Dag 152 (12/2-12) Tvätta

Nu har jag tvättat kläder igen och känner mig fortfarande duktig att jag gör det med min handvevade tvättmaskin. Som jag sagt tidigare är det inte den som är problemet utan urvridningen av kläderna. Det är faktiskt ganska svårt att få det ordentligt urvridet. Men när jag skaffat mig en vridmaskin, när jag finner något bra så kommer det gå super bra.

20120213-040400.jpg

Jag ska bygga mig en större och stabilare handvevad tvättmaskin när sommaren kommer. Jag visar en film som Lamar har där han visar denna handvevade maskin. Han använder samma till sin kompostering. Mycket fiffig man det här. Men jag kommer göra min så man kan veva hela varv.

Jaha nu hör jag hur det droppar från vissa plagg, helt omöjligt att få det tillräckligt torrt med handvridning! För övrigt ska tvätten inte hänga där utan i badrummet men det är ju inte klart så den har sin tillfälliga plats där.

YouTube Preview Image

20120213-040456.jpg

Här ovan visar jag att jag spar energi genom att sätta för ett skynke för dörren. Det är ett påslakan överdrag som jag tänkt slänga för att det är utslitet och för att jag inte är i behov av så många.

20120213-040540.jpg

Här ovan vill jag visa att vi har ett bord med ett ben som vi använder mellan fåtöljerna, skjuter den fram och tillbaka beroende på vad vi gör. När jag äter ställer jag den framför mig och sätter mig längre fram i fåtöljen.

Vi prövar oss fram vad vi gillar innan vi beslutar oss för hur vi vill ha det slutgiltigt. Bordet är min brors så den ska han få tillbaka har jag lovat, men jag sa inte vilket år.

Similar Posts:

  None Found

7 thoughts on “Dag 152 (12/2-12) Tvätta

 1. Nu har jag tittat på videon med tvättmaskinen och nog tycker jag att hans konstruktion är i behov av en del förbättringar.
  De PVC rör som han monterar inne i tunnan, “agitators”, ska verkligen inte sättas fast med skruvar utifrån. PVC rören är väldigt böjliga och när tvätten pressar mot dom kommer de med största sannolikhet att böjas loss från skruvarna och då står man där med vassa skruvar som sliter sönder kläderna. Jag är mycket tveksam till att han har testat sin konstruktion. Jag hade hellre satt nått mindre flexibelt i tunnan. Sen hade jag nog gjort den så man kan dra tunnan runt hela varvet och inte bara fram och tillbaka. En slangkoppling till trädgårdsslang hade inte heller varit fel, så kan man lätt fylla på vatten. Blir en massa spring med vatten för att skölja rent tvätten annars. I övrigt gillar jag konstruktionsiden att ha en tvättmaskin utan el.

 2. Det borde inte vara svårt att bygga en handdriven centrifug! Det är trots allt en snurrande hink med hål i (+ en yttre hink som fångar vattnet om man vill vara petig). Letar runt litet på nätet och funderar på egna lösningar med kugghjul, svänghjul etc. Hittills har jag bara hittat en eldriven som passar till pyttehus – men det är ju alltid nåt: http://www.laundry-alternative.com/catalog/Drying-3-1.html

  Jakten fortsätter! :)

 3. Ja den verkar okej men jag undrar om det bara är att byta till svensk kontakt?! Men håller med dig man borde kunna bygga en själv….ska också fundera lite.

 4. Nej, det går inte att bara byta till svensk kontakt. den modellen som länken pekar på är gjord för amerikanskt elnät med 110V i uttagen. Vi använder 230-240V

 5. Hej du har säkert hittat lösning på urvridning av blöta kläder då jag kommer lite sent med mitt inlägg :) För en tid sedan såg jag en film med Amish folk i USA. Det lever ju oxså off grid kan man ju säga. När det tvättat så tog de de blöta kläderna igenom en handvevad mangel för att pressa ur vatten, kanske det fungar, har inte testat själv. Du har mycket liknande tankar som mig, har flyttat ut på landet och försöker hitta vägar att leva så billigt som möjligt och så oberoende som möjligt. //

 6. Hej Susan,
  jag har sett dessa manglar från förr men dagens manglar är så dåliga så jag håller utkik efter en gammal hederlig från 1900 talet. På sommaren är det inget problem, det torkar ju ändå men vintern vill jag ju verkligen får ur vattnet. Härligt Susan att finna den enkla vägen har iallafall varit en väg för mig som jag gillar skarpt och som gett mig en ekonomisk frihet och därmed frihet över min tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>