Dag 93-99 (15/12-21/12) hallen, äga saker

Kan ni tänka er att jag nu har bott 99 dagar i min stuga nu. Först nu har jag ett fungerande elsystem som är så uppskattat. Alla sladdar på golvet är borta. Jag har belysning som tänds och släcks med lysknapp. Man lär sig att uppskatta det där som man tar för givet när man inte har det. I dag har jag blivit inspirerad av ett enklare liv av hans inlägg om hur många saker han äger.Så när jag nu inför julen städade så gick jag igenom allt och kollade vad jag ägde. Gör en sammanfattning om detta lite längre ned. I dag har jag fått upp en hylla ovanför dörren. Detta för att jag förlorade lite utrymme när jag rev garderoben för att jag flyttade ytter dörren. Jag har en hel del kvar att göra i huset men det ser inte ut att bli något problem med utrymme, jag har som sagt inte så mycket prylar.

Först lite bilder på hall delen.

Som ni ser har jag inte fått upp lister runt dörren men ett hyllplan ovanför. Förvarar mina målar saker, el saker, vantar, mössa och termobyxor samt en liten låda till sonen att ha lite saker i.

Som ni ser så finns det hack i stöd benen till hyllan och det är så fiffigt att man kan sätta galgar där. Så jag har plats för 8 galgar. Tänker att jag kanske kan använda dem att torka kläder vid behov.

Nu till hur mycket prylar jag äger. Alla som gör dessa lister bestämmer sig för att de ska räkna vissa saker och vissa saker räknas i grupp osv. Jag tänkte att jag gör en detaljerad lista och sedan är det upp till betraktaren att anse hur de anser att det ska räknas. Jag har valt dessa grupper:

Personliga ägodelar dvs allt som jag äger som är bara mitt, jag har uteslutit böcker även om de är mina. Jag anser att det är personliga men vill separera dem för att visa vad jag har utan den posten.

Böcker och tidskrifter älskar mina böcker och tycker alla är viktiga. Har bara böcker om husbyggande, självhushållning, personlig utveckling, livsåskådning och 2 dagböcker från barndomen.

Köks saker här räknas allt som har med köket att göra. Jag har valt att ha saker som ska räcka till ca 2-3 dagars matlagning. Vill inte ha mer för då blir det för stor disk. Jag blir helt enkelt tvingad att diska med jämna mellanrum om jag ska kunna laga mat.

Affärer/projekt under denna  rubrik döljer sig sådant som har med mina paracord armband att göra. Lager av paracord, armband, saxar, tändare mm. Här finns även alla verktyg, reglar, el saker mm som har med Hjulias bygge att göra.

Mattias min sons saker han är ingen minimalist men vinner med hästlängder över mig och de flesta.

Möbler inte mycket möbler i ett sådant litet hem, klart de minsa prylarna i denna kattegori.

Gemensamma saker sådant som delas av flera medlemmar, alltså inte personliga saker

ALLT JAG ÄGER

Resultatet av räkningen

Personliga ägodelar 112 (20 saker av dessa är hygien artiklar, hårschampo mm.)

Böcker och tidskrifter 94

En del anser att man ska räkna ihop dessa två kategorier som sina personliga ägodelar och i så fall har jag 206 st.

Köks saker 101

Affärer/projekt 15

Mattias min sons saker 26 (snacka om en sann minimalist)

Möbler 18

Gemensamma saker 57

Summan beror på hur ni räknar men allt i hela huset inklusive min sons saker adderas upp till 423 saker

Nu en närmare uppräkning av de olika kategorierna. Detta gör jag för att visa mig själv och för att kunna gå in och ändra, stryka och lägga till varefter jag köper eller gör mig av med prylar. Så jag gör det för min skull och för er som ska göra något liknande som jag kan få ett hum om vad man behöver.

