Dag 141 (31/1) Solpanelerna

Den här månaden, dvs. januari har inbringat mig 556 ampere dvs. 6672 watt. Jag har panelerna i bara 30 graders vinkel, optimalt skulle varit ca 90 grader så panelerna skulle kunnat ge mer. Dessutom skulle huset stått lite mer åt söder hållet än det gör i dag.

Här får ni dessa siffror i ett diagram

Här är vad mina beräkningar säger att jag gör av med per dag. Jag har dock inte börjat använda systemet eftersom jag använder ett element att värma huset med i dag eftersom  jag ännu inte installerat kaminen. Och det går ju inte att driva elementet, det drar ju för mycket.

Hur mycket el i kW använder en normal villa i genomsnitt?

När vi gör jämförelser mellan olika uppvärmningsalternativ till exempel, brukar vi använda oss av ett typhus på 150 kvm som har en total energianvändning på 27 100 kWh per år. Av dessa 27 100 kWh går 6 100 kWh till hushållsel, alltså belysning, tv, dator och andra apparater. Till varmvatten går det 5 000 kWh och 16 000 kWh till uppvärmning.

Vi talar om att villan har en total energianvändning – elanvändningen beror till största delen på vilken uppvärmningsform som finns i huset.  Källa energimyndigheten

 

Vad jag funderar över vilket jag inte förstår riktigt men säkert flera av er fattar är att i januari fick jag in 6672 watt i batterierna av detta skulle jag få ta ut max hälften dvs. 3336 watt för att inte skada batterierna. Jag vill göra av med 1565 watt per dag vilket  jag ser inte är möjligt. Jag har i genomsnitt 3336/31 dagar=107.6 watt per dag. Det räcker till belysning och någon timma med datorn.

Det ser ut som att jag har fått in 6672 watt i januari och en villa gör av med 27 100 kwh/år. Det är stor skillnad. Men vad jag förstår av kommentarerna jag fått så går inte mina siffror att följa då jag haft fulladdade batterier. Så nu ska jag börja ta ur batterierna till en del så de inte är fulladdade.

Sen behöver jag inte 1565 watt per dag vinter månader. Nästa år ska jag ha vinter skafferi. Jag behöver bara el till datorerna och belysning dvs. 856 watt veckan då sonen är hos mig och andra veckan 456 watt. Gasol har jag till matlagning och värmning av vatten. Kamin till värmning av huset. Kylskåp från kylan utifrån. Andra elektriska prylar används då el finns.

Men en villa gör av med 6100kWh på hushållsel per år och det är vad jag ska titta på för varmvatten och uppvärmning sker på annat sätt i mitt hus. Sedan behöver jag inte 6100 kWh då jag inte har en villa utan en liten stuga på 10-17 kvadrat som dessutom bara har ledbelysning och som saknar en del av de prylar som många ser som något alla ska ha tex. Tv, tvättmaskin mm.

Tolka gärna.

Similar Posts:

  None Found

7 thoughts on “Dag 141 (31/1) Solpanelerna

 1. Alla Wh (kWh) / Ah du laddar in i batteriet kan du naturligtvis ta ut ur dem och använda också!
  Solsystemet kan ju bara ladda in i batterierna det du tidigare laddat ur.

  Du blandar ihop saker helt här.
  Laddningsnivån i batterierna är hur fulladdade de är jämfört med maximalt möjligt (=100% laddningsnivå). Du bör bara ladda ur till ca 50% laddningsnivå som lägst (finns lite olika uppfattning vad siffran är), för att få en bra livslängd på batterierna.
  Men när du laddat ur till 50% laddningsnivå i batterierna så laddar solpanelerna upp det igen, och då kan du ladda ur 100% av det solpanelen laddat in, så är du nere på 50% laddningsnivå igen i batterierna.
  (Lite förenklat, för det finns små förluster mellan iladdning och urladdning.)

