Dag 143 (3/2-12) Energi ur batterier

Okej nu har jag tagit till mig de kommentarer jag fått och hoppas jag fattat. Så i dag  såg jag till att använda energi ur batterierna för annars är de ju fulla och solpanelerna kan inte fylla på. Dessutom var det några timmar med mycket vackert och soligt väder, även om det är kallt så var det sol. Jag kunde se att det vissa perioder var 17 Ampere som kom från solpanelerna. Det slutade dock med att jag hade fått in 12 Ah i batterierna enligt solregulatorn.

Jag drog från batteriet i 4 timmar (ett element 750 w, LED belysning, kylskåp) Eller jag vet inte, jag kan inte se om jag tar direkt från energin från solpanelerna eller ifrån batterierna.

Det står på mätaren att mina apparater dragit sammanlagt 2.7 kwh  under de fyra timmarna som jag hade systemet  påslaget

In i systemet har det kommit 12 Amperetimmar det vill säga 144 watt

Funderingar jag har :

 1. Visar regulatorn vad jag laddad i batterierna eller visar den all energi som jag använt. Jag menar när solen sken antar jag att batterierna inte laddades utan mitt elsystem snodde all energi som den behövde och ev. överskott hamnade i batteriet???
 2. Solregulatorn visar 12Ah är det korrekt att säga att det innebär 144 W dvs. 12Ah x 12 V= 144 W

Jag tror jag måste köpa/låna en bok, det här är en djungel. Har ni några exempel på bra litteratur?

 

Similar Posts:

  None Found

8 thoughts on “Dag 143 (3/2-12) Energi ur batterier

 1. Precis vad jag behöver men på svenska för annars går det inte :-)
  Men det är bara att traggla på…någon gång trillar myntet ned!

 2. hej Helena
  Om något drar 1000 watt, eller har effekten 1000w, under en timma, har du förbrukat 1000 watttimmar(wh) eller en kwh.
  ditt elelement drog 750 watt(0,75kw) gånger 4 timmar = 3000wh (3kwh) så det kan nog stämma ungeför, då ditt element antagligen inte har gått hela tiden utan termostaten slagit av under en viss tid.
  Ett tips, ett av många antar jag, kan vara att inte använda el för att värma upp ditt hus, i alla fall inte direktel, och inte under vintern. Det går åt väldiga mängder el, som kanske kan vara svårt att hämta tillbaka med solpanelerna. Om jag vore du, skulle jag nog satsa på en fotegenkamin, eller om det fanns en liten pelletskamin kanske, som helst inte går på el. (vet inte om det finns) Fördelen med fotogenkamin är att man kan lämna dom under längre tider, som när man är och jobbar. Nackdelen är att de inte är termostatstyrda, men de är oehört driftsäkra, då fungerar som en stor fotogenlykta med veke. Har själv en POD som är en väldigt bra värmare tycker jag. Till detta skall man förstås ha en CO-varnare. Alternativet är ju att använda en skorsten till kaminen, och det kan väl vara att föredra för ditt hus då det har en ganska liten volym. Det finns en POD, med skorsten, till båtar som värmer upp vatten, som du skulle kunna använda till golvvärme..
  En annan lösning, kan kanske vara att satsa på någon gasuppvärmningslösning. hör med Fogas om dom kanske kan hjälpa dig med ett förslag. Här skulle du antagligen kunna få termostatstyrd värme också.
  Ursäkta om jag svävade ut lite, men för att svara på din första fråga, så skulle jag tro att du har rätt där. I min båt, upplever jag att det fungerar så under de åren jag haft den.

  på fråga nummer 2 är det rätt fast det skall vara watttimmar(wh) i ditt fall 144 wh, eller 0,144 kwh

 3. Jätte tack för svaret Torbjörn.
  Jo jag förstår att det inte går att värma huset med element, jag ska bara ha el till belysning, dator och kylskåp (sommartid).
  Kamin ska installeras men jag tror som du säger att jag behöver köpa mig en fotogen kamin då jag ska vara borta lite längre på vintern.

 4. Jag har funderat lite på fotogenkamin som reservvärme vid strömavbrott(har pelletsbrännare annars). Men jag undrar hur brandsäkert det är med fotogen som bränsle inomhus? Hur lättantändligt är det och hur förvarar man bränslet säkert? Har för mig att jag läst på någon fotogenflaska att det vara bara för utomhusbruk som det gällde. I mina stormlyktor häller jag däremot lampolja (paraffinbaserat) och på de flaskorna står det att de är säkra att använda både inne och ute.

 5. Ja det är frågan vad man vill ha har kollat runt lite. Jag vill ha något som värmer när jag är borta ett tag. Jag ska ju elda med ved. Jag lutar mot en fotogen kamin.

 6. Hej det ska finna små pelletsbrännare som man sätter på sin kamin som i sin tur skruvar in pellets.
  Men den går ju på el :-/

 7. Jo det är nog inte så tokigt och det kan ju inte dra så mycket el men dessa kaminer brukar vara så tunga och stora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>