Matlagning med en värme låda

Har du hört talas om en  Hotbox? En hotbox har många namn och har med matlagning att göra. Den handlar om att spara enegri genom att använda din spis så kort tid som möjligt. Spisen är nämligen en bov när det gäller energi förbrukning. Men du kan använda den på ett annat sätt och spara 75% av den energin genom att arbeta mindre i köket!! HUR tänker ni, jag har förklaringen. En gamal teknik faktiskt.

När du lagar din mat på spisen så låter du bara potatisen, riset eller vad du nu lagar koka upp sedan stänger du av plattan och placerar din kastrull i ett lager av isoleringsmaterial, där fortsätter maten att koka.

Här har du några exempel på hur en sådan låda kan se ut:

hayboxblue

hotbox3_s1

Det är en låda som håller kvar värmen som finns i kastrullen så att den inte försvinner ut. Värmen bevaras i många timmar i en sådan här låda. Har du något som är kallt som du vill bevara kallt så fungerar den även för att hålla det kallt i flera timmar.

I dag har jag lagat min mat på det här sättet men jag har bara använt mig av en stor filt, se själv

Energi effektiv matlagning

I dag blir det fiskbullar och potatis

Jag la i potatisen i kastrullen och kokade upp potatisen och hade fiskbulle konserven ovan på .

effektiv matlagning

När det kokat upp så la jag över en stor tjock isolerande täcke runt om kastrullen och fiskbullarna.

isolera maten

Ja och så här ser det ut

isolerad mat

Efter detta så gick jag och la mig och tittade på tv, somnade och vaknade 2 timmar senare, HUNGRIG! Jag  öppnade då mitt matpaket, potatisen var perfekt och fiskbullarna var varma. Det var bara att lägga upp på tallriken.

Snacka om att spendera kort tid i köket

För er som inte är övertygad om att det här är ett bra sätt vill jag berätta en del av fördelarna med detta:

  1. Du sparar energi eftersom du bara kokar upp maten och sedan placerar den i din varmlåda. Istället för att potatisen ska stå och koka i 20 minuter låter du det bara koka upp någon minut innan du stänger av plattan och placerar det i varmlådan. Du har sparar minst 75% av din energi som du i vanliga fall gör av med.
  2. Du använder mindre vatten då mindre avdunstar då du har en likvärdig temperatur genom hela kok tiden detta är bra i ett globalt perspektiv. I Sverige har vi vatten men vi bör spara.Varför?
  3. Du sparar tid, du lämnar bara kastrullen dubbelt så länge i din värme låda än du hade använt på spisen, det kommer inte bli överkokt, torka eller brännas vid och det kommer fortfarande vara hett när du tar ut det.
  4. Mat som har fått koka länge smakar bättre. Grönsaker behåller sin form och smak, kött blir så mört att de faller av benen.
  5. En annan fördel som jag gillar starkt är att du kan starta upp maten på morgonen och lägga det i värme lådan över dagen, när du åker till jobbet, när du kommer hem hungrig är det bara att äta.
  6. Du kan ta med dig lådan på campingen. Koka upp ditt kaffe vatten kvällen innan, ställ det i lådan och på morgonen har du ditt kaffe färdigt!!
  7. Den behåller din dryck kall i många timmar så du kan använda lådan som din kylbox, den behåller din kyla lika bra som din värme.

Om du nu har blivit intresserad att pröva så kan du göra som jag till en början, bara för att pröva. Linda in kastrullen i filtar. Men om du nu vill göra en egen värme låda så finns det många varianter allt från att isolera en banan kartong till att göra en trä låda eller ta en korg och stoppa ned filtar.  Det går att köpa för den som inte vill fixa själv, här. Men det krävs egentligen inget mer än en filt för att göra detta.

Här är en billig variant av varmlådan, som är gratis och effektiv

Här är en billig variant av varmlådan, som är gratis och effektiv

DIN SPIS DRAR MYCKET ENERGI
Den hushålls el som används för matlagning är den näst största gruppen bland hushållets energiförbrukare. För att minska denna kostnad kan du:
• Använd en spisplatta som är lika stor som kastrullen när du
lagar mat.
• Använd lock på kastrullen, så kokar det snabbare.
• Stäng av ugn och plattor en stund innan maten är färdig, för
att använda eftervärmen.
• Öppna inte ugnsluckan i onödan. Varje gång du gör det,
sjunker ugnstemperaturen med ca 25o.
• En kastrull som är repig och bucklig i botten drar mer engergi
än en kastrull som är plan och hel, hela 30 % faktiskt.


ALLA KAN GÖRA NÅGOT LITET FÖR ATT SPARA ENERGI

Similar Posts:

    None Found

One thought on “Matlagning med en värme låda

  1. Pingback: Laga mat med värmelåda « Off-grid.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>