Dag 87-92 (9/12-14/12) Elektriker

Underbar plats att stå på med huset. Men måste hitta en annan plats innan 1 maj. Men jag njuter undertiden.

Här står jag och njuter av utsikten samtidigt som jag gör lite lunch, pannkaka. Det som tidigare var en hage för tjurar är nu fylld med vatten och jag har fått en strandtomt även om det skiftar från dag till dag. Kanske blir en bra skridskobana där.

Hyllplan av alla de material jag hade till hands. Den ovan för väskan kommer från tippen, det mellersta planer från sonens skrivbord som förövrigt blivit flera hyllplan och det översta är som ni ser spill bitar från väggpanelen. Så här i slutskedet av husbygget försöker jag använda upp allt som jag har i lager och det är faktiskt inte så mycket kvar.

Elektrikern från Elajo var här i dag och han var absolut inte nöjd med eldragningen. Så med facit i hand så är det bättre att betala en riktigt elektriker att göra jobbet. Han sa det att om han hade gjort allt el jobb dvs. allt från att satt upp rör mm. så hade det kostat max 15 000 kronor. Det var verkligen inte mycket för jag har garanterat köpt material för 7 000. Nu får jag betala elektrikerns tim tid i allafall. Mitt råd är att köpa denna tjänst. Det tar då två dagar, du vet att allt är okej. Ja en del kunskap är dyrköpt!

Men det känns bra att veta att allt kommer fungera nu. Han kommer och gör det sista på måndag.

Han tyckte verkligen inte att jag skulle ha en 8000 w inverter för att den drar så mycket el. Den drar 4 amper i timmen det betyder att det räcker 200 timmar på min batteri kapacitet som är på 800A om de inte laddas under tiden. Vi tittade på en 3000 w inverter och den drar 2.5 A i timmen och det är ju nästan hälften av vad min drar. Jag funderar starkt på att köpa en 3000 w inverter och sälja den här. Kabeln från elskåpet till invertern drog vi om till en kraftigare kabel som var godkänd för detta.

 

Nedan har du omväxlaren som växlar från att jag tar ström från batterierna och från extern elkälla tex. om man står på en camping eller liknande. Ett uttag har monterats på utsidan men den glömde jag naturligtvis att fotta, kommer kanske i ett annat inlägg.

Här är omställaren som växlar från soldrift till el från extern källa.

Upp till höger ser ni min solregulator som visar på fulla batterier, kan kanske bero på att jag aldrig tagit ut ström. Men på måndag hoppas jag på gratis el in i huset.

 

Det har varit en del kraftiga vindar den senaste tiden och ett minus som jag har upptäckt är att det skjuter in luft kraftigt i luftspalten och det blir drag in i stugan. Tätningen var uppenbarligen inte tillräcklig. Kanske skulle jag använt plast i taket. Inte vet jag?! Men om nu någon tänker bygga något liknande så ta en funderare på hur ni ska göra. När det blåser tycker jag att det är obehagligt. Först var jag rädd för att huset skulle välta, ja helt orimligt då det bara rister och viner runt knuten och det är inte kraftigt. Sedan har jag varit rädd för att solpanelerna ska blåsa av men jag ser att  de bara rör sig mycket litet. Så den verkar vara storm säker men jag har inte lärt mig själv att lite på det. Jag antar att jag är så rädd om huset.

Arbetet med att slänga prylar och onödiga saker pågår hela tiden. Några frys lådor har åkt iväg emedan två skedar är inköpta. Jag har ju som mål att allt räcka i ca 3 dygn sedan måste det diskas. Jag har slängt lite kläder och påslakan. Hoppas på att få ett durkslag i julklapp som är av mjukare plast, den fälls ihop och blir platt.

Skriver på min off-grid bok. Håller nu på att samla rubriker dvs. det som jag vill prata om för att senare starta skrivandet. Så här ser det ut nu, dvs. innehålls förteckningen. Inget i sin rätta ordning och inget bestämt om vad som blir kvar eller vad som ska läggas till. Kommentera gärna om det som ni vill se i boken.

Innehåll

Inledning. 2

Livskartan. 9

Andlighet/livssyn. 9

Familjen. 9

Försörjning. 9

Effektivt leverne. 9

Yrke/sysselsättning. 9

Aktivist. 9

Mentalt. 9

Sociala. 9

Medmänsklighet. 9

Sociala. 9

Minimalism.. 9

Off-grid. 10

Vad betyder off-grid. 10

Hus på hjul ”hjulia”. 11

Eartship, självförsörjande celler. 11

Hur man bygger ett hus på hjul 11

Ekorrhjulet. 11

Definition. 11

Lån. 11

Survivalist. 12

Enkelhet. 12

Konsumtion. 13

Tid kontra konsumtion. 13

Livsval 15

 

Similar Posts:

12 thoughts on “Dag 87-92 (9/12-14/12) Elektriker

 1. Vår inverter är på 1.200 watt. Först var jag besviken att den på 1.600 watt som vi beställt inte fanns tillgänglig men i backspegeln var det bra. Visst är det bra med möjlighet med att kunna ta en stor pik men du kan ändå aldrig ta ut så många wh att du behöver en stor inverter. Jag tycker absolut du ska ta en mindre. Kanske t.o.m mindre än 3.000 watt.