  När du pratar om den elmängd / strömmängd du kan använda / får laddat så är det Wh / Ah, allstå strömmen (A) gånger timmarna (h) den förbrukas ger ampertimmar (Ah) gånger batterispänningen (U) ger wattimmar (Wh).
  Blir väldigt konstigt och svårt att förstå när du blandar ihop W med Wh och A med Ah – man vet inte när du pratar om strömmen (A) eller när du pratar om strömmängden (Ah)!

  När du jämför villans förbrukning med vad dina solpaneler laddat så blandar du åter igen ihop enheter! Villans förbrukning anges i kWh! 1kWh = 1000Wh!
  Så ja du tänker helt fel i och med att du blandar ihop kWh med Wh, närmare bestämt tänker du därmed 1000ggr fel!

  Du måste lära dig att förstå de olika enheterna för el och skilja på momentat ström / effekt (A resp W) och den strömmängd / elenergi den ger under en viss tid i Ampertimmar / Watttimmar (Ah resp Wh)!
  Samt du måste förstå prefixet k (kilo) som betyder 1000ggr i kWh!
  Samma som i kilogram = 1000gr!

 2. Du skriver:
  “Hur kommer det sig då att jag har fått in 6672 watt i januari och en villa gör av med 27 100 watt/år. Ser ju ut som jag har massor av watt men jag har det inte, var tänker jag fel?”

  Jag antar du menar 6672Wh för januari från dina solpaneler, vilket ska jämföras med villans förbrukning på 27.100.000Wh/år (27.100kWh/år)!

  Du måste lära dig förstå enheternas betydelse, annars blir det så här helt fel!

 3. Läs bosses kommentarer. De är nyttiga.

  Bara ett tillägg angående dina producerade 6700Wh för att kanske ge lite perspektiv, och någon reflektion.

  Om du inte förbrukar något från batterierna så låter det som du producerat mer än vad du kan lagra eftersom batterierna redan borde vara fulladdade. Det är alltid bra att förburka ungefär så mycket som produceras. Så slipper man att energi går till spillo.

  Den genererade energimängden motsvarar alltså 6,7kWh, vilket ett 1kW el-element förbrukar på strax under 7 timmar (eller en 40w glödlampa på 7 dygn) och som kostar ungefär 10kr plus nätavgifter att inhandla från elleverantören. Det är inte mycket i sammanhanget om man jämför med vad man normalt förbrukar i ett hushåll. Egenproducerad energi är oftast för ädel att använda till uppvärmning eller kyla. Där finns en stor del av den vanliga hushållselförbrukningen.

 4. Angående måttenheterna undrar jag om det inte finns ytterligare en förvirring. Men W och Wh…!? Det är ju faktiskt två helt olika saker. Det som beskrivs i W är ju effekt (ett momentant värde – dvs just medan den kokar upp en kopp te åt mig drar min vattenkokare 1200W) medan Wh är en förbrukning – dvs antal watt gånger antal timmar – dvs om vattenkokaren håller på i sex minuter så har den gjort av med 1200W x 1/10 timme = 120 Wh !!

  (rätta mig gärna om jag har fel, för all del)

 5. Precis som Daniel skriver i sin kommentar, så kan du egentligen inte alls veta vad dina solpaneler kan producera för strömmängd för tillfället, eftersom dina batterier bör vara fulladdade nu.

  Fulladdade batterier tar bara emot en liten svag underhållsladdningström, resten av strömmen tas inte ut från solpanelerna. Det ser ju din solladdningsregulator till, annars hade batterierna laddats sönder.

  Så hela din tabell över strömmängden från solpanelen är egentligen helt meningslös nu och säger inget om din solelanläggnings prestanda, nu när du inte aktivt använder ström från batterierna.

  Det är först när du använder ström och batterierna inte är fulladdade större delen av tiden som du börjar kunna få en uppfattning om vad solpanelerna producerar!

 6. Okej, jag läsa detta några gånger så går det säkert in. Jo jag kan det här med kilo och vad det betyder, jag bara inte tänkte?! Ja jag känner mig verkligen dum med alla dessa frågor men jag lär ju inte lära mig om jag inte frågar. Ska försöka använda batterierna lite mer, går ju stänga av elementet i bland. Tack än en gång för hjälpen att få mig att förstå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>