En ritning av ett Tiny house

SONOMA SHANTY

sonoma shanty ritning

sonoma shanty ritning

Kent Griswold  på Tiny house blog och Stephen Marshall på Little house on the trailer har designat ett litet hus som går att placera på en trailer. Denna designe/ritningar säljer de för ca 27 dollar vilket inte alls är dyrt, ca 270 kronor. Ska köpa denna ritning direkt som den kommer ut för försäljning på deras bloggar. Det kallar huset sonoma shanty och den är runt 11 kvadratmeter och har ett loft, den är 8*15 feet vilket motsvarar 2,43*4,57 meter. Jag håller fortfarande på att letar efter lagar för hur vi får bygga i sverige men jag tror att du får bygga 20 centimeter över trailerns bredd på alla sidor. Det innebär att trailern behöver vara 2*4,2 meter. Själva skalet till denna byggnaden ska gå att bygga runt 1200 dollar dvs. ca 12000 kronor. Huset har en 12/12 lutning på taket.

Sonoma shanty workshop! (youtube klipp)

 

Jag behöver dock ändra på lite i denna ritning för jag vill ha en veranda längst bak och där ska även ytterdörren vara.

Vad tycker ni? Är det ett sätt att leva? Vad är fördelarna resp. nackdelar med detta sätt att leva?

Similar Posts:

6 thoughts on “En ritning av ett Tiny house

 1. Fick just sidan av en kompis, ska bli spännande att se hur dit bygge kommer att bli!
  vet du här Vägverket tycker om liknande byggnader? leker själv med tanken på att börja bygga ett rullande minihus , och börjar fundera ifall de på vägverket kommer att kräva en massa besiktningar och tillstånd eller inte.

 2. Jag har inte hunnit kolla upp alla regler ännu men jag kommer att lägga in allt jag hittar om detta. Hur ser dina planer ut? Just nu håller jag på och funderar runt om det går att få ett system med vatten, el mm. som inte gör några spår i naturen alls. Det jag använder mig av ska jag själv kunna ta vara på. Skulle du vilja kan du få göra ett gästinlägg för att beskriva dina tankar runt ett mobilt boende.

 3. Sory för den sena reaktionen. Tog ett tag innan jag hittade tillbaka till sidan :->
  Jag har lite olika järn i elden så just nu satsar jag mer på att ta körkort och avsluta en distanskurs i matte(vilket inte är min starka sida)
  Mina funderingar kring ett mobilt hem, finns under två kategorier, dels det landburna, funderade förut på husbuss. Och därefter en ombyggd manskapsbod eller dylikt på hjul.
  Där man skulle kunna lösa vattenfrågan om man var/är några stycken som delar på et område och sedan delar på en brunn, alt en mindre hus med både vatten och el, med ett kök och tvättmöjligheter. Och nu har jag sett 11kvm huset. Vilket borde fungera utan markplätt, dock är problemet kvar med vatten.

  Och där har jag inte tänkt så mycket kring el och vatten då det var först här jag lärde mig begreppet ”of grind” Har även drömt om en husbåt. Där jag funderat i banorna hur man ska rena vattnet, lite i banorna med inlägget hur man rengör regnvatten. Har fått en hel del inspiration från http://www.bobat.se.

 4. Tack för länken. Ja det finns många alternativ och det gäller att tänka och leta alternativ och låta ideerna få landa för att kunna välja det alternativ som blir bäst för en själv. För mig som är en amatör så är det viktigt at få grepp om hur jag ska göra med vatten och elförsörjning. Jag är ingen elektriker/rörmokare så jag får läsa mig till allt och sedan pröva mig fram.

 5. Låter som du funderar på samma problem, det där med ström och vatten verkar vara två hårda nötter att knäcka, speciellt om man inte vill att det ska kosta skjortan och byxorna :->
  Har hört via en kompis att det finns tvättmaskiner som fungerar utan, el, man häller i varm vatten och handjagar med en vev. (har dock noll koll på det) Det skulle i alla fall ta bort en del av elbehovet

 6. Hittade nyss detta svar i en facebookgrupp “Manskapsvagnsbebyggarna”
  Tänkte att du kunde ha intresse av det :->

  Å, vilken rolig grupp! Jag är själv i vagns-byggar-tagen just nu.

  Vägverkets regler är mycket generösa så länge det man drar efter bil/traktor är klassat som efterfordon. Ett efterfordon är allt man drar som är konstigt/udda/obromsat. Man sätter en långsamt-fordon-triangel på det och kör max 30 km i timmen. Sen är det lugnt, så länge vagnen inte är bredare än 2,60. För det är max-bredden för vad som får köras på en väg. Blir det bredare så måste man ha en massa vimplar, varnings-skyltar och polis-karavan.

  En husvagn får man ju köra fort med och då är det mycket hårdare regler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>