Värmakällor i huset

Jag fick en fråga om vad jag ska värma mitt hus med, var övertygad om att jag skrivit om det tidigare men inte ens jag kan hitta det så då blir det ett inlägg om detta.

Den huvudsakliga uppvärmningen sker med en vedkamin som stöd vid soligt väder ska luftsolfångaren ge mig värme. Som en extra skyddsåtgärd om jag inte kommer att befinna mig i stugan en längre tid så att det finns risk för att saker fryser ska jag ha en fotogenkamin finnas att ta till.

Huvud värmekälla en vedkamin (länk till deras sida)

Kamin ÖRINGEN Helt i gjutjärn. Längd: 40 cm. Höjd 41 cm, varav benen 20 cm. Bredd: 31 cm. Vikt: ca 23 kg. Värmeyta: ca 0,5 m2

Kamin ÖRINGEN Helt i gjutjärn. Längd: 40 cm. Höjd 41 cm, varav benen 20 cm. Bredd: 31 cm. Vikt: ca 23 kg. Värmeyta: ca 0,5 m2

Som ett tillbehör finns det en varmvatten behållare som innehåller 12 liter vatten som är en del av skorstensröret som ger kokhett vatten med tappkran, det ska jag ha. Vattnet kommer sedan att eftervärma luften i stugan när elden slocknat. Länk här

Sekundär värmekälla luftsolfångare

LSF

Det här är den luftsolfångaren jag har på mitt hus, den är för stor för mitt hus på hjul så jag ska bygga en ny till den. Kommer då bygga av takplåt istället för burkar men annars blir principen densamma

Extra värmekälla vid behov

Ibland behöver man vara borta en längre tid och då måste jag ta till en värmekälla som klarar sig själv. Har haft en liknande för många år sedan och jag tyckte det fungerade bra.

Ibland behöver man vara borta en längre tid och då måste jag ta till en värmekälla som klarar sig själv. Har haft en liknande för många år sedan och jag tyckte det fungerade bra.

Similar Posts:

  None Found

8 thoughts on “Värmakällor i huset

 1. hej tack för bilderna
  jag har räknat lite på olika värmekostnader
  1 gasol kostar från 3,2kr kilowattimme
  2 diesel kostar från 1,3kr kilowattimme
  3 fotogen kostar från 4,1kr kilowattimme
  problemet med diesel är att alla saker kostar mer att köpa men i längden blir det billigare med diesel.
  sedan har vi miljöaspekten alla 3 är skyldiga till den globala uppvärmningen och till att folk far illa och blir förtryckta i många av länderna där dom utvinns vilket inte är bra,men om man bortser i från dessa nackdelar.
  1 gasol när man eldar frigörs en del vatten som kan medföra fuktproblem vid långvarig användning men dålig ventilation, kan ge syrebrist vid dålig ventilation.
  fördel luktar snudd på ingenting,inget kladd,mycket tillbehör.
  2 diesel, fördel billigast av dessa 3, går att köpa i hela världen, ganska mycket med tillbehör.
  nackdel dyra tillbehör,kommer inte på några fler.
  3 fotogen fördel billiga tillbehör
  nackdel, luktar, dyrt ca 40 krl
  lite tillbehör, ofta kladd(spill vid påfyllning)farligt att ha i små utrymmen med dålig ventilation.
  och jo du har skivigt om Värmekällor i huset förut t,e,x off-grid.se/category/energihushallning/ved Men det är alltid lika kul att läsa de du skriver och ibland kan saker ändras.

 2. Oj, tack för de uträkningarna.
  Ja, många av mina tankar kommer säkert att förändra sig. Med mer kunskap så kan man tänka om. Förut har det varit så långt kvar tills jag ska börja med insidan så då har allt tänkande blivit på ett ungefär. Nu måste jag verkligen börja tänka till så att slut resultatet blir bra.

 3. Tänk på att fotogenkaminen kräver ordentlig lufttillförsel / vädring var 3:e timme. I din lilla vagn kan det snabbt bli ont om syre vilket är livsfarligt om du är där och som leder till att kaminen slocknar om du är borta längre tid. Har själv köpt en likadan kamin att ha som back-up i huset och blev lite förvånad när jag läste det finstilta i manualen…

 4. Jo, bra ventilation måste jag även ha för kaminen, tänkte ha ett intag under/bakom kaminen. Ja jag menar vedkaminen.

 5. hej jag undrar om de lilla huset har snöat in har du lust att legga upp några nya bilder. sedan har jag en önskan jag undrar hur bor du i dag hur stort vad du har för uppvärmning var du har för vatten och avlopp några bilder vore kul, jag tycker det vore intressant. jo en sak till hur klarar lill huser kulan och snön och när du värmer med el elementet mur länge håller värmen fast du inte har isolerat. ha en bra dag

 6. Hej, vilken intressant sida! Roligt med fler som uppskattar småhuslivet. Också jag kan rekommendera kaminen på bilden. Det är nu fjärde vintern jag bor i min vagnstuga på drygt 15 kvadrat. Förra vintern, som var en vargavinter, gick det åt tre kubikmeter ved och tio förpackningar värmeloggs. Utöver det har jag ett element som håller stugan över minusgraderna. I år har jag satsat på täljsten för att kunna lagra kaminens värme.

 7. Svea det här låter jätte bra. Du får gärna berätta mer om din vagnstuga, kanske rent av skriva ett inlägg så att vi alla kan ta del av dina erfarenheter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>