Dag 26-36 (16/10-26/10)

NEJ TACK VATTENFALL

Jag har nu betalat min sista räkning till Vattenfall för resten av mitt liv hoppas jag. Vill inte bli beroende av deras smuts el igen.

Tyvärr är jag ännu inte helt i land eftersom jag tar el från campingen. Hoppas verkligen att min inverter kommer snart.

Men det kändes fint att se att det var en avsluts räkning.

Från vattenkraft till kolkraft (Källa)

Från att ha ägt främst vattenkraft började svenska staten för drygt tio år sedan investera stort i det klimatfarligaste energislag som finns – kolkraft. Därför har Vattenfalls utsläpp gått från nära noll till 90 miljoner ton koldioxid per år. Detta gör svenska Vattenfall till en av Europas värsta klimatbovar.

Just nu bygger vårt statliga energibolag två helt nya kolkraftverk i Tyskland. Vattenfall bryter dessutom ny kol i enorma, miljöförstörande dagbrott som ödelägger viktiga naturområden och jämnar tyska och polska byar till marken.

Ursäkten för att kunna göra detta är den så kallade CCS-tekniken (Carbon Capture and Storage). Vattenfall hoppas att de ska lyckas ta fram en metod för att i framtiden kunna avskilja koldioxid från kolkraftverk och lagra utsläppen under jorden. Men tekniken är inte i närheten av att vara färdigutvecklad. Den är dessutom otroligt dyr och det är osäkert om den överhuvud taget kommer att kunna användas för Vattenfalls kolkraftverk.

 

Gillar denna bild, säger en hel del.

Skrev senast på dag 26 i mitt hus på hjul och i dag är jag inne på dag 36. Ja vad kan jag säga, varit sjuk i omgångar. Inte haft råd att fixa på huset eller ork. Tillåter mig att ta det lite lugnt. Har iallafall fått upp min brevlåda med den nya adressen. Första posten ska komma på fredag. Något som är överhängande nu är att installera kaminen, det börjar bli kyligt. Pellet/sågspåns toan fungerar utmärkt. Laga mat i stugan fungerar bra och förvaring och planering är mycket bra. Sonen klagar på för lite bestick men det finns en mening med det och det är att diskningen inte ska kunna skjutas upp mer än 3 dagar. Den metoden är jätte bra, kanske skulle minska besticken till 2 dagar, vi får se. Har varit ute på långa promenader och letat plats till min stuga till våren.

Programmet med mig och survivalister går på kanal 5, 20.00 den 1 novembet, dvs. nu på tisdag. Kom i håg när ni tittar att de kommer troligtvis vinkla det åt att jag är mer survivalist än off-gridder. Men det är priset jag får ta för att få chansen att visa en annan livsstil. Jag gillar survivalisters tänk men är mer off-gridder och minimalist.

Similar Posts:

2 thoughts on “Dag 26-36 (16/10-26/10)

 1. Skoj att få följa ditt första års boende i ditt Off-Grid-hus här!
  Är ju helt ok att du skriver en sammanfattning så här 1ggr/vecka till 1ggr/14dagar…
  (Nästan bättre o mer överskådligt än varje dag.)

  Ska bli spännande att se hur det blir med din vedkamin. Skulle velat ha en liten sådan i min lilla husvagn, men finns inte plats där.
  I min lilla husvagn har jag bestick o tallrikar för max två dygn, så jag tvingas diska minst vart annat dygn när jag är ute på tur i den!
  Ska se på Outsider på tisdag :)
  Jag gillar Off-Grid tänket, men skulle velat haft det i en liten timmerstuga i en skogsglänta…
  Kör nu hyreslägenhet med certifierad miljöel värmd av fjärrvärme med 95% bioenergi samt liten husvagn med solpaneler för halvt off-grid liv i skogen ibland.

 2. Ja i dag har jag varit runt till husbilsfirma, båtfirma och kamin firmor, allt för att undersöka hur jag ska göra. Ringa lite samtal i morgon, vill komma igång med kaminen i veckan som kommer om jag inte får fullt upp med att jag varit i tv då…kanske måste gå off-grid då ;)
  Timmerstuga är jätte mysigt, skulle vilja lära mig den tekniken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>