Elförbrukning, låna, belysning

Det är dag  116-121 i mitt hus på hjul (6/1-11/1 2012)

Elförbrukning, låna, belysning

Jag har pratat tidigare om att man bör bli av med sina lån eftersom att det är en av orsakerna till att man sitter fast i ekorrhjulet. Man har helt enkelt lånat av sin framtid, alla de löner man har till pensionen kanske. Hur mycket betalar du av din lön varje månad till lån?

Jag har 600 000 i huslån (har varit andra lån i detta, bla. ett hus sålde i lågkonjunktur)

Jag har ca. 200 000 i CSN lån

Det blir 800 000 kronor. En fördel är att jag kan få 700 000 för mitt hus som jag nu hyr ut. Jag har lånet men som det nu är betalar ju hyresgästen det. Säljer jag det har jag då 100 000 kvar. Så snart jag är klar med huset ska jag börja betala av. Det bör gå snabbt eftersom få utgifter är en av orsakerna att man tar sig ur ekorrhjulet. Låga utgifter har jag gett mig genom att bo billigt och med låga omkostnader. Att vara minimalist gör det ännu enklare. Skulle ledigt kunna betala av 5000 kronor i månaden. Märk då att jag bara är sjuksköterska och vi får inte så bra i lön och vi är inte två i hushållet.

Förra månaden dvs. julmånaden lade jag undan 5000 kr som skulle gå till elektrikern, det var inga problem trots julklappar till mina två vuxna barn. Den här månaden kommer samma summa tas bort och användas till min “Hjulia”. När huset är helt klart kan alla överblivna icke använda för månaden pengar läggas på lån och annat mer upplevelse baserat skoj eller nya roliga projekt. Men lånen ska bort.

BELYSNING I STUGAN

Här har jag mätt upp vad all belysning drar i stugan.

Som ni ser i diagrammet ovan så om jag tänder alla mina lampor i hela huset drar det sammanlagt 39.1 watt, det är bra. Men här går det att göra förbättringar. Julstjärnan har inte LED belysning utan en lågenergilampa och samma är det med lampan vid soffan. Till nästa år blir det LED lampa i julstjärnan och lampan vid soffan är tillfällig, jag ska ha en likadan som vid kryddorna.  Jag kommer ner på 32,2 watt när jag bytt i vardagsrummet och när julstjärnan åker ned så är jag uppe i 23 watt.

Det drar alltså 23 watt per timme om jag har all belysning på samtidigt, vilket  jag inte har. Men om jag har allt på i 8 timmar om dagen drar det 184 w/dag det blir 5520 w/månad som är samma sak som 460 Ampere. Min batteribank är på 800 Ampere om jag inte fick dem laddade alls och skulle ta slut på dem skulle det ta ca. 1 månad.

Lyfter upp bra beskrivning av en läsares kommentar (hade gjort felberäkning ovan, nu åtgärdat)

Felet i beräkningen är strömmen du drar ur batterierna. Plus att du behöver har med tid som begrepp i dina formler på många ställen. Effekt över tiden behöver man ha för att få en riktig bild av situationen. Om du t.ex drar 5000W (5kW) i en minut så har du bara dragit ut 5000/(12*60)=7Ah. Om du förbrukat 5520Wh under en månad så innebär det att du drar ungefär 5520/12 =460Ah ur batterierna under den tiden om banken är på nominellt 12V/800Ah. Och det är ungefär vad du “säkert” kan dra ut batterierna. Så banken räcker utan något tillskott till belysning i en månad ungefär. I nödfall så kan du ta ut ungefär lika mycket till. Nu stämmer det ju inte riktigt att spänningen är 12V eftersom spänningen är något högre än 12V så länge batteriet inte är nästintill helt urladdat. Så förbrukningne kanske blir lite lägre. Man kan också undra hur noggrannt uppmätt förbrukningen är. Små strömmar kräver bra instrument för att mäta noggrannt.

