Vad innebär det att leva off the grid

På “How stuff works” beskriver de vad det innebär att gå off the grid i 6 steg

Steg 1 Introduktion att gå off-grid

Ett typiskt hushåll är uppkopplad till kraftverk, gas, vatten och telefonlinjer. Att gå off-grid innebär i det här sammanhanget att du byter ut dessa privata alternativen till att göra egen energi.

Steg 2 Sol och vind energi

Det första du behöver göra för att gå off-grid är att göra dig av med beroendet av elektrisitet från ditt elbolag. Det vanligaste sättet är att göra detta på är att använda sol och vind för att få den energi du behöver.

Residential homes that use solar power typically have photovoltaic (PV) solar panels located on the roof or near the house. These panels contain cells made up of silicon semiconductors. When the sun’s light hits the panel, these semiconductors collect the energy and knock electrons loose so they can flow freely.

Wind power works in a similar fashion. A typical residential wind turbine looks like an airplane propeller sitting atop a 50 to 120-foot tower. When the wind blows, the blades start moving and spin a shaft that leads from the hub of the rotor to a generator. The generator takes the energy produced from the rotation and turns it into electricity.

Wind turbine

Steg 3 Vatten och avlopp

Bli självförsörjande på ditt eget vatten, borra efter ditt vatten eller ta vara på regn vatten.

Principen är enkel. Ett hål borras djupt ned i marken och en pump drar upp vattnet.

Ett annat sätt att förse dig med vatten är att samla regnvatten in i stora tankar. En tank är ett kärl som lagrar ditt vatten. Dessa kärl kan förvaras ovan grund eller under grunden. Ditt regnvatten samlas upp in i tanken och pumpas sedan in i ditt hem. Om tanken är ovanför grunden och högre upp än din vattenkran kan du använda vikten av vattnet för att pressas in i ditt hem.

Steg4 Hemmets energiförsörjning

Eldstaden och vedspisar kan hjälpa dig att värma ditt hem. Du kan även koka mat ovanpå vedspisen.

Ett annat sätt att värma sitt hem som off-grid människor använder sig av är att använda sig av passiva sol konstuktioner. Passiv sol byggnader är en designe teknik som använder sig av sol, vind och naturliga omgivningar för att värma och kyla sina hus.  Det finns flera sätt att förhindra värme och bevara värme i huset. Det går att  skugga genom landskapet, använda mörk färg på ytterpanelen eller att isolera.

Jag har funderat på att köpa en väldigt behändig spis till mitt tänkta mobila hem. Arvesund har en stuga som heter eremitens koja och där finns denna underbara spis som även värmer ditt vatten där du eldar (använd pilarna till vänster på bilden så ser du spisen).

Steg 5 Nödvändig livsstils förändringar

The same goes for your water use. With a cistern system, in periods of little rain you might need to let the dishes pile up for a couple of days or limit your toilet flushes. Some people go so far as to turn off the shower water while they lather or wash their hair. Collecting additional non-potable water in rain barrels is a great way to water plants, wash dishes and keep your pets hydrated without dipping into your well or cistern

Du kanske vill gå till det mer extrema hållet på bli en Freegan? Ta er tid att titta in på den här sidan och fundera över hur långt du skulle kunna tänka dig gå i att leva ett grönare liv. Vad skulle du tycka var otänkbart i din livsstil? Skriv gärna och delge vad du tänker om detta?

Människan tenderar till att röra sig mellan extremiteter, extrem konsumtion eller ingen konsumtion, vegan eller äta allt skräp i sin väg. Vad kan en medelväg vara för dig?

Steg 6 Ta reda på allt du behöver veta

Här hittar du länkar till det mesta

Similar Posts:

4 thoughts on “Vad innebär det att leva off the grid

  1. Pingback: Att göra sina mål synliga « Off-grid.se

  2. Pingback: Keith Thompson « Off-grid.se

  3. Jag tycker inte det är extremt att vara vegan, det är verkligen fruktansvärt lätt i det här superutbudssamhället!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>