Plast eller inte i väggen

Panel på mitt off-grid hus på hjul

Jag får lika många svar som talar om detta ämne dvs. plast eller inte plast i väggen ja det är frågan.

Jag kontaktade cellplast huset i Tyresö han sa:

-Ingen plast på utsidan utan en diffusions tät plast på insidan. Jag kunde vara utan den diffusionstäta plasten helt och hållet också och låta konstruktionen andas.

Vän som ringer mig

-Ingen plast, en konstruktion ska andas.

Jan Hedenberg:

Skall försöka ta ett helhetsgrepp på problematiken:
Luft innehåller vattenånga, varmare luft kan innehålla mer
När luften kyls ner fälls vatten ut, kondenserar.
I en yttervägg transporteras luft genom väggen från insidan till utsida.
Om kondens uppstår i väggen blir det rötskador.
Därför sätter man en fuktspärr (diffussionstät plast) på insidan väggen,
och ser till att det är diffuissonöppet på utsidan
.
Inom s.k. Ekologiskt byggande vill man ha ej ha så tätt och menar att
t.ex celluslosabaserade isoleringsmaterial bättre kan hantera fukten,
men man anser ändå att väggen skal vara 3-10 ggr tätare på insidan
med hjälp av en fuktbroms.
En vanlig byggplast släpper ej igenom vatten eller vattenånga,
ett så kallat vindskydd av plast släpper ej igenom vatten men däremot vattenånga.

Marcus:

-Plast är all together evil. Kolla om det går att skippa plasten ist.

-Den diffusionstäta plasten ska du ha så nära innervägg du kan.
Svar från alternativ.se

-Jag tror inte på att ha diffusionstätt material på båda sidorna om plywooden (cellplast på ena sidan och plastfolie på andra sidan). Om plywooden blir blöt av någon anledning så kommer den ju aldrig att kunna torka upp (precis som t ex en staketbräda som är målad runt om med latexfärg aldrig får tillfälle att torka ordentligt utan ruttnar upp snabbt). Lägg hellre fuktspärren mellan plywooden och reglarna, så att både reglar och cellplast kommer så att säga på inomhussidan ur fuktsynpunkt.

-Logiskt sett borde det räcka med cellplasten,skippa den åldersbeständiga plasten

-Det rätta för dig hade nog varit att ha först en innerpanel, sedan plastfilm, därefter reglar och isolering, sedan vindpapp och en luftspalt, sist ytterpanelen. Plywooden hade, om den behövts, kunnat ersätta antingen innerpanelen eller vindpappen för att göra väggen starkare. Målad kunde plywooden fungera både som innervägg och fuktspärr.

-Fukt kondenseras inte i cellplast, det är ett väldigt bra material för isolering om än inte så ekologiskt.
Jag har sett en del konstruktioner som liknar din och dom har inte haft några direkta problem.
Bättre än plast hade iofs varit tyvek eller annan vindskyddsduk.

-Att fukt inte kondenserar i cellplast må vara sant men det kondenserar mot cellplast. Det har jag sett bevis på när jag rivit husvagnar med cellplast i väggarna. Eftersom den kondenserade funkten inte kan ta sig någonstans rinner den ner längs cellplasten och når tillslut träkonstruktionen där det utvecklas olika tråkiga saker.

Ja detta är vad jag fått som svar vid mina förfrågningar, ska fråga en till i morgon innan jag tar mitt beslut om hur jag ska göra. Men det lutar åt jag tar ned den åldersbeständiga plasten på plywooden. Vet inte om jag sätter upp något där alls sedan men jag skulle vilja ha något som skyddar mot vind iallafall. På insidan får jag väl sätta duffusionstät plast. Men vi får se efter mitt samtal i morgon.

Similar Posts:

  None Found

4 thoughts on “Plast eller inte i väggen

 1. problemet du har med ditt bygge är att du kan bygga efter 2 olika normer.antingen husvagns normen eller hus normen du har använt lite av båda.problemet är att när du ska åka med ditt hus och det regnar så kommer det att stänka upp vatten mellan ytterpanel och plyfaskivor när du har plast där också så kommer det troligen ta så lång tid innan det torkar att det blir mikrobiell påväxt (typ möge/alger).Efter du mer vill ha det till hus så är det bättre att skippa plasten eftersom du reda har plyfaskivor under panelen.och du behöver inte använda cellplast i din konstruktion det går mycket bra med vanlig isolering.man använder cellplast ofta men inte alltid i husvagns byggen för att den har en bärande funktion när man har smala väggar men ditt bygge är så enormt stadigt så det behövs inte. men har du får det billigt så är det bara att fortsätta med det cellplast. om du vill bugga efter husvagns normen så skippar din fina panel och bara målar direkt på plyfaskivan men det kräver att tätar noga och använder en stadig färg. Men som det ser ut idag för dig tycker jag att du bör skippa plasten. om du vill veta vem av dina hjälpare som har haft rätt kan du ha kvar plasten på den väggen som du redan har klar och titta om några år hur det ser ut för om du inte är ute på vägarna så mycket när det regnar så behöver du inte te bort den plast du redan har satt upp.hoppas jag inte har krånglat till det för dig.du är fortfarande en beundransvärd människa god fortat lycka.

 2. hej i frigge bods avhandlingen står detta och dom borde veta lite om dom nu har jort en avhandling

  Den blir en avvägning mellan boendeyta och isolertjocklek. För varje
  centimeter tjockare vägg minskar den användbara golvytan med ca 0,143m2
  eller med andra siffror ca 1m2 golvyta per 7cm vägg, för ett kvadratiskt hus.
  Viktigt är att minska köldbryggorna i väggarna för att få ett så bra isolervärde
  med så tunn konstruktion som möjligt.
  Diffusionsspärr bör undvikas i byggnader som eventuellt bara används
  tillfälligt. Eftersom byggnaden inte är ångtät är det viktigt ett skapa ett
  undertryck i byggnaden så att man inte pressar ut varm och fuktig inneluft ut i
  konstruktionen [15]. Används byggnaden bara tillfälligt finns det risk med att
  använda diffusionstät plast i konstruktionen. Eftersom det i perioder kan vara
  varmare ute än inne i byggnaden kan fuktig varm uteluft vandra in i
  konstruktionen och kondensera mot ångspärren (plasten).
  Till följd av att man väljer att inte använda ångspärr så är det bra att använda
  organiska isolermaterial i väggen då de är hygroskopiska, dvs. de kan tillfälligt
  binda och släppa fukt. Oorganiska isolermaterial ger den fuktiga luften en
  chans att kondenseras mot isoleringen

 3. mm…..jag ska ju använda den hela tiden eftersom jag ska bo i den permanent. Frigoliten/cellplasten har jag valt pga av att den är lätt. Måste tänka på vikten. Sedan är jag rädd att hur man än gör utifrån alla konstens regler ska kan det bli mer än fuktigt i väggen och då blir isoleringen total förstörd vilket inte cellplasten blir.

 4. Håller med dig att plasten inte ska sitta kvar…ska göra det roliga jobbet att skruva ned panelen i morgon. Jag vill ha en vacker stuga så panelen blir kvar :) …..men jag tänker försöka undvika att köra i regn och som tur var får jag ju bara köra i 30 så det går nog bra,
  Jag funderade precis som du att låta väggen vara bara på den sidan men jag är ganska övertygad om att det är fel så den åker ned, kommer kännas bra att veta att jag gjort det bra.
  Tack för hjälpen och smickret :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>