Personliga ägodelar (första 20 punkterna är hygien artiklar)

 1. necessär
 2. mascara
 3. rollon
 4. rak hyvel
 5. snoddar
 6. platt tång
 7. hårborste
 8. hårborste
 9. nagelsax
 10. salva
 11. topps
 12. tvål
 13. schampo
 14. balsam
 15. hår spray
 16. hårborttagnings kräm
 17. hårblås
 18. tandborste
 19. tandkräm
 20. mens kopp
 21. morgon rock
 22. ängel ljusstake (affektionsvärde)
 23. En låda med bank saker, räkningar mm
 24. mobil
 25. mobilladdare
 26. bärbar data
 27. data laddnings kabel
 28. mobilt bredband
 29. extern hårddisk
 30. extern hårddisk
 31. glasögon
 32. BH
 33. BH
 34. trosor
 35. trosor
 36. trosor
 37. trosor
 38. trosor
 39. trosor
 40. trosor
 41. strumpor
 42. strumpor
 43. strumpor
 44. strumpor
 45. strumpor
 46. strumpor
 47. långärmad tröja, randig gul/svart
 48. Långärmad tröja randig svart/vit
 49. tights
 50. tights
 51. tights
 52. tights
 53. mysbyxor svart
 54. mysbyxor grå
 55. Arbetsbyxor hemmavid
 56. svart sov tröja
 57. jeans svart/grå
 58. batik tröja blå och svart
 59. svart t-shirt, band på axlar
 60. röd arbets tröja
 61. t-shirt grå blommig
 62. t-shirt svart blommig
 63. svarta byxor
 64. tröja, uggla
 65. grå kofta, tunn
 66. grå kofta tjockare
 67. svart tunn kofta
 68. ryggsäck för datorn och till jobbet
 69. hemma nycklar
 70. jobb nycklar
 71. stickad kofta
 72. blå fleece tröja
 73. svart huvtröja/jacka
 74. svart tröja med dragkedja
 75. vinter jacka
 76. väst
 77. poncho röd
 78. penslar (räknar alla penslar som en sak)
 79. färg (räknar alla färger som en sak)
 80. pannåer (räknar dem som en sak)
 81. data mus
 82. kamera
 83. sladd kamera
 84. hörlurar till datorn
 85. röst recorder
 86. vantar
 87. vantar
 88. vantar
 89. halsduk grå
 90. halsduk svar/grå
 91. handväska
 92. termobyxor
 93. cykelsadel
 94. hårbotten kliare
 95. yoga figur
 96. tarot bok + kort
 97. Buddha figur
 98. shorts
 99. shorts
 100. shorts
 101. kjol
 102. hemligt
 103. hemligt
 104. hemligt
 105. yoga sitt kudde
 106. linne
 107. halv långa byxor
 108. svart tröja
 109. vita shorts
 110. vita shorts
 111. svarta halv långa tights
 112. spikmatta

Böcker och tidskrifter

70 är böcker

17 st är tidningen Åter, rekommenderas

2 st är gamla dagböcker från när jag var liten

summa 94 st

Köks saker

 1. plast visp
 2. metall visp
 3. spagetti slev
 4. slev
 5. stekspade
 6. stekspade
 7. osthyvel
 8. vitlöks press
 9. konserv öppnare
 10. grilltång
 11. is hållare
 12. diskborste
 13. vass kniv
 14. disktrasa
 15. tidtagar ur
 16. diskmedel
 17. en liters mått
 18. skärbräda plast
 19. dl mått
 20. fin glas
 21. fin glas
 22. fin glas
 23. kaffe kokare
 24. disk balja
 25. plattallrik
 26. plattalrik
 27. plattalrik
 28. plattalrik
 29. plattallrik
 30. plattalrik
 31. plattalrik
 32. plattalrik
 33. plattalrik
 34. slev till blojta/palt
 35. kaffe kopp
 36. kaffe kopp
 37. matlåda
 38. matlåda
 39. matlåda
 40. matlåda
 41. matlåda
 42. matlåda
 43. matlåda
 44. matlåda
 45. matkniv
 46. matkniv
 47. matkniv
 48. matkniv
 49. matkniv
 50. matkniv
 51. matkniv
 52. smörkniv
 53. smörkniv
 54. kastrull
 55. kastrull
 56. kastrull
 57. kastrull
 58. kastrull
 59. kastrull
 60. underlägg
 61. underlägg
 62. gaffel
 63. gaffel
 64. gaffel
 65. gaffel
 66. gaffel
 67. gaffel
 68. sax
 69. sax
 70. potatisskalare
 71. sked
 72. sked
 73. sked
 74. sked
 75. sked
 76. sked
 77. sked
 78. vattenkokare
 79. djuptallrik
 80. djuptallrik
 81. djuptallrik
 82. djuptallrik
 83. djuptallrik
 84. djuptallrik
 85. öl glas
 86. öl glas
 87. öl glas
 88. plast glas
 89. plast glas
 90. brödrost
 91. våg
 92. micro
 93. socker skål
 94. plast bunke
 95. plast bunke
 96. plast bunke
 97. smörgås grill
 98. köks handduk
 99. köks handduk
 100. stekpanna
 101. durkslag

