El ska dras in i huset

I dag har jag haft besök av Adrian som ska hjälpa mig med eldragningen i huset, så vi har gått igenom vad jag behöver. Jag har i dag varit och inhandlat en del av det jag behöver. Det ser inte mycket ut och inte har jag fått med allt. Ska inhandla lite mer innan tisdag då de (Adrian och hans kompis) kommer och drar elen. Det saknas bland annat ett propp skåp. Sedan behöver jag mer uttag men de behöver jag inte ha just nu. När de dragit det här kan jag ju göra lika dant själv på resterande uttag.

el grejjor

Så vad går notan på för ovanstående produkter tror ni!!

notan2548 kronor minus en energilampa som jag behövde i mitt nuvarande hem.

Det är rena rama julafton för mig. Jag är jätte glad och förväntansfull över eldragning. När eldragningen är gjord kan jag ju börja med väggar och tak och då ser det snart ut som ett hem. Jag började med bygget runt den 20:e juni 2010 och det innebär att det nu gått  ca 9 månader sedan starten. Jag har dock inte arbetat något under vintern.

Just nu tittar jag på regulatorer och växelriktare, skulle vilja inhandla det nu men jag tror att jag behöver vänta på nästa löning. Solpaneler och djupladdnings batterier får vänta till längre fram för det blir en stor utgift.

Nu när jag kommit så här långt har jag förhoppningen om att bli klar med huset och kanske flytta in i det redan tidig höst, hoppas!

Similar Posts:

11 thoughts on “El ska dras in i huset

 1. Hej!
  Det ser ju ut som vanligt elmaterial, skall du inte vara off-grid med ett likströmssystem?

 2. 230V-system?

  Det ser ut som om sakerna är köpta på Clas Ohlson eller liknande. Det är ofta rytare och utag av sämre kvalitet. Satsa på Eljo eller Elko. Elmaterial är ofta dyrare hos exempel Clas Ohlson än riktiga elgrosister. Igen, varför inte satsa på rent 12 eller 24V-system? Varför köpa färdiga böjar då du har en böjfjäder? Basen kan vara 12/24V med en omvandlare till 230V för några få uttag, exempel för köksmaskin.

  Det finns mer husprylar til 12V med det är större problem med effektförlust för den låga spänningen samt höga strömmar (ampere). En laptop på 60W 12V är 5Ampere.

  Fråga mer på exempel http://www.24volt.eu

 3. Tänk noga innan du köper el saker det skulle bra kul om du skrev lite om vad du tänkt ha för el saker ska det va 12v eller 230v eller lite av varje.

 4. Kul det fungera att skriva från telefonen men den byter ord ibland så jag ber om ursäkt för det.men nu till saken. Din hårfön är en 12volts fön eller. för annars brukar dom dra minst 1200w. Nu till saken. Lämna tillbaks alla elprylar och köp en bra 230v omvandlare och några skarvsladdar det är enkelt lagligt och säkert. Gköm induktionshäll det blir lika varmt med gas som med häll och gas är enklare.fins en billig och bra på biltema med en eller två lågor och små enkla gasbehållare. Jag har en skälv den använder jag ofta hemma trots att jag har en bra spis. Har du redan kylskåpet annars tycker jag du ska glömma det. För dom är dyra och inefektiva och ska du köra på gasol blir det svindyrt.nu till några förslag. Köp en inverter med ren sinuskurva på ca 1000w-2000w 4000å uppåt sen en vanligt litet kylskåp med en liten frus upptill ca3500kr Ett enkelt gasolkök på biltema 2-300kr micro har du redan. Batterier ca 4000w,väger ca 120 kg och kostar från 4000kr beroende på typ och kvallitet.sedan lite skarvdoser.dra kablarna längs väggen så har du full koll på dom.sen solceller efter plånbok och en liten bensingenerator och en batteriladdare.det blir långt detta jag får göra en youtub klipp så du får se vad jag men.jag kan inte säga vad du ska jöra men jag har egna erfarenheter av mina saker.tänk på att alt är dyrare till 12 volt till 230v är det mycket mer att välja på.jag kommer med en uträkning på elförbrukning snart.ha en bra dag

