Varför minimalism?

minimalistI dag vill jag prata om minimalism vilket egentligen handlar om att medvetet välja en enklare livsstil. Det handlar inte om att avstå från sådan du behöver utan snarare välja bort sådan som du inte behöver och sådant som påverkar ditt liv i en mindre bra riktning. Det är att leva medveten om vad du själv vill och behöver, att inte gå på vad samhället och dess kultur anser vad du behöver.

Det finns så många orsaker till varför man väljer att ha en enklare livsstil. En del har inte råd till annat och vissa njuter att ha mindre att städa andra vill bli självförsörjande. Jag njuter av mindre städning, mer i plånboken, känner mig kreativ, är lyckligare. Livsstils förändringen för med dig så många positiva saker i mitt liv. Jag får möjligheten att göra något som kan hjälpa andra och jag lär känna nya människor. Att leva med mindre är inte att avstå utan att prioritera och få mer tillbaka i mindre stress och större själsliga upplevelser.

Det handlar om en inställning till livet. Om du är fattig, eller lever på bristnings gränsen så handlar det om att bli kreativ och finna lösningar som ger dig tillfredsställelse. Att kanske inse att  jag vill ju inte ens ha den där prylen istället för om  jag kan inte få den prylen blir  jag olycklig. Förstår att det är tufft om det verkligen är en av de där sakerna som man verkligen behöver.

Du som är rik, vad kan du tjäna på att leva minimalistiskt, jo en större lycka, att lägga fokus på det som är viktigt i livet, att inte bli älskad för vad du har utan mer för den du är. Att kunna njuta av det lilla i livet, blomman som slår ut på våren och lukten av höst. Den rike har troligtvis gjort det mesta och upplevt det mesta men inte det där som rör hjärtat på en djupare nivå. Det är den där djupare nivån som både den rika och den fattiga behöver för att utvecklas och bli mer medveten och lycklig. Att lära sig vad vi verkligen vill.

Jag vill berätta om när jag hade bloggen andlig ekologiskt medveten och jag ville gå en självkännedoms kurs som kostar 30 tusen. Jag förstod att det har var en kurs som skulle utmana mig till max och hjälpa mig av med olika rädslor och göra mig medveten. Men 30 tusen det är ju inget som  jag hade råd till, slänga ut 30 tusen utan att ens veta vad det kommer ge det vill jag inte. Så jag bestämde mig för att jag borde bli sponsrad, jag gillar ju att skriva om självkännedom och skrev till dem på Mullingstorp att jag så hemskt gärna skulle vilja gå deras kurs. Jag har inte pengar men vad jag kan ge tillbaka är att skriva om mina upplevelser. De svarade genast ja, jag fick komma dit och där fick jag lära mig något som var livsavgörande för mig. Jag fick genom att uppleva min egen död i en övning få insikten om vad som verkligen betyder något i mitt liv. Inte var det pengar eller prylar eller något annat överflöd som betydde något, det var relationer till mig och mina nära, allt annat var försumbart. Jag fick fundera på vilka personer som var viktig för mig, jag blev medveten om vad jag inte uttryckt till de jag älskar, jag blev medveten om att det är att hjälpa andra och hjälpa sig själv och ta emot och ge som har betydelse. Jag är egentligen en ganska asocial person så det här var viktigt för mig, jag trivs för bra i mitt eget sällskap och när jag varit på arbetet så är min kvot av att vara social nöjd, men så har mitt jobb mycket med relations byggande att göra, eftersom jag är sjuksköterska och omvårdnad är mitt huvudsyfte.

Genom att bli medveten om oss själva genom ett minimalistiskt leverne lär vi oss vad som är viktigt och nästa steg blir att agera utifrån det för att få den förändring vi vill  våra liv.

Det kan till en början verka som att ett minimalistisk leverne är självcentrerat men man måste börja med sig själv först för att sedan kunna ge något till omvärlden. Det är som det kända citatet “du kan inte hjälpa någon annan innan du hjälpt dig själv” eller “du kan inte älska någon annan förrän du älskar dig själv”.

Att vara minimalist är att följa en del grundläggande värden: frihet, äventyr, lärande, kreativitet och självförsörjning. Det är en medveten förändring.

Jag har märkt att leva så här har gjort att jag genuint vill dela med mig till andra om det jag upplevt. Det gör jag genom den här bloggen. Jag hoppas att alla som läser ska få något med sig in i sina liv som ger dem något på ett djupare plan. Om det finns något jag kan göra eller skriva om maila mig, det här är min personliga inbjudan till dig. Tveka inte att kontakta mig! offthegrid1@gmail.com

Att leva enkelt och hitta alternativa sätt att leva och bo billigt/gratis är mitt sätt att göra en skillnad i världen!

Länkar

En digital nomad, som arbetar 4 timmar per vecka och hjälper fattiga barn i olika länder, har bara en ryggsäck med alla sina ägodelar. Detta bevisar för mig att leva enkelt och i frihet att göra vad man vill leder till att man vill hjälpa andra. Det är inte en självisk handlig att vilja arbeta mindre och ha mer tid till det som betyder något.

YouTube Preview Image

Lyckobloggen skriver om minimalism som en väg till lycka.

köpstopps bloggen funderas det över om det kan vara så att de som vill leva enkelt bara gör det för att jävlas med de som konsumerar!!

Det finns de som försöker leva med 100 prylar allt som allt. Den här killen försöker med det han är nere i 170 saker. Han pratar även om hur han tycker att samhället har förändrats.

Här har ni en man som även driver zen habit men har även en blogg om minimalism, massor av bra tips.

Similar Posts:

One thought on “Varför minimalism?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>