Affärer/projekt 

1 st. gas påfyllare till tändare

8 st tändare

3 st lådor med paracord lina/paracord armband och kuvär mm.

2 st saxar

1 låda med all planering runt “Hjulia”

Endel virke, verktyg, el saker mm. från Hjulia bygget

15 saker, vilket inte helt stämmer eftersom jag klumpar ihop det men och andra sidan kanske inte dessa saker ska räknas alls eftersom det har med mitt projekt och extra arbeta att göra. Men jag vill påvisa att det finns saker.

Mattias min sons saker

Räknar inte upp hans 26 saker men det är data och data prylar och kläder och tandborste

Möbler

 1. hopfällbar stol
 2. hopfällbar stol
 3. hopfällbar stol
 4. hopfällbar stol
 5. hopfällbar stol
 6. stols dyna
 7. stols dyna
 8. bar stol
 9. bar stol
 10. spegel
 11. fotölj
 12. fotölj
 13. stege
 14. liten fläkt
 15. bok förvarings låda
 16. bok förvarings låda
 17. madrass
 18. madrass

Gemensamma saker

 1. tvättmedle
 2. handduk
 3. handduk
 4. handduk
 5. handduk
 6. rack att hänga kläder på
 7. vevbar tvättmaskin
 8. gäst tofflor
 9. gäst tofflor
 10. gäst tofflor
 11. gäst tofflor
 12. uppfällbar knäbord
 13. toapapper
 14. sopskyffel
 15. mun termometer
 16. vägg almanacka
 17. ljushållare
 18. ljushållare
 19. ljushållare
 20. ljushållare
 21. ljushållare
 22. ljushållare
 23. ljushållare
 24. ljushållare
 25. ljushållare
 26. inne och ute termometer
 27. julstjärna
 28. liten sopskyffel
 29. liten sopskyffel tillbehör
 30. dator inverter sak
 31. regn ponch
 32. regn ponch
 33. medicin låda
 34. lakan
 35. lakan
 36. lakan
 37. lakan
 38. lakan
 39. lakan
 40. lakan
 41. påslakan
 42. påslakan
 43. påslakan
 44. påslakan
 45. påslakan
 46. påslakan
 47. påslakan
 48. påslakan
 49. täcke
 50. täcke
 51. täcke
 52. täcke
 53. täcke
 54. ficklampa
 55. kudde
 56. kudde
 57. kudde

Ja det är allt jag äger. Men jag har några kartonger hos en vän med fotografier och barnleksaker som mina barnbarn ska få när de föds :-)

Ja det är inget barnbarn på väg men med tiden hoppas jag på det.

Similar Posts:

6 thoughts on “Dag 93-99 (15/12-21/12) hallen, äga saker

 1. Helena, jag har inte räknat mina hygiensaker separat, utan tar det som en grupp (som köket och möbler och böcker/filmer) men det är väldigt få saker – och allt får plats i en liten plastlåda från Clas Ohlson.

  Smart hallförvaring med plats för galgar, en idé jag knycker från dig :)

  När jag har gått igenom mina saker så har jag insett hur mycket udda onödiga saker jag har samlat på mig – det är för tillfället 10 stycken banankartonger med utrensade saker som jag ska skänka bort.

  De saker jag sparar på som har ett affektionsvärde får plats i två stycken flyttkartonger, mer har jag inte.

  I köket ska jag försöka klara mig på porslin för 3 personer. Erfarenheten säger att jag väldigt sällan har fler än två på besök samtidigt och då borde jag klara mig med tre tallrikar, glas och bestick. Två kastruller, en stekpanna räcker för mig.