Nu har jag iallafall lärt mig att om du vill veta hur många watt något är och har ampere så tar du Strömmen 230 volt gånger Ampere då får du watt

Ex. loftbelysningen 230 v x 0.02 A=4,6 Watt

Om man istället har hur många watt något är på så dividerar man antalet watt på tex. lampan med 230 volt (dvs det elsystem man har, kan ju vara 12 volt också om man har det eller 24 volt) och summan blir då hur många ampere som den drar.

Men frågan är, hur mycket får jag ta ur systemet. När det laddar för fullt på sommaren lär det inte vara något problem. Men nu på vintern då?

Vi tittar på det här uttags kalkyl bladet.

Belysning drar max 23 x gånger 8 timmar per dag för mig det blir 184 watt, både Mattias och jag använder våra datorer nu så det är 800 w till vilket blir 984 watt. Detta är det lägsta jag kan och vill gå i förbrukning. Kylskåp kan jag bygga om skafferiet. Ingen katastrof nu då jag har kabel på campingen. Men om ca 100 dagar har jag gått off-grid och har inte tillgång till kabel.

Så jag behöver 984 watt på vintern. Går det? Enligt diagrammet ovan kan jag det för jag har 1401 Wh att förbruka/ dag. MEN gäller det en vintermånad?

Detta kalkylblad nedan visar att 19.8 Ampere är det genomsnitt som jag fått in per dag mellan den 1-11 januari 2012, det betyder ca. 238 watt per dag in i batteriet. DET räcker inte långt. MEN jag har mina solpaneler liggande i 30 grader när de borde ha en vinkel på minst 45 grader för att ge maximalt. Orsak är att jag står på en blåsig plats och jag vill inte att vinden ska rycka tag i dem. Nästa vinter ska jag stå bättre så jag får ut maximalt. Just nu spelar det inte så stor roll när jag har tillgång till elkabel.

Något som kan förändra hela kalkylen ovan är mina batterier. Det står att de går att djupurladdas, det borde betyda att jag får ta ut mer watt per dygn. Men jag har skrivit och frågat, vi får se vad de säger. Men oavsett detta så går det inte att ta ut mer än vad som kommer in hur länge som helst. Men då får jag ta och använda elverk och i förlängningen köpa ett vindkraftverk som komplimenterar solpanelerna på vintern.

Om ni märker att jag räknar fel eller tänker fel så ta gärna och kommentera detta. Jag är bara novis och lär mig av systemet hela tiden, ibland kan det säkert bli fel.

Similar Posts:

13 thoughts on “Elförbrukning, låna, belysning

 1. Oavsett vad batteritillverkaren säger i sin reklam så ska du undvika att djupurladda batteriet. En bra tumregel för att få batteriet att hålla länge, +5år, är att inte använda mer än 50% av kapaciteten.

  Det är väldigt svårt att veta hur mycket man har i batteriet. Man kan inte gå på spänningen om inte batteriet har vilat i minst 6 timmar. Jag kollar mina batterier på morgonen och går aldrig under 24,2 volt på mitt 24 voltsystem.

  Det skulle vara trevligt att se dig på 24volts.eu forum för alternativ energi. Vi är några off-gridare och andra intresserade som håller till där.

 2. Beundraren jag antar att det är i texten nedan jag gör en tavla. Jag ser att det du skriver är rätt men jag ser inte var jag räknar fel i exemplet nedan. Kan du hjälpa mig? Tack för att du rättar mig så jag lär mig :-)
  Det drar alltså 23 watt per timme om jag har all belysning på samtidigt, vilket jag inte har. Men om jag har allt på i 8 timmar om dagen drar det 184 w/dag det blir 5520 w/månad som är samma sak som 24 Ampere. Min batteribank är på 800 Ampere om jag inte fick dem laddade alls och skulle ta slut på dem skulle det ta ca. 33 månader dvs. 2 år och 9 månader. u kan man inte riktigt räkna att man tar ut allt ur batterierna men lite roligt är det att titta på det för att förstå vad det är och hur mycket.

