Vedrök och antioxidanter?!

fire

Är vedeldning farligt för hälsan?

Miljöportalen skriver om detta här, forskning visar om vi ska elda eller inte, nedan visar jag vad som Maria Olsson från chalmers kom fram till i hennes forskning.

Att elda med ved kan ses som mysigt och naturligt eller stinkande och miljöfarligt. Båda åsikterna är riktiga, på sitt sätt. Att det är mysigt med en öppen brasa kan väl ingen säga emot, men är det ett vettigt sätt att värma upp huset?

När elen och oljan blir dyr funderar många villaägare på andra sätt att värma upp sina hus. Är ved en bra energikälla? Ved är en förnybar naturprodukt, och vedeldning bidrar inte till växthuseffekten, eftersom växande träd binder lika mycket koldioxid som sedan frigörs när veden eldas.

Men i en öppen spis eldar man för kråkorna – den mesta värmen försvinner rakt upp genom skorstenen. I öppen spis och andra öppna bränder blir förbränningen ofullständig, eftersom man inte kan reglera syretillförsel och temperatur. Det är också anledningen till att röken blir så kraftig.

Röken innehåller sotpartiklar och anses vara cancerframkallande, förutom att vissa personer kan tycka att den luktar illa. Men på Chalmers avdelning för kemisk miljö­vetenskap har doktoranden Maria Olsson studerat vad röken faktiskt innehåller. Hon och hennes forskarkolleger har eldat ved i laboratoriet och mätt rökens innehåll. Hon har också mätt röken från verkliga pannor av olika slag.

Maria Olsson

Maria Olsson mäter vedrökens innehåll.

När man eldar ved uppstår vedröksfenoler, som liknar antioxidanten vitamin E. Antioxidanter används i kost och kosttillskott för att skydda kroppens celler mot angrepp från syreradikaler, sjukdomar och åldrande. Antioxidanter i rök blir extra effektiva eftersom de tas upp genom andningsvägarna. Dessa antioxidanter skulle sedan kunna skydda kroppen mot de hälsofarliga ämnen som finns i vedrök. Så enligt Maria Olsson är det kanske inte så farligt att andas in en del rök från brasan.

Björk bättre än barr

Om man lägger blötlagda lövvedsspån på grillen blir maten nyttigare, förutom att den får en god röksmak. Spånen avger antioxidanter som hamnar i maten. Rökt mat får på samma sätt ett innehåll av antioxidanter. Bok och al ger dessa goda effekter, medan enris ger mindre effektiva antioxidanter. Björkved är den vanligaste sortens ved i öppna spisen och rök från lövträdsved innehåller mer effektiva antioxidanter än rök från barrved.

Avgaser från trafiken kan orsaka både cancer och allergier genom sina ämnen i röken och små partiklar. Trafikavgaser och vedrök brukar jämföras med avseende på farlighet. Men amerikanska forskningsstudier (se länk nedan) har visat att cancerrisken är flera gånger större för partiklar från trafikavgaser än för partiklar från lövvedsrök.

I stora förbränningsanläggningar eller moderna, miljömärkta vedpannor är förbränningen så effektiv att den är i stort sett fullständig. Då innehåller röken knappt några antioxidanter. Men å andra sidan är avgaserna – röken – väldigt rena och innehåller i stort sett bara koldioxid och vatten.

Om man nu fortfarande är tveksam till vedeldningens miljö- och hälsoeffekter, kan man istället elda pellets. Träpellets tillverkas av såg- och hyvelspån från sågverk och hyvlerier, och är bättre att elda än ved. Råvaran är rester från träförädling, så tillverkningen innebär inget extra närings­uttag från skogen. Pellets är torrt och likformigt, vilket gör förbränningen jämnare med så lite utsläpp som möjligt. Det går att köpa särskilda brännare till vanliga oljepannor, och det finns även kompletta pellets­pannor.

I dagarna presenterade Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg en studie som visar att röken från en vedpanna eller öppen spis är lika farlig som avgaserna i en trafikerad storstad. Det var forskaren Pernilla Gustavsson på avdelningen för Arbets- och Miljömedicin som genomförde undersökningen på 23 värmländska villor i Hagfors. 13 hus värmdes upp med vedeldning i kamin, panna eller öppen spis, och 10 hus hade element eller vattenburen värme. Resultaten visade att de vedeldade husen hade fem gånger högre halter av det cancerframkallande ämnet benso(a)pyren i inomhusluften. Detta ämne tillhör de så kallade PAH-partiklarna, som i sin tur är den största grupp cancerogena ämnen man i dag känner till. Detta enligt bostadsguiden

Energi- och klimatrådgivarens tips:
Det viktiga är att kaminen eller spisen är typgodkänd och har rätt syretillförsel.

Dålig ved kan orsaka pyreldning, när du inte ser några lågor och det bara ryker. Den bästa lösningen är därför pelletseldning i typgodkända eldstäder.

En korrekt vedeldning mot ackumulatortank ger låga utsläpp och är inte lika skadlig. En ackumulatortank är en isolerad vattenbehållare som lagrar värme, ungefär som en stor termos.

Similar Posts:

  None Found

3 thoughts on “Vedrök och antioxidanter?!

 1. “När man eldar ved uppstår vedröksfenoler, som liknar antioxidanten vitamin E”
  Det är väl just det som är problemet, att det uppstår något som liknar det som kroppen har och vill fylla på med?
  Kroppen tar därmed upp ämnet mkt lätt men det är “fel” ämne. Samma sak som med t.ex natriumglutamat..

  Allt gott.

 2. Hej
  Du skriver på hjemmesidens forside at Maria Olsson har undersøgt hvilke ting der er i røgen. Umiddelbart kan jeg ikke lige se hvad der er i røgen. Vi er en gruppe på 5, fra HTX Herning, Danmark, der skal bruge oplysningerne fra røgen til et projekt. Dertil tænkte vi om du ikke kan oplyse os om hvad der er i røgen fra træ?
  Hilsen Camilla, Frederik, Jeanette, Henriette, Morten

  Hej
  Ni skriver på hemsidan framsidan till Maria Olsson har studerat hur det är i röken. Omedelbart, kan jag inte exakt ser vad som finns i röken. Vi är ett team på 5, från HTX Herning, Danmark, som behöver informationen från röken av ett projekt. Dessutom har vi tänkte om du inte kan berätta vad som finns i röken från trä?
  Hilsen Camilla, Frederick, Jeanette, Henriette, Morten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>