  OBS! Vi kan INTE värma vatten till tvättmaskinen med 1.200 watt inverten. Den tar inte piken.

  Lycka till
  /Anna

 2. hej igen jag tycker att du inte skall ha en som är på mer än 2000w för dm har pik på ca 4000w och med en sådan kan du köra mikro eller en liten vattenkokare son klarar 1 liter dom brukar dra ca 1000w du kan lätt köra ett kylskå jag kör ett 150cm högt kylskåp på en 600w inverter. tänk på att det är inte bra för batterierna att du tar ut för mycket amp på för kort tid. så det är bra om du fundera vad du ska ha den till som t.e.x kikro 1200w kulskåp 150w vattenkokare 1000w lysen/dator ca120w och sedan är det bara att inte ha mikro och vattenkokare på samtidigt.

 3. Jag håller med övriga här, ha inte större inverter än du verkligen behöver, då invertern i regel drar mer tomgångsström / egenström ju större den är (=slöseri).
  Rekommenderar även att du gör så att du större delen av tiden klarar dig direkt på 12V, så du kan ha inverten avstängd stor del av tiden (=sparar ström). Om du nu inte tänkt köra 230V kylskåp, men då måste det räknas på inverterns egenförbrukning ihop med kylskåpets och eventuell övrig 230V utrustnings förbrukning.
  Finns massor av 12V strömsnål LED-belysning m.m. till husvagnar och båtar.

  När det gäller din off-grid bok så är det några områden som jag är extra nyfiken på, som jag funderat en del på:

  1. Hur ordnar man bra färskvattenförsörjning samt godkänt avlopp till sitt mobila off-grid hem?
  Har tittat på vad som gäller vid köp av litet omodern timmerhus och ordna dricksvatten kostar runt 80.000 – 100.000kr och att ordna ett godkänt avloppssystem kostar också runt 80.000 – 100.000kr – hur fixar man detta för ett mobilt hem?
  2. Hur ordnar man godkänd kompostering av toa-avfallet?
  3. Hur ordnar man med post samt hämtning av hushållssopor?
  4. Uppvärmningen under vinterhalvåret. Hur ordnar man en rimligt bekväm samt säker uppvärmning? Helst så miljövänligt som möjligt och med vettig driftskostnad.
  5. Hur ordnar man uppvärmningssäkerheten under vintern dvs ordnar så att man garanterat håller plusgrader i sitt off-grid hem även när man är borta på jobb eller någon liten resa, så att vattensystem inte riskerar att frysa sönder? Ett litet mobilt hem tappar snabbt sin värme om värmetillförsen stoppar. I en husvagn går det t.ex. väldigt snabbt att den blir kall.
  6. Om man inte vill bo på en campingplats – hur kan man då i Sverige ordna någon stans att bo med sitt mobila off-grid hem?
  7.Jag har själv erfarenhet från husvagn med all ström från solpanel, men blir lite annorlunda när man bor permanent året om. (Själv tror jag det går bra, bara solpanelerna inte skuggas, utan har fri tillgång till solen – speciellt vintertid med lågt stående sol.)

  Är intressant och spännande att följa ditt äventyr och dina erfarenheter inom off-grid boende så här.

 4. Jag åker till stockholm i morgon och inhandlar en ny inverter, 3000 W
  LED belysning blir det överallt
  Jag kommer att i princip bara köra 230 så det blir förluster. Vi får se hur det går med det dvs hur långt det går på vintern. På måndag säger elektrikern att han är klar.

  Jag lägger in dessa punkter i boken och ser till att de besvaras :-)

 5. hej jag skulle bara vilja ge lite råd.
  när du har en inverter med modifierad sinus så är det bättre och mycket billigare att använda lågenergi lampor, om du använder led så kan det bli ett ganska iriterande blinkande. ett litet råd är att köpa en 150w inverter ca400kr och koppla in för att prova till dator och lyse då får du bilig lärdom om hur inverter fungerar med lysen innan du köper på dig dyr led belysning som du kanske inte kan använda.
  tex modifierad sinus ger ett mycket iriterande ljud om man kör en vanlig fläkt på sommaren, lite fakta led belysning har en verkningsgrad på mellan 60-80% och lågenergilampor på 75-80%

 6. hej jag har räknat lite och om du har 800a batteri så skall du kunna ha ditt kylskåp på i älva dygn utan någon sol och då har du bara använt hälften av dina batterier. om solen lyser så räcker en timme sol till en hel dygn kylskåp ditt kylskåp drar ca 400wh på ett dygn och med lite förluster så kan man räkna med max 2h laddning för ett dygn jag har bara räknat på kylsåpet inget annat

 7. hej jag har gjort en ny beräkning med din nya inverterad som drar ca 50w i Ekenstam om det står att den drar 2.5amp. Det blir då bara 4 dygn med kylskåpet på utan sol om du tar ut halva batteriet.uträkning inverkan drar 47w och kylskåpet 17w Pär time lite avrundar blir det 1200w Pär dygn. Så med full sol så ska det gå bra med under 4tim sol Pär dag.

 8. Det fungerar bra med led belysningen på 230 men jag har kopplat 12v in i huset så jag kommer koppla belysning till 12 v så småningom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>