 3. Felet i beräkningen är strömmen du drar ur batterierna. Plus att du behöver har med tid som begrepp i dina formler på många ställen. Effekt över tiden behöver man ha för att få en riktig bild av situationen. Om du t.ex drar 5000W (5kW) i en minut så har du bara dragit ut 5000/(12*60)=7Ah. Om du förbrukat 5520Wh under en månad så innebär det att du drar ungefär 5520/12 =460Ah ur batterierna under den tiden om banken är på nominellt 12V/800Ah. Och det är ungefär vad du “säkert” kan dra ut batterierna. Så banken räcker utan något tillskott till belysning i en månad ungefär. I nödfall så kan du ta ut ungefär lika mycket till. Nu stämmer det ju inte riktigt att spänningen är 12V eftersom spänningen är något högre än 12V så länge batteriet inte är nästintill helt urladdat. Så förbrukningne kanske blir lite lägre. Man kan också undra hur noggrannt uppmätt förbrukningen är. Små strömmar kräver bra instrument för att mäta noggrannt.

 4. Har du testat att mäta vad lamporna egentligen drar eller ens ditt 230V-system? Testa att mät från 12-230V-aggregatet för att se vad allt drar. Sedan får du lägga på ett par procent för detta aggregatet drar en del.

 5. Jag har mätt med en enkel mätare från claes ohlsson. Den mätaren har jag satt direkt efter invertern. Sedan har jag gått och slagit på en lampa i taget och på det sättet mätt vad varje lampa tar.
  Mitt 230 system har jag inte testat.

 6. Tack Daniel, nu förstår jag bättre. Som jag ser det så verkar det som att solpaneler inte klarar mer än det absolut nödvändigaste på vintern och att ett elverk kommer att vara ett måste. Ett litet vindkraftverk kanske skulle vara bra till nästa vinter om jag hamnar på ett bra ställe med huset.

 7. hej jag ska försöka vara tydlig detta är sista gången jag skriver dom du ska lyssna på är Portugal mig och han i husvagn när det håller el. Men ok dina batterier är på 800 a och på 12 v alltså 800*12=9600w och dina lampor är på ca 5000w Pär månad alltså ca ca 2 månaders på din batterier om du inte laddar dom. Hade du batterier som var på 220 eller230v så hade det billigt 220eller230*800=17600 och då hade dina ca 2 år stämt. Det Daniel skriver spelar ingen roll har du 9600w i batteriet så har du 9600w i systemet detta är din sista el lektion watt är watt det spelar ingen roll viklen roll vilken watt eller volt 10a*12v=120w

 8. sorry det blev mycket felstavning sist telefonen stavar åt mig ibland och det blir helt fel och ibland så stavar jag fel:)
  Det jag mena är att det Daniel skriver inte spelar någon roll för dig om du använder 5000w på en månad så har du använt 5000w. Och om du inte förstod förklaring tidigare. Din uträkning på elförbrukning var rätt förutom uträkningen på hur mycket du har i batterierna. Detta kan du skriva ner du har 9600w i alla dina batterier tillsammans men du bör inte använda mer än halva alltså ca4800w. Så om du använder 5500w på en månad så går det bra men du sliter lite mer på batterierna och som det år med dom flesta batterier. Desto mindre du laddar ur batterierna desto fler gånger kan du ladda dom. Bara för att batterierna är Deepsykel batteri så mår dom inte bra av att tömmas helt på ström och om dom står kalt så kan du förlorar säkert 40% av kapaciteten så kolla att dom inte står för kallt.

 9. Ja nu fattar jag. Hur vet jag när jag har tagit ur hälften ur batterierna då? Vad ska det stå på mätaren?
  Jag antar att jag ställer en massa dumma frågor men hellre det än att inte fatta, tack för hjälpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>