Kreativ Vedstapling

Jag använder ved så mycket som möjligt för att värma mitt hus. Det är en härlig mysfaktor och det luktar gott och jag får ha det så varmt jag vill. Det är lika mysigt varje vinter att börja tända brasan. I veckan kom bonden och högg ner 10 träd på tomten som han ska hugga upp åt mig. Jag hade tänkt mig att använda mig av en metod att stapla som jag tänkte dela med er. Men eftersom jag ännu inte staplat veden så ska jag visa hur en familj Dannborg staplar. Det är deras metod som jag kommer gå efter. Jag har själv aldrig staplat ved annat än vanlig vedstapling.

Vedstapling

Jessika som staplar på bilden gav mig det här rådet:

Längst upp på stappeln kan du bygga tak med veden med veden. Gör taket med näver/bark sidan uppåt lägg omlott precis som man gör med takpannor så får deett fint tak som funkar perfekt. Kom ihåg stapla veden så att så att mössen kan ta si igenom veden. då är den lagmot luftig.

En okänd kommentator gav mid de här råden när han såg den här staplingen och denvar väldigt informativ och lättförståelig så att jag förstod precis vad han menade.

Fin stappling men veden torkar inte optimalt.

Ved som stapplas direkt mot mark eller presenning tar till sig kondens dagg, markfukt och nederbord. Iofs gäller detsamma stappel men då i extremt små mängder.

Du bör bygga stappeln på en välventilerad grund, typ glesad SJ-pall anpassad för din stapel. Grunden bör helst vara minst tio centimers men högre är bättre. V

Varför? Svaret är värmekonvektion, principen att varm luft stiger till kall, innebär vintertid när temperaturen under stapeln är högre än den ovanför så stiger luften, somartid det motsatta. Det luftflödet är under ett år större än det vertikala och sålunda är det luftflödet genom värnekonvektion det absolut viktigaste.

Dessutom att stappeln ligger direkt på mark eller pressenning förvärrar torkningen.

Först upphör den upptåstigande värmekonvektionen och vad värre är vid stappla-direkt-mot- mark överförs markfukten och nederbörd till den marknära veden. En del nederbörd dräneras undan. Sommartid bildas det ofta dagg vid avkylning av luft. Solig sommardag med varierande stiltje och smult är det hög daggbildning i en stapel dikt mark eftersom konvektion saknas.

Värst är stappla-på-presenning, iofs överförs i stort ingen markfukt men regelbundet så får man kondens på kondens,och ingen nederbörd dräneras ner i marken utan den blir geärna stående. DEtta ger att daggbildningen är än mer än vid stappla på mark. All denna fukt överförs till veden även om en del avrinning skler.

En luftgrund är inte så dumt helt enkelt.

Jag blir glad när jag ser den här staplingen, det är vackert i mina ögon och ser roligare ut att göra. Vi får se hur det blir när jag ska börja ta ved från denna staplingen. Återkommer med bilder på min egen stapling, när jag staplat klart.
fyrkantig vedstapling
Jag kommer att bygga en rund

Så här skriver ny teknik om den här metoden

Similar Posts:

    None Found

3 thoughts on “Kreativ Vedstapling

  1. Att stapla i en rund ring, och sedan fylla hålet, är mycket bra. Eftersom den yttre omkretsen är större än den innre så kommer vedbitarna i väggen att av sig själva vilja luta utåt. Väggarna ser alltså till att regnvatten hela tiden transporteras ut ur vedstapeln. Den utåt-lutningen på vedbitarna håller man hela vägen upp till toppen. Det är alltså inte bara toppen som fungerar som ett tak, utan även väggarna hjälper till att hålla vattnet ute.

    Nackdelen med denna staplingsmetod är att det hela rör på ssig en hel del när det torkar. Jag lägger in klena kvistar genom hela stacken för att binda ihop väggarna.

    Om man gör en för liten stack, liten diameter, blir lutningen för stor. För stor stack blir den för liten. Men man kan kompensera en del genom att vrida och vända på vedbitarna för att hålla lutningen lagom.

    Och se gärna till att det kommer in luft underifrån, gärna pallar på ett plast-skynke för att hindra markfukten.

  2. Tack så mycket för den informationen, ska få veden nu efter midsommar och då ska jag stapla och som du sa, jag har tänkt att använda pallar för det har jag hemma, ska inte glömma presenningen. Hur menar du med rundeln, ska träbitarna luta lite nedåt hela tiden? Ska barken vara uppåt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>