  Det svåraste att gå igenom och utvärdera om jag skulle spara var filmsamlingen. Förutom DVD filmer så har jag samlat på posters, action figurer, leksaker, LP skivor, böcker och en del kläder med filmmotiv. Av dessa saker så har jag sorterat ut först det som har tagit mest plats (eller snarare det som jag kommer ha svårt att få plats med i min framtida husvagn) och det är posters och action figurerna och leksakerna! Jag har haft 33 st action figurer och bara sparat på 5 st. Alla posters utom 1 (och det är en liten en som inte tar stor plats) skänker jag bort. Jag har även sorterat ut över 500 filmer och tv serier som jag inte kände att jag behövde spara på! Min dotter fick det mesta av det och resten ca 130 filmer har jag sålt. Men att sortera ut från filmsamlingen var svårt, så svårt. Men nu när det är gjort så känner jag mig nöjd och faktiskt inte alls ledsen eller besviken eller känner saknad – jag har gjort ett val och det känns så bra :)

  Jag har även, kraftigt, sorterat ut bland mina kläder och skor. Jag har verkligen gått lös i garderoben! Innan hade jag 4 fullproppade lådor och en stång med ca 10 galgar med kostym, skjortor, slipsar och byxor. Nu har jag bara en halvfull låda och bara en galge med kostym/skjorta och slips! Jag har använt kostym exakt 1 gång om året de sista 10 åren, så varför ska jag ha fler än en uppsättning!

  Jag har även en turpackning. Ryggsäck, liggunderlag, tält osv. Men jag hade även sparat det mesta av gamla saker (kan vara bra att ha) men insåg ju att jag inte hade rört de sakerna på ett par år minst, så det var lätt att sortera ut allt det. Det blev två hela banankartonger med turprylar som ska skänka bort :)

  Som kineserna säger:

  Äger man fler än sju saker så äger sakerna en!

  /Andreas

 2. Ja galgarna var ju jätte bra, särskilt om man ska ha fler hyllplan för tex. böcker då kan man få många galgar. Jag tänker tex. vid tvätt. Ser ju inte snyggt ut men tvättar man på eftermiddagen så kan man plocka ihop det dagen efter.

  Vet du jag har rensat i flera år och det finns alltid kvar saker att rensa, jag vet inte hur det kommer sig :-o

  Ja det är lustigt det där att när man väl har rensat bort prylar så saknar man dem inte ens. Hittils är det så iallafall och suget att bli av med mer finns hela tiden. Men rensar jag mer så kommer jag inte ha behov av mina hyllplan, men det gillar jag.

  Oj! 7 saker, ja dit kommer jag aldrig.

 3. Efter ett halvårs sjukskrivning (som följde på nästan ett års trötthet – då jag inte orkade mer än bara jobba, hushållet fick “stå över”) började jag för en månad sen ta itu med den röra som byggts upp under denna tid. Har till min stora fasa insett hur groteskt mycket onödiga saker och kläder jag äger, vågar inte ens tänka på att räkna allting – det känns som inemot en miljon prylar om man faktiskt räknar varje kaffekopp/strumpa etc separat…! Bor på en avstyckad bondgård med flertalet uthus osv, under de femton år vi har bott här har det alltid funnits plats att ställa undan sånt som annars skulle ha gått på returen eller skänkts bort. Tror att det är känslomässigt – växte upp i en ganska “fattig” familj och har säkert kompenserat för det sen dess. Men nu får det räcka! Dags att skära ner. Till min besvikelse är det svårt att sälja saker som ändå är värdefulla, så det mesta får skänkas bort. Orkar inte lägga möda på att försöka hitta någon som vill ha grejerna – det blir nog det lokala Röda Korset (m.fl.) som får resten.

 4. Håller med dig att det är ganska stort jobb med att sälja även bra saker. I slutändan gjorde jag mig av med bra saker utan att få betalt för dem.
  Ett över belamrat hem tar så mycket energi, vad bra att du tar tag i det. I början så satte jag upp ett mål att hitta 10 saker per dag som jag skulle göra mig av med. Kunde vara 10 pennor eller liknande. Efter en tid så började det märkas och bli svårare att hitta de där onödiga sakerna. Detta sätt gör det roligare och inte så jobbigt.

  Jag har faktiskt ännu inte saknat något av de saker som jag gjort mig av med även om det har känts svårt då jag gjorde mig av med det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>