du förbrukat allra senast ur tanken, för annars har du ingen aning om hur många liter du förbrukat i tanken från att den är full (tankmätaren ger för dålig precision).

  Bensintanken i bilen motsvarar batteriernas lagring av ström samt bensinpumpens räkneverk av antal liter motsvarar din solladdregulators räknare av antal Ah.

  Man kan visst räkna förluster så som jag pratat om här, men man får vara medveten om att det är ganska grova överslagsberäkningar. Men det ger ändå en nyttig uppfattning om hur ens 12V / 230V off-grid-system fungerar, vilket gör det lättare att förstå om man vill göra några förändringar i det!
  Är man inte medveten om dessa förluster (det varje apparat tar “betalt” för sin funktion för att fungera), så kommer man ju göra stora felbedömningar om var ens solström tar vägen och hur den räcker till, anser jag!

  Den största osäkerhetsfaktorn är ju ändå hur mycket el solpanelerna levererar i snitt de olika veckorna under året!

  Och där har jag ju långsamt börjat bygga upp fakta på min webbplats, för att man någon gång i framtiden ska kunna göra hyfsade beräkningar där:
  http://frittliv.autonomtech.se/HintsKnowhow/SolarEnergy/solarenergy.php

  En sista kommentar:
  Förlusten på 5% – 10% i solladdregulatorn vet jag inte om man ska räkna med eller ej i dina beräkningar, för det beror på hur solladdregulatorn mäter upp sina Ah från den. Men ser man på hela systemet ända från solpanelerna till att strömmen är förbrukad så finns ju den förlusten med.

 4. Jag har nu lite snabbt tittat igenom dina fem skisser här ovan och jag tycker du i det stora hela nu har förstått bra hur ditt solelsystem fungerar! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>