 5. Hej, jätte tack för förklaringen. Som du förklarar blir allt mycket lättare. Skulle gå och göra allt själv utan att det skulle vara svårt. Men det verkar som att många anser att man ska ha 12v när man är off-grid. Men som jag ser det verkar det inte vara nödvändigt. Har någon mot tankar så tala gärna om det. Frågan är ju bara hur många watt solpanelerna måste ligga på för att jag ska klara av att ha ett vanligt kylskåp. Håller helt med om att 12v och gaskylskåpen är svindyra, inte värt sitt pris. Men då får jag lägga lite extra pengar på en bra inverter som klarar den högre piken som kylskåp har men en bra inverter är en bra investering. Nej jag har inte köpt kylskåp och allt jag har köpt de senaste dagarna har jag 30 dagars retur rätt på. Men när det gäller det jag har köpt så tänker jag att det blir snyggare med uttag än sladdar och nu har jag fått gratis hjälp så den kommer jag att ta men hade du sagt det här för 2 veckor sedan så hade jag ingen elektriker då hade jag helt klart gjort som du sa. Men jag tolkar det du säger att jag gör rätt som väljer 230 system. Men så jag har tänkt är inte fel ändå med kablarna, bara dyrare??

  Vad menar du när du skriver att batteriet ska vara på 4000 W, jag var inne på batteriexperten och tittade på Deep-cycle batteri 12V men det står inget om watt?

  Tack så jätte mycket för hjälpen, värt massor, känner mig osäker på det här området men nu blev det så mycket klarare, tror jag :D

 6. Ja du uppfatta helt rätt. Det du gör med kablarna i väggen är inte fel utan det blir bara dyrare men snyggare ;) jo jag ber om ursäkt man räknar 12volt gånger amp = watt så 4st 100 amp batteri =4000watt.nu blev det krångligt.för det blir 4800w men det är altid lite förluster.ett stort kyllskåp med frys 1.7 meter drar ca 1000w på ett dygn men ett litet drar ca 500w så för att driva det krävs bara en solpanel på 120w om solen lyser i 5timar var dag eller om solen bara lyser 1.5h var dag behöver du en 500w panel.och när man tar reda på mängden batteri så får man giss lite hur länge som man kommer vara utan sol. Det fins formler och tabbeller för sådant men. Om man tar 600w i en timme från batterierna så måste man ladda ca800w i en timme.och man bör inte ladda ur batterierna helt så köper man batterier på 4000w så har man bara 2-3000w. Jo ska du bara h en inverter som klarar ett kylskåp så blir det inte dyrt ca 300kr den behöver bara klara 150-200watt.

 7. 120 watts panel är inte mcket tycker jag. Vinterhalvåret ska jag ha skafferiet som kylskåp så då är jag inte lika beroende av solen för just kylskåpet. På sommaren lyser det ju så då går det bra. Jag behöver bara ha ett litet kylskåp. Då förstår jag hur du menade med batterierna. Vad jag har förstått så ska alla batterier vara ny från start så det är bättre att ha fler än man behöver än tvärt om. Men en inverter som ska kunna klara kylskåps peaken måste vara lite över 1000 watt har jag förstått det som. Mitt stora kylskp har en pik på 1050 w. Men jag ska en inverter för alla produkter. Jag får nog ta en på 2000w tror jag.

 8. hej det med solsellen är bara i teorin.
  jag ska bara förklara om kylskåpet.
  ett stort kylskåp med frys nertill drar 150w mär det låter och drar 0w när det är tyst.
  pik betyder att när kulskåpet startar så drar det under ca 2sekunder det dubla alså ca300w
  men om en inverter står att den är på 200w så klarar den snudd på alltid en pik på 400w så pik är imgen ting du behöver vara orolig för.
  och att ditt kulskåp har en pik på 1050w är helt fel.
  det är såhär ditt kylskåp drar ca 150w pär timme när den låter. men ett modernt kylskåp låter bara 10 timmar pär dag alltså 10x150w1500w.du behöver alltså en solcell som kam je 1500w på en hel dag och ett batteri som har en laddning på 1500w om inte solen år framme.men så stort kylskåp får du inte in så det du skulle ha är minder.

 9. hej jag ska bara komma med lite förslag.
  1 när det gäller ljus så bör du använda 12volt
  använd halogen eller gör dina egna led belysning både kul och lätt.
  2 jag tror att det kommer bli viktigt med kyl med liten frys och det är inga större problem ett nytt kylskäp med liten frys kostar 3500kr ock en inverter på 200w kostar sa500kr.
  3 det är inger fel med mikro men då behöver du en inverter på ca2000w som kostsr från 2000kr och upp.
  sedan bör du ha minst 6000w batterier dvs 6st 100amp batterier 12volt.och ska du vara helt offgrid så motse du ha en bensingenerator för att kunna ladda batterierna om set blir solbrist.
  mer kommer

 10. Okej, jo men då blir det som i alternativ 3 och 2
  Förklara gärna 12 volts system…vet inte hur det fungerar och vad man använder….vill ha LED

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>