Tvättnötter istället för tvättmedel

tvattnotter

Jag har tvättat med tvättnötter nu i några år och tycker att det blir rent och luktar gott.  Jag var mycket skeptisk i början men eftersom jag inte har en trekammarbrunn så blev det här en lösning som är helt ekologisk för vad släpper nötter ut?? INGET visst är det helt fantastiskt!!!! Det går även att koka nötterna och använda som diskmaskinmedel. Det går att använda som hårschampo men det är inget som jag tyckte kändes skönt.

Jag räknade lite på kostnaderna förrut och jag kom fram till att om man använder tvättnötterna till både tvätt och disk så blev priset samma som i affären. Diskmaskin medlet blev billigar med tvättnötter medans tvättmedlet blev billigar i affären än med nötter. Men det blir lika dyrt om man använder dem till båda sakerna. Men det viktiga är att vi  gör ett ekologiskt val.

Lite information:Indiska tvättnötter
(sapindus mukorossi)
Tvättmedlet utan kemikalier

Miljövänligt 100 % biologiskt tvättmedel utan kemikalier.
Milt och skonsamt men samtidigt grundlig och effektiv rengöring av både vit- och kulörtvätt. Kan användas till alla tyger och temperaturer.
Sköljmedel är inte nödvändigt.
Doftneutral.
Idealisk för allergiker.
Idealisk vid hudproblem – Mild mod huden.
Billigare än traditionella tvättmedel.
Resterna kan komposteras.

Kan även användas till:
Hårshampo, ger håret glans och vitalitet. Tar bort mjäll och gör håret lättare att reda ut. Balsam behövs inte användas.
Till bad av husdjur. Skyddar mot insekter och andra småkryp.
Kan användas som rengöringsmedel i t.ex. kök och badrum.
Saponin innehåller skyddande egenskaper till krukväxter mot t.ex. bladlöss.       
Ger glans till guld- och silversmycken, samt skyddar mot oxidation.
Biltvätt, ger samma effekt som vaxning, vattnet pärlar lättare av.

Bruksanvisning nötskal:
Knäck nötterna i exempelvis en mortel, lägg nötskalen (4 halvor/3 -5 kg maskins tvätt) i en tvättpåse, en hopknuten strumpa eller dylikt och lägg den i tvättmaskinen. Vid tvätt i upp till 30° kan du använda nötskalen en gång till innan du slänger dem t.ex. i komposten. Du skall inte använda någon typ av tvättmedel eller sköljmedel. Vid vittvätt, kan du använda naturligt blekmedel. Jag knäcker inte mina nötter och det verkar finnas olika sätt hur folk gör.

Flytande tvättmedel:
Häll i en kastrull 1 liter vatten och 50 g nötter. Låt koka upp under lock och lämna i blöt för ca 10 min. Sila den avkylda vätskan i en flaska och förvara i kylskåp.
Flytande tvättmedlet används:
Till tvätt, ca 3 msk (passar bäst till tvätt under 60 grader), maskindisk ca 3 msk,
som allrengöringsmedel, shampo (passar även till husdjur),
Till fönsterputs 2 msk tvättmedel + 3msk ättika.

Här på Tvåleriet köper jag mina tvättnötter, köp stora kvantiteter så tänker du på miljön. Men testa först om det är något för dig.

GÖR ETT MEDVETET GRÖNT VAL!

tvättnötter

Vi kan inte förrändra världen men vi kan förändra hur vi själva lever i världen.

Similar Posts:

8 thoughts on “Tvättnötter istället för tvättmedel

 1. Aloha!
  Vill bara säga hej och väntar med förjusning på att se hur det går för dina planer. Mycket modigt!
  Kram
  /Alexandra

 2. Aloha Alexandra,
  Tack så mycket, jag jag ser fram emot resultatet själv. Som du vet så startar man med en intention och sedan leder universum en på en härlig resa och man vet aldrig riktigt var man hamnar i slutändan. Men det här känns helt rätt, och då är det bara att gå på den känslan.
  Kram Helena

 3. är lite orolig över en sak… har hört att träden är väldigt kännsliga och att det tar väldigt lång tid för dem att växa och bli stora (så som korkträden). frågan är om det inte bildar ett hot mot arten om alla börjar köpa nötterna eller att man skördar kulturskogar för att odla fram nya tvättnötter. kanske inte är så miljövänligt lr?

 4. Jag har inte hört något om det….men vårt användande av livsfarliga tvättmedel är inget alternativ det heller! Såg att det fanns saponin i kastanjer men inte i lika stor mängd…..dem kan vi ju plocka här. Men det ska också gå att använda björkblad. VI måste finna alternativ.

 5. Pingback: Diska med tvättnötter « Off-grid.se

 6. Har hittat Sveriges billigaste tvättnötts ställe på internet butiken/ lagret ligger i Göteborg, dom säljer hela nötter men även en massa olika tvålar, både ekologiska och fairtrade. http://www.wa.webshoponline.se står även mkt annat om miljön mm.
  Just de företaget heter WA Miljöprodukter :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>