Tvätta utan el

 
TVÄTTMASKIN

Att tvätta dina kläder lätt och smidigt utan att använda el och utan att slita som förr med handtvätt är nu ett faktum. Den här tvättmaskinen tar bara några plagg i taget men är så enkel att det kanske inte gör något för någon som är en off-griddare eller för båt eller camping folk. Jag har precis beställt den här och kommer att återkomma om hur den fungerar.

image

FAKTA

Den är portabel och snabb och den rengör kläder med mycket liten vatten och såpa i bara två minuter! Det är inte magi utan vetenskap. När varmt vatten är tillslutet i en lufttät trumma, gör den att den hetta luften expanderar, vilket bygger upp ett tryck. Detta gör att tvålen och vattnet drivs in i plaggen och när man samtidigt snurrar tunnan så “blåser” man ut smutsen. Så skriver försäljarna. Jag tycker det låter vettigt men jag såg att en off-griddare hade en sådan här och då tänkte jag att det nog är en bra sak.

MEN du behöver inte köpa en sådan här, det går lätt att bygga en. Jag ska bygga en vid tillfälle som kan ta mer kläder och dela denna information med er. Men jag ville iallafall tala om att det finns ett alternativ till att tvätta med el.

Jag vill också slå ett slag än en gång för att tvätta med tvättnötter. Skulle du använda den här maskinen så skulle du få låta nötterna och tvätten ligga några timmar i maskinen eller så går det att koka nötterna och sedan använda en del av det vattnet. Det är väldigt drygt och billigt.

Den här tvättmaskinen hittade jag på Lehman´s den kostar 47,95 dollar dvs. ca. 500 kronor.

 

Jag tycker det är underbart med tvätt som har en lätt doft av tvättnötter som fått hänga i vinden

DSC01533

Att tvätta på det här sättet tar ingen el och tvättvattnet är rent och går att hälla ut på någon blomma som behöver vattnet!

Mer ekologiskt blir det inte

image

Similar Posts:

  None Found

7 thoughts on “Tvätta utan el

 1. Ja, nu är det flera som frågat så jag får väl snart börja arbeta med den. Men jag är inte klar med luftsolfångaren ännu och den måste bli klar först. Roligt att ni följer mitt arbete :D

 2. Har två förslag:
  1 Tvätta för hand, behövs bara en balja av nåt slag.
  Om man inte vill blöta händerna altt för mycket:
  2 Köp en plastdunk med stor öppning, lägg i tvätt, vatten o tvättmedel, skaka.
  Allt finns att köpa i svedala och inte kostar det 500 spänn heller

 3. Bra idé med hinken!! Tack Erik! Har provat balja i solen. Jag och dottern klarade en hel säsong utan tvättmaskin-OCH ansträngning -med den gamla metoden. Oftast är våra kläder inte så smutsiga, så smutsen löser sig själv bara det får ligga. Vi rörde om ibland, sköljde sedan och klart.

  Beträffande tvättmedel: har någon provat såpnejlika? Har den i min trädgård och den användes förr som tvättmedel. Fortfarande då det gäller mycket ömtåliga textilier typ museiföremål etc. Innehålelr den miljöskadliga ämnen? Hur är det med vanlig såpa från ex Gysinge? Den använder jag idag- vore bra att veta om den inte är så snäll som jag tror.

 4. Hej

  Jag undrar hur det har fungerat med din Wonder Clean, du har ju haft den i 3 år nu. Är du nöjd? Vissa klagar ju på kvalitén och att vev och ställning är klen. Kan du rekommendera den? Går det att tvätta påslakan i den?

  /Kajsa

 5. Min vev börjar ge vika nu vilket jag förstod att det så småningom skulle göra. Den fungerar bra men är som sagt i ett klent material. Det går att tvätta påslakan men det blir en i taget. Gör en egen av en tunna och sedan i trä. Svaret är NEJ inte värt pengarna om det går sönder så fort, men bra så länge den fungerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>